slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios


Mόλις το 10% των επιχειρήσεων εστίασης έχει ζητήσει μέχρι χθες
να προμηθευτεί το ειδικό σήμα πιστοποίησης της μείωσης του ΦΠΑ! Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ οι αιτήσεις που έχουν γίνει από επαγγελματίες για να λάβουν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματά τους, ανέρχονται σε περίπου 10.000, αριθμός που .,,,,αντιστοιχεί μόλις στο 10% του συνόλου των επιχειρήσεων εστίασης στη χώρα.

Χθες , πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, τα περισσότερα καταστήματα δεν είχαν αλλάξει τους τιμοκαταλόγους τους, ενώ πολλοί έμποροι υποστηρίζουν πως δεν θα μειώσουν τις τιμές, γιατί έχουν ήδη απορροφήσει τις αυξήσεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς εκτιμά ότι μέσα στον Αύγουστο, οι επιχειρήσεις εστίασης που θα έχουν παραλάβει το σήμα θα φθάσουν και πιθανόν να ξεπεράσουν τις 30.000, ενώ στην συντριπτική τους πλειονότητα οι μειώσεις στους τιμοκαταλόγους από αυτούς που μέχρι στιγμής έχουν κάνει αίτηση είναι της τάξης του 5% που αποτελεί και την ελάχιστη μείωση βάσει της συμφωνίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας δεν λείπουν και περιπτώσεις επιχειρήσεων οι νέοι τιμοκατάλογοι των οποίων υπερβαίνουν το ανώτατο ποσοστό, με μειώσεις από 10% έως και 30%.

Χθες το πρωί το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στον οποίο έθεσαν τα προβλήματα στην εφαρμογή της μείωσης στον ΦΠΑ εστίασης. Αυτό που ζητήθηκε ήταν να ισχύσει ενιαίος συντελεστής για κάθε προϊόν, χωρίς διαχωρισμούς, είτε πρόκειται για κατανάλωση εντός του καταστήματος, είτε για πακέτο delivery, γιατί αλλιώς θα δημιουργούνται διαρκώς προβλήματα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ορίζεται ότι μειώνεται ο ΦΠΑ στο 13% στην εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών επιχειρήσεων. Επίσης με ΦΠΑ 13% θα πωλούνται τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά στα σούπερ μάρκετ.

Στο 13% μειώνεται ο ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά, έτοιμα ροφήματα, χυμοί και γενικά αναψυκτικά, εφόσον σερβίρονται. Στην περίπτωση που παραδίδονται στο σπίτι ή στο γραφείο σε πακέτο, τότε θεωρούνται παράδοση αγαθών και θα επιβάλλεται ΦΠΑ με συντελεστή 23%. Εξακολουθεί να εφαρμόζεται ΦΠΑ 23% και στην πώληση αναψυκτικών, χυμών στα σούπερ μάρκετ. Στην παράδοση φαγητών στο σπίτι θα ισχύει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%. Τα αλκοολούχα ποτά, ανεξαρτήτως του τρόπου διάθεσής τους, παραμένουν στο 23%, ενώ τα ροφήματα και αναψυκτικά στο μίνι μπαρ των ξενοδοχείων θα φορολογούνται με συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: