slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κώστας Μπακογιάννης:Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια πρόκληση

Συνέντευξη παραχώρησε στο Action24.gr, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης. Αναφέρεται τόσο στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει ως δήμαρχος, στην απόφαση του για τη διεκδίκηση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές εκλογές, τη μελλοντική του παρουσία στην πολιτική, αλλά και το εάν έχει ζητήσει τη γνώμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε διάφορα θέματα.
Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Κώστα Μπακογιάννη στο Action24.gr

- Επί δημαρχίας σας, ο δήμος Καρπενησίου έχει αναδειχτεί πρωταθλητής στην απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ. Τι περισσότερο κάνετε από τους άλλους δημάρχους και το έχετε καταφέρει αυτό;
Μακάρι να μπορούσα να σας πως υπάρχουν μαγικά ραβδιά ή μια μυστική σοφία. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο βαρετή. Είναι ζήτημα ξεκάθαρης στοχοθεσίας, σοβαρού σχεδίου και ταυτόχρονα πολλής και σκληρής δουλειάς. Βέβαια, βοηθάει και το ατελείωτο τρέξιμο στις δημόσιες υπηρεσίες - πολλές φορές κι από εμένα τον ίδιο - προσπαθώντας να υπερβούμε τα εμπόδια της απέραντης γραφειοκρατίας. Στο Δήμο Καρπενησίου, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων η ανάπλαση της πόλης του Καρπενησίου, η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου αποχετεύσεων και η αποκατάσταση χωματερών. Ο προϋπολογισμός μας, τουλάχιστον ως προς το ΕΣΠΑ, ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, σε ένα δήμο των 13.000 κατοίκων. Αρκούν; Όχι. Τα προβλήματα είναι πολλά και οι προκλήσεις ακόμα περισσότερες. Όμως, ακόμα και στο σημερινό ζόφο, η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να πετύχει πολλά.
- Θα δώσετε τη μάχη της περιφέρειας στη Στερεά Ελλάδα στις επερχόμενες εκλογές; Πολλά δημοσιεύματα σας έχουν χρίσει φαβορί...
Μέσα στην επομένη εβδομάδα θα ανακοινώσω την απόφασή μου. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι αναμφισβήτητα μια πρόκληση την οποία σκέφτομαι – είναι κοινό μυστικό άλλωστε – πολύ σοβαρά. Μιλάμε για ένα κοιμώμενο γίγαντα που μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά. Επιτρέψτε μου όμως να πω πως δεν πιστεύω σε φαβορί. Η κοινωνία σήμερα αντιμετωπίζει όσους ασχολούνται με τα κοινά με δικαιολογημένη δυσπιστία. Τα τελευταία χρονιά άλλωστε, το πολιτικό σύστημα δίνει τη μάχη για να σώσει τον εαυτό του και όχι τη χώρα. Το να κερδίσει κανείς όχι μόνο την ψήφο, αλλά κυρίως την εμπιστοσύνη των πολιτών είναι πολύ δύσκολο. Ο πήχης είναι ψηλά.
- Πως έχετε σκεφτεί την μελλοντική πορεία σας στην πολιτική;
Ελπίζω, στο τέλος της ημέρας, να έχω αποδειχθεί χρήσιμος – και ας μην έχω υπάρξει πάντα αρεστός. Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ γοητευτική διότι συνδέεται με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Τα καλά και τα κακά, τα θετικά και τα αρνητικά, καθίστανται άμεσα ορατά. Ξέρετε, σε πέντε χρόνια, όταν ολοκληρωθεί η επόμενη θητεία, θα είμαι μόλις 41 ετών. Η ίδια η καρέκλα λοιπόν δε συνιστά αυτοσκοπό. Με ενδιαφέρει να μπορώ να κοιτάξω τον άλλον στα μάτια και να δείξω αυτά που πετύχαμε. Ασφαλώς θα υπάρξουν και αστοχίες. Μόνο όποιος δεν δουλεύει, δεν κάνει λάθη. Θέλω να ελπίζω όμως, πως το πρόσημο θα είναι και τότε θετικό.
- Από τότε που ασχοληθήκατε με τα κοινά, υπάρχουν φορές που να έχετε ζητήσει τη γνώμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη;
Συνεχώς. Τα σφάλματά μου όμως, είναι όλα δικά μου. Βλέπετε, δε τον ακούω πάντα....
- Έχετε κάποια εξέλιξη από την πολεοδομία σχετικά με το ακίνητο του Μιχάλη Λιάπη;
Στο πλαίσιο της συστηματικής μας έρευνας για τυχόν κρυφά ή αδήλωτα τετραγωνικά εντοπίσαμε μια απόκλιση ανάμεσα στα τετραγωνικά που δηλώνονται στη πολεοδομία και σε αυτά που είχαν καταγραφεί για τη πληρωμή των ανταποδοτικών τελών. Προχωρήσαμε στην άμεση επικαιροποίηση των σχετικών βεβαιωτικών καταλόγων, ενημερώσαμε δηλαδή τη ΔΕΗ, και ζητήσαμε τα χρήματα των παρελθόντων ετών.
- Πως πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους φαινόμενα της πολιτικής ζωής;
Με μια μεγάλη και γενναία μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου. Καλώς ή κακώς δε ζούμε σε μια κοινωνία αγγέλων. Δεν έχει νόημα να προσποιούμαστε το αντίθετο. Η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος έπρεπε να έχει ξεκινήσει χθες! Έστω και για να αλλάξει μόνο αυτή η επαίσχυντη διάταξη περί ευθύνης υπουργών που προσφέρει ασυλία στους εκάστοτε κυβερνώντες. Είναι αδιανόητο να έχουμε δύο κατηγορίες Ελλήνων. Από τη μία οι λίγοι που λαμβάνουν αποφάσεις για εμάς και θέτουν εαυτούς ουσιαστικά υπεράνω της δικαιοσύνης και από την άλλη οι πολλοί που ζουν με τις αποφάσεις των άλλων και υφίστανται όλες τις κυρώσεις του νόμου. Αλλιώς θα συνεχίζουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, λέγοντας ατάκες όπως «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο», την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα χέρια μας είναι δεμένα.
- Όσοι σας έχουν γνωρίσει, λένε ότι δε θυμίζετε τους άλλους πολιτικούς, δεν έχετε υιοθετήσει ξύλινο πολιτικό λόγο. Αυτό μήπως προκύπτει από την επαφή μας με μία μικρή κοινωνία, του Καρπενησίου, ή εκπροσωπείτε μία νέα γενιά πολιτικών που θέλει να αλλάξει τα πολιτικά στερεότυπα;
Θα δείξει! Το μόνο βέβαιο είναι πως έχω μάθει να πολιτεύομαι σε ένα μικρό ορεινό τόπο όπου μετράει η αναγνώριση και όχι η αναγνωσιμότητα. Ξέρετε, η κοινωνία έχει αλλάξει. Είναι πλέον πολύ μπροστά από την πολιτική. Η αλήθεια μπορεί να είναι ωμή και δυσάρεστη, αλλά εκτιμάται πολύ περισσότερο από εκείνους τους «άγγελους εξάγγελους», για να θυμηθώ τον Σαββόπουλο, που κομίζουν μόνο ευχάριστα. Εν τέλει αυτό επαφίεται στη συνείδηση του καθενός μας και με το πως θέλει να κοιμάται το βράδυ. «Και αν δε μπορείς να κανείς τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τουλάχιστον να μην της εξευτελίζεις», που λέει και ο ποιητής.
- Κατά το παρελθόν, έχετε επικρίνει μέχρι και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τώρα, πως θεωρείτε ότι πάνε τα πράγματα σε αυτόν τομέα;
Στο παρελθόν έχω επικρίνει συγκεκριμένες αποφάσεις. Τυφλά και οριζόντια μέτρα, που κατά την γνώμη μου δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα απ' ότι έλυναν. Ως δήμαρχος, δε με αφορά αν ο υπουργός ονομάζεται Καλιακούδας ή Μητσοτάκης. Αν είναι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ. Με ενδιαφέρει μόνο, αν με την πολιτική του ή την πολιτική της συμβάλει στην πρόοδο του τόπου μου και του οργανισμού του οποίο καλώς ή κακώς προΐσταμαι. Αυτό είναι το καθήκον μου. Από εκεί και πέρα, τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει να γίνονται βήματα μπροστά στη διοικητική μεταρρύθμιση. Ομολογώ βεβαίως, πως θα ήθελα να συντελούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αν και αντιλαμβάνομαι τις αντικειμενικές δυσκολίες.
 http://www.action24.gr/politics/item/10562-kostas-bakogiannis-i-perifereia-stereas-elladas-einai-mia-proklisi?utm_source=newsletter_11&utm_medium=email&utm_campaign=action24-gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ειναι και τσαμπα πηδουλας, δεν πληρωνει και μια αμα λαχει ναουμε, μαγκας απο κουνια , ετσι τον εμαθαν αυτα κανει ,ο ναξιος προσπαθει να μας πεισει για τα κατορθωματα του. Επί δημαρχίας σας, ο δήμος Καρπενησίου έχει αναδειχτεί πρωταθλητής στην απορροφητικότητα κονδυλίων ΕΣΠΑ. Τι περισσότερο κάνετε από τους άλλους δημάρχους και το έχετε καταφέρει αυτό; Απαντησ稨¨¨ αν δεν ξερει αυτος απο απορροφηση ξενων χρηματων ποιοος ξερει?