slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οδεύει προς το οριστικό του τέλος του το ΠΑΣΟΚ (;) – Κρίσιμη καμπή οι Ευρωεκλογές


Προβληματισμός από δημοσκοπήσεις και διασπαστικές «κινήσεις» Γ.Παπανδρέου
Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν μια ξεχωριστή στιγμή για την Κεντροαριστερά, καθώς παρουσιάστηκε και επίσημα η αρχή της «Ελιάς».
«Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα που αποτελείται από διάφορα κόμματα και κινήσεις, όπως το ΠΑΣΟΚ, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, οι «58», η «Δυναμική Ελλάδα», η «Πρωτοβουλία Β», η «Πολιτεία 2012», κα.

Και αν το νέο εγχείρημα έχει έντονη γεύση και άρωμα από το ΠΑΣΟΚ, τα προηγούμενα 24ωρα αποδεικνύουν με αρκετά εμφαντικό τρόπο το θολό και αβέβαιο μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή ο «εμφύλιος» στο εσωτερικό του κόμματος, όταν η Τόνια Αντωνίου επιτέθηκε στον Κ.Σκανδαλίδη για τη δημόσια δήλωση του ότι «το ΠΑΣΟΚ που ξέραμε, πέθανε» και έβαλε κατά άλλων στελεχών για υπονομευτικά σχόλια για την Πρωτοβουλία των «58» με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Το Σάββατο ήταν η σειρά του Γ.Παπανδρέου να ταράξει τα θολωμένα νερά στο ΠΑΣΟΚ. Διότι όχι μόνο αρνήθηκε να λάβει μέρος στη Συνδιάσκεψη για την «Ελιά», τονίζοντας ότι η ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης δεν μπορεί να γίνει με την αυτοκατάργηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά πέρασε και στην αντεπίθεση, απευθύνοντας ξεκάθαρη έκκληση στους «παπανδρεϊκούς» και στους «αγωνιστές» να είναι έτοιμοι για την επαναδημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης.

Η κίνηση αυτή, πέρα από το ότι υπονομεύει ξεκάθαρα το εγχείρημα της «Ελιάς», μια και έρχεται μόλις δύο μήνες πριν από τις εκλογές, ερμηνεύεται ως προαναγγελία για την ίδρυση νέου πολιτικού φορέα.

Χθες, Κυριακή δόθηκε μια ακόμα δημοσκόπηση, η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τα περί «θανάτου» και «αυτοκατάργησης» του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές στην Περιφέρεια Αττικής 4% και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 4,2%.

Τα μόνα κόμματα που ξεπερνά είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Δημοκρατική Αριστερά (με ποσοστά κοντά στο 2%), την ώρα που «Το Ποτάμι» του Στ.Θεοδωράκη λαμβάνει 5,9% στην Αττική και 8,1% στην Κεντρική Μακεδονία.

Εάν συνεχιστεί η διαρροή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (σημειώνεται πως πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναφέρουν πως το κόμμα δεν ανιχνεύεται στις ηλικίες των νέων) και το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει – έστω και μέσω της Ελιάς – να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή, τότε το πολιτικό του μέλλον κρίνεται εξαιρετικά αβέβαιο.

Σε αυτήν την περίπτωση οι εσωκομματικές αναταράξεις εκτιμάται ότι θα κορυφωθούν και θα λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ακόμα και για τη λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης.
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: