slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τρίτη και φαρμακερή…


Ο Δήμος Τήνου παρακολουθεί έκπληκτος τις ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ, σε ό,τι αφορά την εδαφική του περιφέρεια. Προηγήθηκε η αναγγελία ως τουριστικών επιλογών προς αξιοποίηση των βραχονησίδων «Δρακονήσι» και «Αποκοφτό», που
αντιμετώπισε την άμεση αντίδρασή μας και το θέμα έμεινε εκεί, από όσο γνωρίζουμε. Θεωρήσαμε ότι ήταν ένα λάθος γιατί δεν μπορεί να παραπλανάται έτσι το … επενδυτικό ενδιαφέρον. Για όποιον γνωρίζει τί εστί «Δρακονήσι» και τί «Αποκοφτό», τα λόγια περιττεύουν. Άλλωστε ως προς το Δρακονήσι είχαμε παραθέσει και φωτογραφίες που καταδείκνυαν το κωμικό της εξαγγελίας. Έτσι οι βραχονησίδες μας παρέμειναν στην ανεμπόδιστη και ελεύθερη χρήση των γλάρων…
Μαθαίνουμε τώρα ότι ανάμεσα σε μακροσκελή σειρά ακινήτων προς πώληση – αξιοποίηση, έχει συμπεριληφθεί και ακίνητο του Δημοσίου – ΤΑΙΠΕΔ στην «Αγία Κυριακή», εκτάσεως 55.000 μέτρων τετραγωνικών, που δεν μπορεί να είναι άλλο από την γνωστή, απαράμιλλης ομορφιάς, χερσόνησο του Αποκοφτού.
Το πράγμα σοβαρεύει. Όχι ασφαλώς ότι η «αγγελία» αυτή είναι πιο σοβαρή από τις προηγηθείσες για την Τήνο αλλά εδώ προσδιορίζεται και η χρήση, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ, ενεργώντας ως μεσιτικό γραφείο (όχι αρκετά υπεύθυνο και οργανωμένο), προωθεί το ακίνητο ως κατάλληλο για «Παραθεριστικές κατοικίες».
Ας εκτιμήσει ο κάθε καλόπιστος τις εξής παραμέτρους.
Πρώτα, η χερσόνησος της «Αγίας Κυριακής» βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δημοσίου και ιδιωτών, που μάλιστα διαθέτουν και κτίσματα επί της έκτασης αυτής. Στην πολύχρονη αυτή αντιδικία, πολλοί απλοί πολίτες και κάποιοι από αυτούς  άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αγωνιστεί με ανιδιοτέλεια και αρκετοί έχουν αντιμετωπίσει την επίθεση των διεκδικητών της χερσονήσου, για να δείξουν ότι το ακίνητο πράγματι δεν είναι ιδιωτικό αλλά κοινόχρηστο. Μια απλή επικοινωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων, θα ήταν διαφωτιστική. Προφανώς δεν έγινε.
Εκείνοι που ήρθαν στο πλευρό του Ελληνικού Δημοσίου κατέθεσαν ότι η χερσόνησος είναι κοινόχρηστη αφού ανέκαθεν ήταν ελεύθερη στην κοινή χρήση κυνηγών, ψαράδων, περιπατητών, κολυμβητών και άλλων. Και είναι πολλοί οι μάρτυρες και κάποιοι από αυτούς έχουν φύγει από τη ζωή. Και ο σκοπός ήταν και είναι να μείνει ο τόπος αυτός ελεύθερος και όχι βέβαια για να κτιστεί με παραθεριστικές κατοικίες, όταν κάποτε κερδηθεί από το Δημόσιο!
Τρίτο, η περιοχή είναι στα όρια με τις δεσμεύσεις που έχει επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας και είναι τουλάχιστον αντιφατικό να δεσμεύεται επί τρία σχεδόν έτη η περιοχή των εν επαφή οικισμών και να προβλέπεται η ανέγερση κατοικιών, στην όμορη χερσόνησο της Αγίας Κυριακής!
Τέταρτο, με βάση το Χωροταξικό της Τήνου, από 27-2-2003, για τη συγκεκριμένη χερσόνησο προβλέπεται εν μέρει απαγόρευση κάθε δόμησης (ζώνη 2(3α.6)7) και εν μέρει (ζώνη 2(3α.1)β23) έγκριση αρχαιολογικής υπηρεσίας και σειρά περιορισμών, χώρια η απόσταση από τη γραμμή αιγιαλού. Το ΥΠΕΚΑ, με την τόση ευαισθησία του για άλλα κι άλλα, σε σημείο υπερβολής, υπάρχει για τη χερσόνησο της «Αγίας Κυριακής»;
Και τέλος, αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τη λογική του Δημοσίου - ΤΑΙΠΕΔ. Θα έλθει, δηλαδή, ο επενδυτής να εμπλακεί σε δίκη που δεν έχει τελειώσει, με την προσδοκία να κτίσει όταν «με το καλό» κερδίσει και αν κερδίσει; Και θα αγωνίζονται οι πολίτες για την κοινοχρησία, ώστε να καρπωθεί στο τέλος την ανεκτίμητης ομορφιάς χερσόνησο ένας ιδιώτης; Και τί θα γίνει αν κριθεί τελικά ιδιωτική; Θα τη μοιράσουν ο επενδυτής και οι διεκδικητές της, με την ευλογία του ΤΑΙΠΕΔ; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Επειδή στις μέρες μας είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε το καθετί από αυτούς που παίρνουν μέτρα μέσα από την επιφάνεια ενός υπολογιστή και με το πάτημα κουμπιών, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, δε σημαίνει ότι θα χάσουμε και τη φωνή μας. Θα την υψώνουμε και ο καθένας μας κρίνεται. Ζητούμε λοιπόν καθαρά και ξάστερα από το ΤΑΙΠΕΔ να ανακαλέσει αυτή την ακατανόητη εξαγγελία – αγγελία του. Σε αντίθετη περίπτωση όσοι συμπλεύσαμε με το ελληνικό δημόσιο για την αναγνώριση της κοινοχρησίας αυτού του χώρου, θα αναγκαστούμε να σταθούμε απέναντί του και πάλι για να παραμείνει κοινόχρηστο και ελεύθερο.
Δεν ξέρουμε τί γίνεται σε άλλες γωνιές της πατρίδας. Ελπίζουμε μόνο οι υπόλοιπες «αγγελίες» του ΤΑΙΠΕΔ να μην έχουν ανάλογη «σοβαρότητα» με αυτές που αφορούν την Τήνο… Γιατί οι ελπίδες που γεννούν (αν το ξεπούλημα γεννά ποτέ ελπίδα), θα αποδειχθούν σύντομα ψεύτικες.

Ο Δήμαρχος Τήνου

Παναγιώτης Κροντηράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: