slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σάλος σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ από βουλευτές που προωθούσαν δύο συγκεκριμένους επενδυτές στα φωτοβολταϊκά

Aναστάτωση επκρατεί στο ΠΑΣΟΚ και κυρίως στη ΝΔ μετά την τροπολογία που προώθησαν συγκεκριμένοι βουλευτές για να εξυπηρετήσουν δύο επενδυτές ώστε να λάβουν άδειες για φωτοβολταϊκά.
Σύγχιση επικρατεί για το πόσοι βουλευτές της ΝΔ ή και του ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν αυτή την τροπολογία αφού ορισμένοι αποσύρουν την υπογραφή τους μετά την αποκάλυψη ότι η εν λόγω τροπολογία προωθούσε ιδιωτικά συμφέροντα και "φωτογράφιζε" συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα, τρεις.... βουλευτές της ΝΔ, οι Ανδρέας Λυκουρέντζος, Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης απέσυραν τελικά την υπογραφή τους από τη συγκεκριμένη τροπολογία που εισήχθη προς συζήτηση σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Λυκουρέντζος στο έγγραφό του προς τη Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου της Βουλής εξηγεί ότι προσυπέγραψε την εν λόγω τροπολογία κατόπιν επικοινωνίας του με συναδέλφους του με σκοπό να στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα. Στη συνέχεια όμως τονίζει ότι διαπίστωσε πως από «ορισμένους κύκλους αποδίδεται διαφορετικό νόημα, ως προς τη σκοπιμότητα κατάθεσης της συγκεκριμένης τροπολογίας» και για το λόγο αυτό αποσύρει την υπογραφή του γιατί όπως αναφέρει «ουδεμία πρόθεση έχων να ταυτιστώ με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».

Τι είχε προηγηθεί:

Δύο βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, οι κκ. Θάνος Μωραίτης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος υπερασπίστηκαν «φωτογραφική» τροπολογία την οποία είχαν υπογράψει βουλευτές της ΝΔ!

Η τροπολογία κατατέθηκε προκειμένου, σύμφωνα με πληροφορίες, να αρθεί η απόφαση αναστολής έγκρισης νέων φωτοβολταϊκών και να μπορέσουν δύο και μόνο ενδιαφερόμενοι επενδυτές να προχωρήσουν στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων.

Οι δύο επενδύσεις αφoρούν μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 50 – 100 ΜW, τα οποία μάλιστα επιχειρείται να πριμοδοτηθούν και με τις παλαιότερες εξαιρετικά υψηλές εγγυημένες τιμές πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν, τέσσερις φορές υψηλότερες από τις σημερινές, δηλαδή με τιμές της τάξης των 350 ευρώ/MWh τη στιγμή που οι τρέχουσες τιμές έχουν περικοπεί στα περίπου 90 ευρώ/MW.
Υπενθυμίζεται ότι η εμπροσθοβαρής εισαγωγή στο ενεργειακό σύστημα της χώρας πληθώρας φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές πώλησης ρεύματος που τα συνόδευαν, συνετέλεσε στο να δημιουργηθεί σημαντικό έλλειμμα στο λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ και για αυτό το λόγο το ΥΠΕΚΑ έχει προχωρήσει σε αναστολή της έγκρισης αδειών για νέα φ/β αλλά και σε σημαντική μείωση των τιμών που αυτά απολαμβάνουν.
Παρόλα αυτά, συγκεκριμένοι βουλευτές ζητούν επίμονα από το ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της προωθούμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, τη «φωτογραφική» εξαίρεση από το γενικό αυτό κανόνα δύο και μόνο επενδυτικών πλάνων υπό το πρόσχημα ότι αυτά θα χρησιμοποιήσουν ελληνικό εξοπλισμό. Το πρόσχημα είναι προφανές, καθώς ανάλογης εξαίρεσης σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει να τύχουν όλοι οι επενδυτές που δεσμεύονται να χρησιμοποιήσουν ελληνικό εξοπλισμό, ενώ επιπλέον η χρήση ελληνικού εξοπλισμού δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως αιτιολογία για να απολαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές και προνομιακές τιμές μόνο τα δύο εν λόγω φ/β πάρκα. Ποιος απαγορεύει άλλωστε στους δύο εν λόγω επενδυτές να χρησιμοποιήσουν ελληνικό εξοπλισμό ανεξαρτήτως της τιμής πώλησης που θα απολαμβάνουν;
Όπως αναφέρουν παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, η ενδεχόμενη αποδοχή της προωθούμενης πρότασης για τα δύο αυτά έργα, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και αναπόφευκτα σε νέα χαράτσια για το σύνολο της αγοράς, ενώ εκατοντάδες άλλοι επενδυτές που δεν τυγχάνουν ανάλογης υποστήριξης από βουλευτές θα μείνουν με τις άδειες στα χέρια.

Αυτοί είναι οι βουλευτές της ΝΔ που υπέγραψαν την φωτογραφική τροπολογία υπέρ 2 επενδυτών και τα ονόματα που σβήστηκαν στην πορεία:


Δεν υπάρχουν σχόλια: