Την κατάργηση του μέτρου της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο και προς ιδιώτες (λόγω της ύφεσης και της δυσπραγίας στην οποία βρίσκεται η αγορά) προτείνει ο βουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.
Με την προτεινομένη διάταξη:
-Απαγορεύεται η προσωποκράτηση των πολιτών για κάθε είδους χρέη και οφειλές προς το Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους ιδιώτες
-Αν άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται και ο κρατούμενος απολύεται.
-Εκκρεμείς αιτήσεις, καθώς και ένδικα μέσα κατά των ανωτέρω αποφάσεων δεν εισάγονται για συζήτηση και οι υποθέσεις τίθενται στο αρχείο.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η αναστολή της παραγραφής χρεών, για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση προσωπικής κράτησης, λήγει με τη δημοσίευση του νόμου αυτού, η παραγραφή τους όμως δεν συμπληρώνεται πριν από την πάροδο τουλάχιστον έτους από τη λήξη της αναστολής. Κάθε άλλη υπάρχουσα αντίθετη διάταξη καταργείται από τη δημοσίευση του παρόντος.
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη, το έτος 2009 οι οφειλές ιδιωτών στο Δημόσιο ανέρχονταν σε 35 δισ. ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2013 οι οφειλές αυτές ανέρχονται σε 62 δισ., ενώ 360.000 νέοι οφειλέτες προστέθηκαν μόνο τον Σεπτέμβριο του 2013 και 32.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Οκτώβριο του 2013. Παράλληλα οι εκκαθαρισμένες από τα διοικητικά δικαστήρια αλλά ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο έφτασαν τα 17 δισ. ευρώ.
«Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι, παρά τους θεσπισμένους 22 φορολογικούς νόμους από το 2010 μέχρι σήμερα, πολλοί εκ των όποιων προβλέπουν και επισύρουν δρακόντεια μέτρα κατά των οφειλετών του Δημοσίου, οι φορολογούμενοι αδυνατούν να καταβάλουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός αδυνατεί να εισπράξει τα οφειλόμενα» τονίζει στην εισήγησή του κ. Κεφαλογιάννης.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Κεφαλογιάννης, «συνεχίζεται να εφαρμόζεται το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς τον δημόσιο τομέα, τα ΝΠΔΔ και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς και αυτά που προβλέπονται από τον κώδικα πολιτικής δικονομίας για χρέη προς ιδιώτες».
1 σχόλιο:
Η προσωποκρατηση στην δικη σας περιπτωση ειναι επιβεβλημενη και σε λιγο καιρο θα ειναι γεγονος
Δημοσίευση σχολίου