slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ποιους παίρνει το «Ποτάμι»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι σαφές ότι γνωρίζει πολύ καλά την τέχνη της επικοινωνίας. Όπως γνωρίζει επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα στην Κεντροαριστερά. 
Το ΠΑΣΟΚ πλέον βρίσκεται σε μη αναστρέψιμη τροχιά κατάρρευσης αφού δεν μπορεί να υπερβεί τα προβλήματα του παρελθόντος και να κάνει την απαραίτητη ανανέωση και πολιτικού προσωπικού και πολιτικού λόγου. Ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρότατες εσωτερικές αντιφάσεις που προκαλούνται μόνο και μόνο από το γεγονός ότι υπάρχει μίξη στελεχών του παλαιού ΠΑΣΟΚ, της αριστεράς της λογικής και των ακραίων που ασπάζονται λογικές Κουφοντίνα. Οι αντιφάσεις αυτές δεν δημιουργούν εμπιστοσύνη με....
αποτέλεσμα τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι κολλημένα στα επίπεδα του 20%. Και αυτό σε μια περίοδο όπου στην Ελλάδα η κρίση έχει σαρώσει τα πάντα και θα ήταν λογικό να έχουν καταρρεύσει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας.
Η τελευταία φαίνεται ότι εδώ έχει πιάσει πάτο και έχει μόνο να κερδίσει αν τελικά καταφέρει και «γυρίσει» την οικονομία πράγμα που πλέον είναι ορατό.
Ας δούμε όμως τι ευαγγελίζεται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πρώτον αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός που κλέβει ιδέες από το φιλελεύθερο χώρο και δεν πουλά επανάσταση αλλά την κοινή λογική. Δεύτερον δηλώνει υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας με την πρόταση να γίνονται αυστηρά εκλογές κάθε 4 χρόνια ακόμα και αν η θέση του πρωθυπουργού χηρέψει και προβάλλει το Γερμανικό σύστημα εκλογής βουλευτών όπου ο ψηφοφόρος ενός κόμματος μπορεί να ψηφίζει υποψηφίους από όλα τα κόμματα. Τρίτον και σημαντικότερο δεν μένει στο παρελθόν του Μνημονίου αλλά μιλά για εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Και όλα αυτά απέναντι σε ένα ΣΥΡΙΖΑ που έχει χαθεί στη λογική της αντιμνημονιακής πολιτικής και της συγκρουσιακής λογικής, ζητά κάθε τόσο εκλογές και εμφανίζει σοβαρά προβλήματα εσωκομματικής δημοκρατίας όπως αποδείχτηκε με την περίπτωση Τατσόπουλου. Όλα αυτά δεν αρέσουν στους «νοικοκυραίους» έλληνες κεντροαριστερούς που απεχθάνονται τις διαδρομές προς το άγνωστο. Και αυτό φαίνεται ότι θα κεφαλαιοποιήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης ψαλιδίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και καταλαμβάνοντας θέση στο κενό που δημιουργεί η διάλυση του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μπόρεσε να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα άλλωστε μαρτυρούν ότι το «Ποτάμι» παρασύρει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και εκτός απροόπτου στις επόμενες δημοσκοπήσεις και με δεδομένη τη χαλαρότητα της ψήφου των Ευρωεκλογών να δούμε να ανεβαίνει το κόμμα Θεοδωράκη και τη Νέα Δημοκρατία να περνά μπροστά.
Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το ποτάμι αντλεί ψήφους και από τη ΔΗΜΑΡ και από τους ΑΝΕΛ ενώ ελάχιστες είναι οι διαρροές της ΝΔ . Και μπορεί να φαίνεται στη δημοσκόπηση της Alco ότι το 7,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μεταναστεύουν προς το Νέο Κόμμα και το ποσοστό να είναι μικρότερο από αυτό που αντλεί από ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπό όψιν ότι και τα τρία κόμματα μαζί δεν φτάνουν αθροιστικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να χάνει ήδη περί το 1,6% σε απόλυτα μεγέθη από το ποσοστό του.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΤΖΟΣ
nkaroutzos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: