slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μήνυμα Π. Ρήγα για το νέο αεροδρόμιο Πάρου


Μήνυμα για το νέο αεροδρόμιο της Πάρου εξέδωσε σήμερα 4/11/2013 ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, σχετικά με την αναιτιολόγητη παρέμβαση της εκ Κοζάνης ορμώμενης βουλευτού του κόμματος του κ. Καμμένου, κας Ραχήλ Μακρή με στόχο ουσιαστικό την παρεμπόδιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου της Πάρου.

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Ρήγα έχει ως εξής:

Τουλάχιστον έκπληξη προκαλεί η αναιτιολόγητη παρέμβαση της εκ Κοζάνης ορμώμενης βουλευτού του κόμματος του κ. Καμμένου, κας Ραχήλ Μακρή με στόχο ουσιαστικό την παρεμπόδιση της συνέχισης και ολοκλήρωσης του νέου αεροδρομίου της Πάρου.
Αν και είναι σύνηθες το τελευταίο διάστημα οι δήθεν «οι αδέσμευτοι» και «αδιάφθοροι» πάσης κατηγορίας και προέλευσης να αποδεικνύονται στην πράξη τοποτηρητές και εκπρόσωποι πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων θα προτιμούσα να αποδώσω την ενέργεια της βουλευτού των ΑΝΕΛ σε απειρία και πολυπραγμοσύνη.
Το νέο αεροδρόμιο της Πάρου έχει περάσει από μύρια κύματα μέχρι να ξεκινήσει, γι’ αυτό το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα είναι να αναζωπυρωθούν οι αρχικές «έριδες» και αντιπαραθέσεις και να αρχίσουν νέες περιπέτειες.
Θα είναι καταστροφικό για το νησί και το μέλλον του, να μπει το αεροδρόμιο στην διελκυστίνδα των μικροκομματικών και μικροπαραταξιακών αντιπαραθέσεων.
Καλό είναι να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έργο είχε και έχει την καθολική και ομόθυμη στήριξη της Παριανής κοινωνίας και των φορέων του νησιού.
Αποτέλεσε αντικείμενο συλλογικής διεκδίκησης επί αρκετά χρόνια και θεωρείται ζωτικής σημασίας έργο για την Πάρο στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιού.
Για το έργο αυτό έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά που αφορούν στις απαλλοτριώσεις και τις μελέτες καθώς και για τις εργασίες που αφορούν στο νέο υπό κατασκευή διάδρομο.
Θα ήταν, πράγματι, κατασπατάληση πόρων να υπάρξει παρεμπόδιση της συνέχισης του έργου και θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά όσοι την αποτολμήσουν.
Αντίθετα, μέριμνα και στόχος όλων πρέπει να είναι η εντός της συμβατικής προθεσμίας ολοκλήρωση του έργου του διαδρόμου του αεροδρομίου καθώς και η έγκαιρη εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τα έργα της επόμενης φάσης.
Όπως είναι, ίσως γνωστό εάν δεν μεσολαβήσει κάτι απρόβλεπτο, η πρώτη φάση του έργου που αφορά στην κατασκευή του διαδρόμου θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2014.
Ο φορέας υλοποίησης και επίβλεψης του έργου που είναι η ΕΥΔΕ Αεροδρομίου Νοτίου Αιγαίου του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων έχει την ευθύνη της παρακολούθησης της ομαλής εξέλιξης του έργου του οποίου η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Για να προχωρήσει η επόμενη φάση που θα περιλαμβάνει τα κτηριακά έργα, τις οδούς πρόσβασης και τον εξοπλισμό πρέπει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ως Κύριος του έργου να προχωρήσει στην προκήρυξη των μελετών των πιο πάνω έργων.
Η ανάθεση και εκπόνηση των μελετών δεν είναι ούτε απλή ούτε σύντομη υπόθεση.
Χρειάζεται -αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καθυστερήσεις- περισσότερο από ένας χρόνος για να ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες και οι μελέτες εφαρμογής του υπόλοιπου έργου.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι πρέπει να προγραμματιστεί και να διασφαλισθεί στο μέλλον η απαραίτητη χρηματοδότηση του υπολοίπου του έργου που με πρόχειρους υπολογισμούς θα ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το αεροδρόμιο της Πάρου έχει αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι να ολοκληρωθεί και γι’ αυτό χρειάζεται συντονισμένη και σοβαρή υποστήριξη και όχι υπονόμευση.
Η ολοκλήρωσή του αναμφίβολα θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση και ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει την αεροπορική εξυπηρέτηση του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Όπως και κατά το παρελθόν, έτσι και σήμερα, τόσο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εκπροσωπώ όσο και εγώ προσωπικά, στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.
Χωρίς μικροψυχίες και επιφυλάξεις αναγνωρίζω την ουσιαστική συμβολή όσων βοήθησαν στο ξεκίνημα του έργου και αναλαμβάνω την υποχρέωση να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ολοκλήρωσή του.
Το έργο του αεροδρομίου αναβαθμίζει τις υποδομές του νησιού, βελτιώνει το τουριστικό προϊόν της Πάρου και την αναδεικνύει ως προορισμό ευκολότερης πρόσβασης.
Το αεροδρόμιο είναι έργο ζωής για την Πάρο και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε να ολοκληρωθεί και να αξιοποιηθεί στην αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλουν οι Παριανοί και Αντιπαριανοί.


Φιλικά
Παναγιώτης Ρήγας

Δεν υπάρχουν σχόλια: