slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα άγνωστα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού σε πολυτελείς τόμους στο «Βήμα της Κυριακής»


Από την ερχόμενη Κυριακή μαζί με την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» θα αποκαλυφθεί στην ολότητά του ένας καλά κρυμμένος θησαυρός της ελληνικής Ιστορίας: τα άγνωστα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού που θα δημοσιευτούν σε 13 βιβλία.
«Είναι μια παρακαταθήκη με βαθιά εθνική σημασία. Μας υπενθυμίζει ότι οι λαοί είναι πάνω απ' όλα οι αγώνες τους» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του έργου στο Μέγαρο Μουσικής. Αυτή η ......πρωτοβουλία, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, δείχνει ότι «οι εφημερίδες μπορούν να συνεισφέρουν στην ιστορική αυτογνωσία».


Μ. Γλέζος:
" Βρίσκομαι εδώ για τονίσω και να εξάρω το έργο των γενικών αρχείων του
στρατού μας. Τη περίοδο που ασχολήθηκα ειδικά , την περίοδο του 40-45 την περίοδο όταν τελείωσε η κατοχή στην Ελλάδα ολοκληρωτικά.
Δεν είναι γνωστό απολύτως και δεν είναι κατανοητό σήμερα από τους Έλληνες δυστυχώς, ο ρόλος που έπαιξε η πατρίδα μας στο β παγκόσμιο πόλεμο.
Με το έπος του 40 - 41 καταρρίψαμε το μύθο του αήττητου του άξονα.
Αυτή ήταν η πρώτη μας νίκη. Τέτοια νίκη που και συγκλόνισε τον κόσμο και υποχρέωσε τον Τσώρτσιλ να πει το άμίμητο 'Απο δω και πέρα θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες".
Προσωπικά το έχω ζήσει με κάποια άλλη μορφή. Με κάλεσαν οι Γάλλοι αντιστασιακοί να μου δείξουν τον αντιστασιακό τους αγώνα.
Με πήγανε στα σύνορα Γαλλίας Ιταλίας, και μου είπανε ότι "Μανώλη εμείς εδώ πρώτοι ξεκινήσαμε τον αντιστασιακό αγώνα. Μην υπερηφανεύεστε ότι εσείς κάνατε αντίσταση πρώτοι, εμείς την κάναμε" τους λέω "τι κάνατε", μου απάντησαν, "υψώσαμε πανό προς την πλευρά της Ιταλίας πάνω στο οποίο γράφαμε.. "Έλληνες μην προχωρήσετε παραπέρα, από δω και πέρα αρχίζουν τα σύνορα της Γαλλίας"!!!!

"Στην Ελλάδα γιορτάζουμε την έναρξη του αγώνα του 1821, την έναρξη του πολέμου του 1940 και όχι τα επινίκια. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες τιμούν την απόφαση να αντισταθούν, περισσότερο από την ίδια την νίκη. Γιατί οι Έλληνες είναι λαός που αντιστέκεται και ανατρέπει αυτούς που τον καταπιέζουν.
"Το βιβλίο μου για την Εθνική Αντίσταση έχει πάρει στοιχεία από αυτά ακριβώς τα αρχεία. Σε αυτά τα αρχεία φαίνεται ότι το έπος του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης, οφείλεται στην απόφαση του Ελληνικού λαού να πολεμήσει για την ελευθερία του και όχι στο ετοιμοπόλεμο του στρατού, που από τα αρχεία φαίνεται ότι δεν υπήρχε".

Η Εφη Πασχαλίδου, επιστημονική διευθύντρια της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, εξήγησε ότι το αρχειακό υλικό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων χειρόγραφα και δακτυλογραφημένα έγγραφα, ημερολόγια στρατιωτικών επιχειρήσεων, αναφορές διοικητών και πρωτόκολλα παράδοσης σημαντικών πόλεων. Αυτά συνοδεύονται από χάρτες, διαγράμματα και φωτογραφίες. Συνολικά 3,5 εκατομμύρια σελίδες αρχειακού υλικού είναι διαθέσιμες πλέον και ηλεκτρονικά στους χώρους της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού. «Ενας λαός γράφει την Ιστορία του όχι μόνο για να αφηγηθεί το παρελθόν, αλλά και για να δηλώσει το όραμά του» είπε η κ. Πασχαλίδου.

Παρουσιάζοντας την προσφορά, ο διευθυντής του «Βήματος της Κυριακής» Αντώνης Καρακούσηςείπε ότι «η μεγάλη οικονομική κρίση που μας καταδιώκει δεν αφήνει καμία ζώνη ανεπηρέαστη, ούτε και εμάς. Αναζητούμε άγκυρες να πιαστούμε και αναγκαστικά το βλέμμα επιστρέφει στο παρελθόν». Ο κ. Καρακούσης τόνισε ότι τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού αποτελούν αυθεντικές πηγές της Ιστορίας μας και εξήγησε ότι η νέα προσφορά της εφημερίδας ακολουθεί παλιότερες και επιτυχημένες κινήσεις, όπως η προσφορά των εγχειριδίων της γλώσσας και των πρώτων αναγνωστικών. Ο πρώτος τόμος των ιστορικών αρχείων του ΓΕΣ θα περιλαμβάνει το πλήρες χρονολόγιο πολεμικών γεγονότων του ελληνικού έθνους από τη μάχη του Μαραθώνα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.

Ο επιμελητής της έκδοσης, δημοσιογράφος του «Βήματος» Γιώργος Μαλούχος, τόνισε ότι ο πρώτος τόμος αποτελεί έναν «άτλαντα πολιτικής, διπλωματίας και στρατιωτικής Ιστορίας των Ελλήνων».

Στη χθεσινή παρουσίαση παρευρέθησαν πολιτικά πρόσωπα και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, καθώς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ (Δημήτρης Παπαδημούλης) και του ΠαΣοΚ και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.
Ο πρώτος τόμος της σειράς: Το ευρετήριο των πολεμικών γεγονότων του ελληνικού έθνους

Στην επέτειο των 100 ετών από την έναρξη του Α´ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1914, η εθνική αυτή προσφορά του Βήματος θα διατρέξει πρώτα τους μεγάλους αγώνες του 20ού αιώνα: τον Μακεδονικό και τον Θρακικό αγώνα, τους μεγάλους Βαλκανικούς πολέμους, τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο, που συνοδεύτηκε από τη φοβερή περιπέτεια του εθνικού διχασμού, όπως άλλωστε συνέβη ουσιαστικά και με τα όσα έζησε η Ελλάδα την επομένη του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν πάλι το μέγα ζήτημα της διεθνούς ένταξης της χώρας στον συγκρουσιακό κόσμο της εποχής γέννησε μία ακόμη φοβερότερη εμφύλια σύρραξη. Ενδιαμέσως, η σειρά παρακολουθεί την, άγνωστη σε πολλούς, προετοιμασία της χώρας στον Μεσοπόλεμο, την κρίσιμη περίοδο ανάμεσα στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, αναζητεί τα αίτια και τις αφορμές του ελληνοϊταλικού πολέμου, κατοπτεύει τον επίσης άγνωστο στους περισσότερους αγώνα έξω, στη Μέση Ανατολή ή στην Ιταλία, συνεχίζει με τα αρχειακά ντοκουμέντα της Εθνικής Αντίστασης και του εμφύλιου πολέμου, έως και τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Πόλεμο της Κορέας. Η συμμετοχή αυτή ήταν αποτέλεσμα της εδώ παρουσίας του αμερικανού στρατηγού Βαν Φλιτ, ο οποίος, όταν τέθηκε επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Κορέα, ζήτησε να έχει μαζί του τις ελληνικές μονάδες καθώς ο ίδιος, και όχι μόνον, θεωρούσε ότι ήταν οι πλέον επίλεκτες στον δυτικό κόσμο. Φυσικά, η ιστορία δεν καταγράφει μόνο τα θετικά και τις νίκες. Καταγράφει και τις ήττες, όπως εν προκειμένω την τρομερή κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας και τη Μικρασιατική Καταστροφή, που όμως εδώ φωτίζεται σε στρατιωτικό και διπλωματικό βάθος που δίνει την εξέλιξη αυτής της εθνικής και ανθρωπιστικής τραγωδίας σε όλη της την έκταση και την τοποθετεί στην αληθινή ιστορική προοπτική της.

Ο πρώτος τόμος της σειράς, παραμονές της 25ης Μαρτίου 2014, Το Βήμα στους αναγνώστες του έχει έναν διαφορετικό χαρακτήρα: δεν αφορά μια περίοδο γεγονότων γύρω από ένα από τα παραπάνω εθνικά ζητήματα, αλλά αποτελεί την επιτομή της στρατιωτικής ιστορίας του ελληνισμού από τη Μάχη του Μαραθώνα έως και τα μέσα του 20ού αιώνα. Από τον Μαραθώνα στην Κορέα, όλα τα σημαντικά στρατιωτικά γεγονότα χιλιετιών βρίσκονται εδώ ταξινομημένα, τόσο χρονολογικά όσο και γεωγραφικά, ανά περιοχή της Ελλάδας, σε ένα βιβλίο αναφοράς που αποτελεί πολύτιμο εργαλείο κατόπτευσης της ελληνικής ιστορίας στο σύνολό της. Και, φυσικά, οι καταγραφές δεν αφορούν μόνο τις συγκρούσεις με θετική για την Ελλάδα κατάληξη, αλλά το σύνολό τους. Πρέπει όμως εδώ να σημειωθεί ότι, ορθώς ή μη, σε ένα σημείο αυτού του τόμου έχει υπάρξει μια κρίσιμη εκδοτική επιλογή των δημιουργών του: να μην περιληφθούν αναφορές στον εμφύλιο πόλεμο. Η συνειδητή αυτή στάση αποστασιοποίησης από τη χειρότερη πληγή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας βρίσκει υποστηρικτές και στη μία και στην άλλη πλευρά του, αν δηλαδή θα έπρεπε ή όχι να υπάρξουν τέτοιες αναφορές των οποίων είναι δεδομένο ότι η αντικειμενικότητα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί έστω κι αν δεν υπήρχε πραγματικός λόγος για αυτό. Άλλωστε το επιχείρημα ότι εδώ αναφέρονται τα γεγονότα σε σχέση με τους εξωτερικούς εχθρούς των Ελλήνων και της Ελλάδας και τις αντίστοιχες συγκρούσεις είναι έτσι κι αλλιώς ισχυρό και ουσιώδες. Όπως και αν έχει πάντως είναι μια επιλογή που δεν επηρεάζει την ουσία, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος θα προσεγγιστεί αναλυτικά με σειρά από πολύ ενδιαφέροντα και εν μέρει άγνωστα ντοκουμέντα καθώς ορισμένα εξ αυτών, για πρώτη φορά θα έρθουν τώρα στο φως.

Το κορυφαίας σημασίας αυτό έργο δεν χρειάζεται εκτενέστερη εισαγωγή: αποτελεί το ίδιο ένα συναρπαστικό μεγάλο αφήγημα, ένα ταξίδι στα βάθη της ελληνικής ιστορίας. Παρά το γεγονός ότι διατρέχει μια τόσο μεγάλη περίοδο γεγονότων, ταυτόχρονα επιτυγχάνει να μεταδώσει πλήρως την οργανική συνέχεια των αγώνων αυτού του λαού για την ελευθερία του μέσα στους αιώνες, η πορεία των οποίων ουδέποτε αλλοίωσε ή περιόρισε την πρωτογενή μοναδική κυτταρική ανάγκη των Ελλήνων να ζουν ελεύθεροι. Ανάγκη μπροστά στην οποία καμία θυσία δεν υπήρξε μεγάλη, όπως η σειρά των τόμων αυτού του μεγάλου έργου με τον πιο απόλυτο τρόπο αποδεικνύει.
Δ. Αβραμόπουλος: Διασφαλίζουμε την Ελλάδα

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού είναι μία “μάχιμη” μονάδα πρώτης γραμμής για τον ελληνικό στρατό, ακριβώς επειδή είναι η υπηρεσία που, χωρίς περιττό θόρυβο, αλλά με εξαιρετική αποτελεσματικότητα και συνέπεια, έχει αναλάβει τη μελέτη, την καταγραφή και, εν τέλει, τη διαφύλαξη της μεγάλης και λαμπρής στρατιωτικής ιστορίας αυτού του τόπου. Το έργο της ΔΙΣ είναι πλήρως αναγνωρισμένο από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ενώ βρίσκεται στη βάση κάθε αντίστοιχης επιστημονικής μελέτης, ελληνικής ή μη, που αφορά την Ελλάδα και τους αγώνες στους οποίους η χώρα πολέμησε. Το έργο της ΔΙΣ συνιστά αδήριτο σημείο αναφοράς για τη γνώση και την κατανόηση της ελληνικής ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: