slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Υγεία και Απορρίμματα, απειλούν την τουριστική ανάπτυξη της Μυκόνου.

Στα πλαίσια των συνεχών περιοδειών του στα νησιά, ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε τη Μύκονο την Κυριακή και Δευτέρα 13-14/10υναντήθηκε με τη δήμαρχο κ. Ειρήνη Γρυπάρη, με την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις γύρω από τα επίμαχα θέματα που απασχολούν το νησί. Ανάμεσα σε αυτά η ανάπτυξη του ....
τουρισμού, η διαχείριση των απορριμμάτων, η προοπτική του λιμανιού και η σύσταση Α.Ε., η λειτουργία του Κέντρου Υγείας κ.α. Η δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αυξημένη τουριστική κίνηση του νησιού που κατά τις εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων αυξήθηκε κατά τη φετινή σεζόν σε 20% περίπου, επεσήμανε ότι των θέμα των απορριμμάτων μπαίνει σε μια σειρά μέσα από τη σύμβαση αποκατάστασης του ΧΑΔΑ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τόνισε ότι θα επιδιωχθεί το λιμάνι της Μυκόνου να συμπράξει με ένα επίσης ισχυρό κερδοφόρο λιμάνι, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για την πορεία του Κέντρου Υγείας.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Συρμαλένιος εξέφρασε την κατανόησή του για τις μεγάλες εκκρεμότητες που κληρονομεί η δήμαρχος μετά την παύση των δύο προηγούμενων δημοτικών αρχών και διατύπωσε την απορία του για την απαράδεκτη κατάσταση του ΧΑΔΑ και του ΧΥΤΑ και το ερώτημα γιατί παρά τα διοικητικά μέτρα και τα πρόστιμα, οι πρώην δημοτικές αρχές δεν πήραν κανέναν μέτρο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σ’ ένα νησί που αποτελεί έναν από τους πρώτους παγκόσμιους προορισμούς. Επίσης ενημέρωσε για τα προωθούμενα κυβερνητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, ενώ σε ό,τι αφορά το Κέντρο Υγείας, τόνισε για άλλη μια φορά ότι με μνημονιακές πολιτικές, δεν υπάρχει περίπτωση ενίσχυσής του και το μόνο που μπορεί να γίνει στις σημερινές συνθήκες είναι μια γραμμή άμυνας για εξαίρεση των διαθεσιμοτήτων, καθώς και της απαγόρευσης των προσλήψεων, λόγω νησιωτικότητας.
Επίσης, στα πλαίσια της ενημέρωσής του για τα θέματα του νησιού που άπτονται της δημοτικής πολιτικής, ο Νίκος Συρμαλένιος συνάντησε τη δημοτική σύμβουλο της ΚΕΠΟΜ Άννα Καμμή με την οποία αντάλλαξαν απόψεις για τη λειτουργία του Δήμου, καθώς και για τις μεγάλες δυσκολίες παρέμβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάδειξη και επίλυση προβλημάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της γενικότερης συρρίκνωσης του ρόλου της.
Σημαντική ήταν και η επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας, όπου συναντήθηκε με τον επιστημονικό διευθυντή γιατρό κ Κλεάνθους, με τον οποίο συζήτησαν αναλυτικά τη διαγραφόμενη κατάσταση. Κοινή διαπίστωση ήταν η συνεχής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στα νησιά και βεβαίως και στη Μύκονο, όπου παρά τις χρόνιες εξαγγελίες υπουργών, βουλευτών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων διαχρονικά, τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο με τη συνέχιση της υποστελέχωσης ιατρικού και λοιπού προσωπικού και με αποκορύφωμα τη μη λειτουργία σύγχρονου ακτινολογικού μηχανήματος λόγω έλλειψης τεχνολόγου ακτινοτεχνικού, την έλλειψη ορθοπεδικού και καρδιολόγου, ακόμα και οδηγού ασθενοφόρου, σ΄ ένα νησί με εκατοντάδες περιστατικά ιδιαίτερα την τουριστική περίοδο.
Τέλος, ο Νίκος Συρμαλένιος επισκέφθηκε το χώρο ανακύκλωσης και δεματοποίησης των απορριμμάτων του πρόσφατα ιδρυθέντος Αστικού Συνεταιρισμού «Μοίκονος» και συνομίλησε με το μέλος του διοικητικού του συμβουλίου Σταύρο Ασημομύτη. Ενημερώθηκε πλήρως για τους στόχους και τη λειτουργία του συνεταιρισμού και διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πείραμα διαχείρισης απορριμμάτων, που μετά την ανακύκλωση και δεματοποίηση τους παραμένει ένα ελάχιστο υπόλειμμα, που αν λειτουργούσε ο ΧΥΤΥ (Χώρος Διαχείρισης Υπολειμμάτων), θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα των σκουπιδιών. Επίσης αν το πρόγραμμα αυτό υιοθετούνταν επίσημα και από το Δήμο, θα μπορούσε η διαχείριση των απορριμμάτων να αποτελούσε μια επικερδή επιχείρηση προς όφελος του νησιού, αλλά και των κατοίκων και των χιλιάδων επισκεπτών του. Επίσης το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλους νησιωτικούς δήμους με ευεργετικά αποτελέσματα.
15/10/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: