slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΧΑΡΤΗΣ: Μπλέ ο χάρτης με λίγο πράσινο και καμιά ροζ κουκίδα


Η Ν.Δ. διεκδικεί 6 περιφέρειες, το ΠΑΣΟΚ 4 και ο ΣΥΡΙΖΑ 3
Από τη Μαρίνα Μάνη

Όλα δείχνουν ότι τη νύχτα της 18ης Μαϊου ο περιφερειακός χάρτης της χώρας θα έχει χρώμα... πρασινομπλέ. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι στις περισσότερες από τις 13 περιφέρειες προηγούνται οι υποψήφιοι που στηρίζονται από Ν.Δ. ή ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την εκλογή στον β΄ γύρο της 25ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τη Συγγρού και τη Χ. Τρικούπη, «εάν ο ΣΥΡΙΖΑ συντριβεί στον πρώτο γύρο, θα οδηγηθεί με ψυχολογία ήττας στον δεύτερο»-παράμετρος που εξηγεί την κυβερνητική απόφαση να ορίσει τον πρώτο αυτοδιοικητικό γύρο μία Κυριακή πριν από την αμιγώς πολιτική ευρωεκλογική αναμέτρηση...


Η εικόνα από τη μάχη στις περιφέρειες έχει ως εξής:

Αττική

Η... μάχη των μαχών θα δοθεί ανάμεσα στον Γιάννη Σγουρό (ΠΑΣΟΚ) και τη Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίοι αφήνουν πολύ πίσω τον Γιώργο Κουμουτσάκο (Ν.Δ.) και τον Παύλο Χαϊκάλη (ΑΝΕΛ).Όπερ, τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρηθούν οι «κυβερνητικές» και οι «αντικυβερνητικές» δυνάμεις.

Κεντρική Μακεδονία

Στον τοπικό εμφύλιο, ο «δεξιός αντάρτης» Απόστολος Τζιτζικώστας έχει σαφές προβάδισμα από τον Γιάννη Ιωαννίδη (ΝΔ), ενώ εκτός β΄ γύρου βρίσκεται η Δέσποινα Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ). Μια επικράτηση του πρώτου θα «βάψει» τον σχετικό χάρτη... βαθύ μπλε και, σίγουρα, δεν θα καταγραφεί στις «γαλάζιες» επιτυχίες.

Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Ο Άρης Γιαν-νακίδης (ΠΑΣΟΚ) βρίσκεται μπροστά από τον Γιώργο Παυλίδη (Ν.Δ.), ωστόσο η μάχη είναι σώμα με σώμα. Το πρόσφατο αλαλούμ του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο αξιοπρεπούς εμφάνισης στον Κώστα Μορφίδη, παρότι έκανε καλό ξεκίνημα.

Δυτική Μακεδονία

Προηγείται σαφώς ο Γιώργος Δακής (Ν.Δ.), ωστόσο οι μετρήσεις δεν εμφανίζουν εκτός β΄ γύρου τον Θέμη Μουμουλίδη (ΣΥΡΙΖΑ). Η περιφέρεια αυτή είναι «δύσκολη» (λόγω ΔΕΗ), οπότε ο κ. Μουμουλίδης προσπαθεί να εμφανιστεί ως εκφραστής της αντικυβερνητικής ψήφου.

Θεσσαλία

Εδώ η εκλογή του Κώστα Αγοραστού (Ν.Δ.) ίσως γίνει... από την πρώτη Κυριακή. Εάν όχι, η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ) είναι η επικρατέστερη να αναμετρηθεί μαζί του στον β΄ γύρο.

Στερεά Ελλάδα

Κι εδώ η εκλογή του Κώστα Μπακογιάννη (Ν.Δ.) δεν αποκλείεται να εξασφαλιστεί από την πρώτη Κυριακή. Αντίπαλός του ο Βασίλης Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ).

Ήπειρος

Παρατηρείται η ίδια εικόνα, με τον Αλέκο Κα-χριμάνη (Ν.Δ.) να διεκδικεί εκλογή «με την πρώτη». Δεν έχει αποκλειστεί, πάντως, ακόμη η είσοδος της Όλγας Γεροβασίλη στον β΄ γύρο.

Ιόνια Νησιά

Η δημοσκοπική εικόνα δίνει ντέρμπι ανάμεσα στον Σπύρο Σπύρου (Ν.Δ.) και την Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), με τον Θανάση Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ) να βρίσκεται μακράν εκτός β΄ γύρου.

Δυτική Ελλάδα

Κι εδώ ντέρμπι, ανάμεσα στους Απόστολο Κατσιφάρα (ΠΑΣΟΚ) και Βασίλη Χατζηλάμπρου (ΣΥΡΙΖΑ). Ο υποψήφιος της Ν.Δ., Ανδρέας Κατσανιώτης, παλεύει για ένα καλό ποσοστό στην τρίτη θέση.

Πελοπόννησος

Ο Πέτρος Τατούλης (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ) έχει το προβάδισμα, αλλά δεν γλυτώνει τη δεύτερη Κυριακή, με αντίπαλο τον Οδυσσέα Βουδούρη (ΣΥΡΙΖΑ) - ο οποίος, ως γνωστόν, δεν έχει τη στήριξη... του συνόλου του κόμματός του.

Βόρειο Αιγαίο

Η σκληρή μάχη έχει άρωμα γυναίκας, με την Αγλαΐα Κυρίτση (ΣΥΡΙΖΑ) να κοντράρει σκληρά τη Χριστίνα Καλογήρου (Ν.Δ.) για τον β΄ γύρο. Η... νικήτρια θα αντιπαρατεθεί με τον Νίκο Γιακαλή (ΠΑΣΟΚ).

Νότιο Αιγαίο

Ο Γιώργος Χατζημάρκου (Ν.Δ.) προηγείται, με τους Γιάννη Μαχαιρίδη (ΠΑΣΟΚ) και Μπενέτο Σπύρου (ΣΥΡΙΖΑ) να κονταροκτυπιούνται για την είσοδο στον β΄ γύρο.

Κρήτη

Η παράδοση φαίνεται ότι τηρείται κανονικά, αφού ο Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ) υπερέχει σαφώς του Σεραφείμ Τσόκα (Ν.Δ.) και του Μανώλη Κριτσωτάκη (ΣΥΡΙΖΑ). Ποιος από τους δύο θα μπει στον β΄ γύρο, θα φανεί την επόμενη εβδομάδα.

http://www.capital.gr/weekend_articles.asp?id=2012122

Δεν υπάρχουν σχόλια: