slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η Πόρτα στη "σαβούρα" της λαϊκομπαρόκ Δεξιάς

Της Φωτεινής Πιπιλή
Ωραία, λοιπόν, πάνε και οι Ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά αλλά κολλημένος στα ποσοστά του. Ταβάνι που λέμε. Η Νέα Δημοκρατία με απώλειες αλλά σταθερή για την Κυβέρνηση Σαμαρά. Ο Βενιζέλος «τσούκου – τσούκου» στρογγυλοκάθισε σε τουλάχιστον προσωρινή πολυθρόνα ηρεμίας. Το λαϊκο-μπαρόκ, τύπου Πολύδωρα – Ζώη – Κακλαμάνη – Καμμένου και εν γένει ψεκασμένων, επέστρεψε στην παράγκα. Η ΔΗΜΑΡ  θυσιάστηκε στον «Κήπο του ΓΑΠ» και η Χρυσή Αυγή πολλαπλασίασε τους καταγεγραμμένους ναζιστο-ανεγκέφαλους της δήθεν οργής. Άρα, το μήνυμα των Ευρωεκλογών ήταν πολλαπλό. Πρώτο μήνυμα:

Οι πολίτες δε θέλουν εκλογές, ούτε ανατροπή της κυβέρνησης. Δεύτερο μήνυμα: «κύριοι  της κυβέρνησης  ανεχτήκαμε σε μεγάλο βαθμό αυτήν την τραγική οικονομική περιπέτεια, συνεισφέραμε ό,τι είναι δυνατόν αλλά τώρα χρειάζονται 2 πράγματα: το πρώτο, η παρουσίαση αναπτυξιακών σχεδίων πρέπει να αντιστοιχεί σε πρόσωπα και ανθρώπους και δεύτερο, πρέπει να ξαναδεί το οικονομικό επιτελείο το θέμα της φορολόγησης της αστικής περιουσίας, διότι καταδεικνύεται ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στην περιφέρεια απέδωσε καρπούς, ενώ στα αστικά κέντρα χρειάζεται άμεση αλλαγή στο πλαίσιο πάντα των οικονομικών συνθηκών.

«Ως κατ’ έτος» μετά τις Ευρωεκλογές ετέθη τον γνωστόν θέμα του ανασχηματισμού. Με το να αλλάξεις τα ρούχα σου απλώς, κατ’ εμέ, παραμένεις Μανωλιός. Πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες, άμεσες κυβερνητικές πρακτικές. Ανάπτυξη, λοιπόν, με αριθμούς  για ανθρώπους και επανεξέταση σταδιακά –που ήδη το έχει προαναγγείλει ο κ. Στουρνάρας – της φορολόγησης και των επιχειρήσεων. Αλλά και με την ωριμότητα  ανάλυσης από την τρανταχτή  έκφραση του μηνύματος πρέπει να δοθεί έμφαση στην απο-φορολόγηση σταδιακά της αστικής περιουσίας.

Η υπογραφή με την Τρόικα έχει ένα τελικό ποσό, «Κύριοι, πρέπει στο τέλος του χρόνου να έχετε πρωτογενές πλεόνασμα». Το πετύχαμε με πάρα πολύ σκληρά μέτρα. Όταν μπαίνει η Ελλάδα σε τάξη και σειρά οικονομική με την ακραία περιστολή δαπανών και σπατάλης θα μπορέσει, όπως είπε και ο κ. Στουρνάρας, τέλος του 2014 – αρχές του 2015 να έχει τη δυνατότητα να απαλλάξει αυτό το άγχος της φορολόγησης των αστικών ακινήτων. Σας θυμίζω ότι τότε που έγινε η μεγάλη φασαρία με την φορολόγηση των αγροτεμαχίων -όπου φυσικά υπερίσχυσαν οι φωνακλάδες αγροτοπατέρες βουλευτών Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ ήμουν η πρώτη  που τόλμησα φωναχτά απευθυνόμενη στον κ. Στουρνάρα στην ευρεία σύσκεψη που έγινε με τους Βουλευτές της Ν.Δ.  να προειδοποιήσω «Υπουργέ, πρόσεξε. Πρέπει να ισορροπήσεις τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων με την φορολόγηση των ακινήτων γιατί αυτό μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ». Ο μικροϊδιοκτήτης ή ο μεσαίος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να επιβαρυνθεί κι άλλο. Αυτό που ζητώ εγώ είναι –που γίνεται σιγά σιγά– την απόλυτη εξάπλωση φορολόγησης στο σύνολο του ενεργού ελληνικού πληθυσμού. Οι μαϊμού συντάξεις κόπηκαν, αν τα συγκεντρώσουμε προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Όσο προχωράμε με σκληρά μεν μέτρα καταφέρνουμε να έχουμε το περιθώριο να αρχίσουμε και τις μειώσεις στη φορολογία. Η Τρόικα ήθελε στο συγκεκριμένο να γίνει ένας εξορθολογισμός. Ο εξορθολογισμός έγινε και έπληξε κυρίως όμως την μεσαία τάξη για αυτό και στα αστικά κέντρα υπήρξε αυτό το μήνυμα. Επιτρεπόταν όλα αυτά τα χρόνια να μην φορολογούνται οι πισίνες; Μιλάμε για απλά πράγματα. Επειδή υπήρχαν οι κυβερνητικές πολιτικές «έλα μωρέ σιγά που θα φορολογήσουμε τις πισίνες» τελικά διαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν π.χ 60.000 πισίνες που ευτυχώς άρχισαν να φορολογούνται εδώ και 2 χρόνια. Αν πετύχουμε –που το πετυχαίνουμε– τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης είναι αυτονόητο ότι ο επόμενος στόχος είναι ότι δεν «σκίζεις» τον ιδιοκτήτη 2 μικρών γραφείων ή 2 μικρών κατοικιών και η ανάπτυξη. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες.

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έφερε εκ νέου στο προσκήνιο τη διαχρονική στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας συζήτηση, κάθε φορά που την «πίνει», για διεύρυνση και επανακαθορισμό του πολιτικού της στίγματος. Από την εποχή του Ιδρυτή Κωνσταντίνου Καραμανλή η ιδεολογικά ταυτισμένη με το ριζοσπαστικό, κοινωνικό φιλελευθερισμό της Ιδρυτικής Διακήρυξης-και όχι οι διορισμένοι, κομματικοί και άλλοι του συστήματος που ανάλογα με τα ρουσφέτια ή τις πιέσεις κομματαρχών μετακινούνται πάντα προς την Λαϊκή Δεξιά – επαναλαμβάνω, ιδεολογικά και μόνο Νεοδημοκράτες παραμένουν σταθεροί στην Κεντροδεξιά παράταξη. Άρχισαν πάλι να ακούγονται σαχλαμάρες του τύπου «να μαζέψουμε τους παραπλανηθέντες της Χρυσής Αυγής ή της επίσης ακρο-εθνικο-λαϊκόδεξιάς του Καμμένου» και λένε σαχλαμάρες γιατί αυτού του τύπου «τύποι» δεν θα ξαναγυρίσουν τουλάχιστον στα επόμενα χρόνια γιατί είναι εμπαθείς, ημιμαθείς ως προς το διαχρονικό στίγμα του Καραμανλισμού. Είμαι απόλυτα σαφής και αμετακίνητη στις απόψεις μου.

Η  Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά με τον ακραιφνή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, αν κρατιέται σταθερή και αν αναγνωρίζεται παρά τη σκληρή οικονομική πολιτική ως Κυβέρνηση που οδηγεί οριστικά τη χώρα προς τα εμπρός, οφείλει να γνωρίζει ότι πετυχαίνει  με το άνοιγμα προς το Κέντρο. Ντουντούκες για το εν γένει άνοιγμα σε ξεπερασμένες «σαβούρες», επειδή με κουφαίνουν, τις απορρίπτω. Η ταπεινή μου άποψη είναι αυτή.

* Φωτεινή Πιπιλή - Βουλευτής Α΄ Αθηνών-Νέα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια: