slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Έγκριση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο.

 Στις 23 Δεκεμβρίου 2013 ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης  αποφάσισε να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς Όρους για την κατασκευή και λειτουργία αιολικών πάρκων στα νησιά Νάξο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο.
 Στις 2 Ιανουαρίου είχα στείλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και της είχα προτείνει τα παρακάτω :

α) να ζητήσετε από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των παραπάνω νησιών να σας καταθέσουν τις προτάσεις τους για το σχετικό θέμα ώστε να σταματήσουμε την επερχόμενη καταστροφή η οποία θα επιφέρει δυσβάσταχτες συνέπειες στα νησιά μας.
β) να διευρυνθεί από την Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας η προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των διοικητικών πράξεων, όλων των περιπτώσεων εγκατάστασης ΑΠΕ στα νησιά μας.
γ) να ζητηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η ανάκληση της απόφασης  (ΑΔΑ: ΒΛΓΓ0-Ε3Χ, α.π.172568 / 23.12.2013 ) μέχρι να ολοκληρωθεί και εγκριθεί η σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατόπιν και μέχρι σήμερα ακολούθησαν σχετικές επιστολές :
α) Από την Δημοτική Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου στις 14.01.2014
β) Από τον Εμπορικό Σύλλογο Πάρου στις 14.01.2014
γ) Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος από τον Βουλευτή Κυκλάδων κ. Νίκο Συρμαλένιο στις 14.01.2014.
δ) Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη στις 21.01.2014 με την οποία ζητάει την ανάκληση της επίμαχης απόφασης ώστε να ληφθούν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα από την έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Προσωπικά εκτιμώ, ότι οι παραπάνω επιστολές είναι στην σωστή κατεύθυνση, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη πίεση προς το Υπουργείο και από τα Δημοτικά Συμβούλια των αντίστοιχων νησιών ώστε να αντιληφθούν οι Κύριοι του Υπουργείου ότι οφείλουν και έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τους την βούληση των κατοίκων και των θεσμικών οργάνων των νησιών μας.  
Με εκτίμηση
Κώστας Ν. Μπιζάς
Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: