slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα τέσσερα κρας τεστ του 2014 που θα καθορίσουν την πορεία προς τις εκλογές

* Πρώτο μέλημα η συμφωνία με Τρόικα και η επόμενη δόση

* «Μητέρα των μαχών» οι Ευρωεκλογές

* Δεν αποκλείεται αιφνιδιασμός Σαμαρά με τριπλές εκλογές τον Μάη

* Πιέζουν πολύ οι δανειστές - Ετοιμάζουν «υπογραφές» και για Τσίπρα

Σε κλίμα μεγάλης πολιτικής έντασης αναμένεται να κινηθεί και το.... 2014 έτος κατά το οποίο θα κριθεί κατά ένα μεγάλο βαθμό η πορεία και συνοχή της κυβέρνησης για να «φανεί» εάν θα υπάρξουν τριπλές εκλογές το καλοκαίρι ή όχι.
Το θερμόμετρο στο πολιτικό σκηνικό είναι ήδη ανεβασμένο, ενώ οι Ευρωεκλογές και δημοτικές – περιφερειακές εκλογές, δημιουργούν ένα, ούτως ή άλλως, προεκλογικό κλίμα...

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει να κλείσει όλα τα ανοιχτά μέτωπα ούτως ώστε να μπορέσει να «επιβιώσει» από ενδεχόμενες ανακατατάξεις στα αποτελέσματα των καλοκαιρινών εκλογών, ενώ δεν θεωρείται απίθανη και μια τρίτη αναμέτρηση μέσα στη χρονιά.

Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», το Μαξίμου έχει ως όπλα το πρωτογενές πλεόνασμα και την αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να αποκαταστήσει μερικές από τις αδικίες που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει τος ευρωεκλογές ως τη «μητέρα των μαχών» και θα προσπαθήσει να δώσει χαρακτήρα εθνικών εκλογών στην αναμέτρηση.

Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα, υπάρχουν και στελέχη που εκτιμούν ότι, παρά τις επίσημες διαψεύσεις ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες για το εθνικό Κοινοβούλιο νωρίτερα ή ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, επειδή γνωρίζουν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι μεγάλη και πιθανώς να διευρυνθεί.

Για τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του, ωστόσο, υπάρχουν τέσσερις βασικού σταθμοί αυτή την χρονιά που θα ξεκαθαρίσουν λίγο έως πολύ το θολό πολιτικό τοπίο:
  • Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει το νέο ραντεβού με την Τρόικα υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Το αποτέλεσμα αυτών των συναντήσεων θα κρίνει πολλά. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο,εάν υπάρξει συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό χωρίς να έλθουν άλλες περικοπές, η Αθήνα θα εισπράξει την επόμενη δόση και θα κερδίσει αρκετό χρόνο μιας και η Τρόικα θα επιστρέψει μετά τις ευρωεκλογές.
  • Τον Απρίλη θα επισημοποιηθεί η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Μέσα στον μήνα η κυβέρνηση θα κάνει και τις πρώτες ανακοινώσεις για τη στήριξη, μέσα από το πλεόνασμα, των χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων. Ενστολοι και χαμηλοσυνταξιούχοι είναι οι πρώτοι στη σχετική λίστα. Την ίδια περίοδο θα ξεκινήσει και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και στο Μαξίμου ευελπιστούν να αποκτήσουν προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαϊου θα είναι το απόλυτο κρας τεστ για κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος είναι πως το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου καταγράφει πολύ χαμηλά ποσοστά και εφόσον αυτό επαληθευτεί στις κάλπες την επομένη των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εντείνει την αμφισβήτηση προς την δικομματική κυβέρνηση.
  • Εφόσον έχει προηγηθεί ένα διαχειρίσιμο -σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κομματικά στελέχη της ΝΔ- αποτέλεσμα, ο πρωθυπουργός θα μπορεί πιο εύκολα να κάνει τον σχεδιασμό του τόσο για τα άμεσα ζητήματα (βλέπε προϋπολογισμό 2015), αλλά και για το μείζον θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πετύχει στις ευρωεκλογές την ευρεία νίκη, την οποία θέλει, τότε τα εσωκομματικά προβλήματα του κ. Τσίπρα θα ενταθούν και ο ίδιος θα προσέλθει με διάθεση συνεννόησης στη συζήτηση για το πρόσωπο του διαδόχου του κ. Παπούλια, καθώς θα επιδιώξει να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
  • Από τον σχεδιασμό αυτόν είναι σαφές ότι όλα θα παιχθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, αρχής γενομένης από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα σε περίπου δύο εβδομάδες. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού υπάρχουν πρόσωπα που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του εκλογικού αιφνιδιασμού (τριπλές εκλογές τον Μάιο), αλλά σημειώνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών.

    Πιέζουν προς όλες τις κατευθύνσεις οι δανειστές

    Πολλά αναμένεται να κριθούν από τις πολιτικές επαφές του πρωθυπουργόυ με το Βερολίνο, ωστόσο, η πλευρά της Ανγκελα Μέρκελ σε πρώτη φάση ζητάει πολλά εχέγγυα «συμμόρφωσης» για να υποστηρίξει μια έξοδο από το Μνημόνιο μέσα στο 2014.

    Αλλωστε και οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ σκληραίνουν τη στάση τους και αμφισβητούν ανοικτά την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος ζητώντες περαιτέρω θυσίες.

    Από την άλλη πλευρά, δεν αποκλείεται η Τρόικα να στείλει και ένα μήνυμα προς Κουμουνδούρου μεριά με το οποίο θα επιδιώκει δεσμεύσεις και από ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα με ή χωρίς υπογραφές.


    Πηγή:iefimerida.gr 

    Δεν υπάρχουν σχόλια: