slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Tα "Μεθυδοτεια" συνεχίστηκαν φέτος ώς "Γάμος Διονύσου με την Αριάδνη"


(πλουσιο φωτορεπορταζ)
Με μεγάλη συμμετοχή νέων και όχι μόνο.. συνεχίστηκε και την εφετινή αποκριά στη Χώρα της Νάξου το πιο σύγχρονο αποκριάτικο event με θέμα το θεό ΔΙΟΝΥΣΟ και την ΑΡΙΑΔΝΗ. Μια ακόμη υπερπαραγωγή σκηνοθετημένη και εκτελεσμένη απο μόνιμους κατοίκους της Νάξου, κυρίως νέους, οι οποίοι δούλεψαν πολύ για να δώσουν στους εκατοντάδες θεατές που το παρακολούθησαν ένα καταπληκτικό θέαμα, μια παράσταση που εντυπωσίασε μικρούς και

μεγάλους. Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της γνωστής εκδήλωσης "ΜΕΘΥΔΟΤΕΙΑ" που ξεκίνησε το 2004 https://www.youtube.com/watch?v=ooC7dg1kRd0
Τα " Μεθυδότεια", είναι μια αναδρομή στα μονοπάτια του Διονύσου που αντιπροσωπεύει τη μέθη,τη μέθεξη,και την έκσταση. Ο θεός που λατρεύτηκε στην αρχαία Νάξο και απ`ότι φαίνεται απομεινάρια αυτής της λατρείας διαπερνούν τους αιώνες και την ιστορία και αναβιώνουν στις μέρες μας.
Λοιπόν... μιας και ρωτάτε, πρέπει να σας πούμε ότι,,πριν από 10 χρονιά,πέντε- έξι ανήσυχοι νέοι, μέλη της πολιτιστικής ομάδας νέων Νάξου "Ανάδραση" σκέφτηκαν να διοργανώσουν τα Μεθυδότεια.
Όλα ξεκίνησαν από μια ιδέα του Δημήτρη του Φραντζέσκου η οποία συμπληρώθηκε αυθόρμητα από τους υπόλοιπους του τότε Δ.Σ της Ανάδρασης ,Τσακωνιάτη Δημήτρη,Πυτιλάκη Πετρούλα, Φραντζέσκο Αλέξη ,Μαθιάσο Μιχάλη, Παπαδόπουλο Σπύρο,και το απλό μέλος Κοντοπίδη Βασίλη στα κείμενα.Με πενιχρά οικονομικά,πολύ προσωπική δουλειά,μα ακόμα περισσότερο κέφι για δημιουργία,και τη συμμετοχή νέων της Ναξιακής κοινωνίας ,η "ΙΔΕΑ" αυτή έγινε "ΠΡΑΞΗ".
https://www.youtube.com/watch?v=ooC7dg1kRd0
απόσπασμα από τη ραψωδία λ του Ομήρου Οδύσσεια
"Φαίδρην τε Πρόκριν τε ἴδον καλήν τ᾽ Ἀριάδνην, (λ321) κούρην Μίνωος ὀλοόφρονος, ἥν ποτε Θησεὺς ἐκ Κρήτης ἐς γουνὸν Ἀθηνάων ἱεράων ἦγε μέν, οὐδ᾽ ἀπόνητο· πάρος δέ μιν Ἄρτεμις ἔκτα Δίῃ ἐν ἀμφιρύτῃ Διονύσου μαρτυρίῃσιν. (Μετάφραση Καζαντζάκη-Κακριδή) Τη Φαίδρα αντίκρισα, την Πρόκριδα, την όμορφη Αριάδνη, τη θυγατέρα του κακόγνωμου του Μίνωα, που απ᾿ την Κρήτη την άρπαξε ο Θησέας, γυρεύοντας στο λόφο να τη φέρει της Ιερής Αθήνας —άδικα! τι στο νησί της Δίας τη σκότωσε η Άρτεμη, του Διόνυσου τη μαρτυρία γρικώντας. Μετάφραση (Ζήσιμου Σίδερη) Είδα τη Φαίδρα κι έπειτα την Πρόκρη και του Μίνου την κόρη του κακόγνωμου, την όμορφη Αριάδνη, που ο ξακουστός την έφερε Θησέας απ’ την Κρήτη στην βλογημένη ακρόπολη των Αθηνών. Μα ακόμα πριν τη χαρεί, τη σκότωσε η Άρτεμη στη Δία, γιατί έτρεξε ο Διόνυσος να της το μαρτυρήσει.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: