slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΒΙΝΤΕΟ η ομιλια του ΕΘΝΑΡΧΗ Κ. Καραμανλή για την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας


.
Η Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξη που ταυτίζει το έθνος με το λαό, την πατρίδα με τους ανθρώπους της, την πολιτεία με τους πολίτες της, την εθνική ανεξαρτησία με τη λαϊκή κυριαρχία, την πρόοδο με το κοινό αγαθό, την πολιτική ελευθερία με την έννομη τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας ΔημοκρατίαςΟι ιδεολογικές αρχές της.....
Νέας Δημοκρατίας είναι πως η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Ήταν 4 Οκτωβρίου του 1974 όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έδινε σάρκα και οστά σε ένα νέο πολιτικό κόμμα. Αμέσως, η ΝΔ έγινε κόμμα εξουσίας.

Στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της χούντας κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία (54,37%), συγκεντρώνοντας το υψηλότερο που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές, και εξασφάλισε 220 έδρες στην Βουλή.
Η κυβέρνηση Καραμανλή με δημοψήφισμα κατάργησε τη βασιλεία.
Στις βουλευτικές εκλογές του 1977 η Νέα Δημοκρατία κέρδισε ξανά εύκολα, με ποσοστό 41,84% και 172 έδρες.

Το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (που είχε εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μεταξύ) παραδίδει την ηγεσία του κόμματος στον Γεώργιο Ράλλη.


Για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία χάνει εκλογική μάχη. Το 1981 το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ανεβαίνει στην εξουσία. Η ήττα στις βουλευτικές αλλά και τις ευρωεκλογές φέρνει, τον Δεκέμβριο του ’81, νέα αλλαγή στην προεδρία. Ο Γεώργιος Ράλλης φεύγει, ο Ευάγγελος Αβέρωφ έρχεται.

Εποχή Μητσοτάκη
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του ’84 οδηγεί τον Αβέρωφ σε παραίτηση. Την 1η Σεπτεμβρίου νέος πρόεδρος του κόμματος εκλέγεται ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η ήττα της 2ας Ιουνίου 1985 δε φέρει αλλαγή ηγεσίας αλλά τον Σεπτέμβριο ο Κωστής Στεφανόπουλος και άλλοι εννέα βουλευτές αποχωρούν από τη Νέα Δημοκρατία και ιδρύουν τη ΔΗΑΝΑ (Δημοκρατική Ανανέωση).


Ο δρόμος προς την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία ξεκίνησε από τις δημοτικές εκλογές του ’86, όταν το κόμμα κέρδισε τους Δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Τρία χρόνια μετά κερδίζει και τις ευρωεκλογές.

Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου του 1989, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει μεν μεγάλα ποσοστά (44,3% και 46,2% αντίστοιχα) αλλά λόγω του εκλογικού νόμου δεν καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας με το Συνασπισμό αρχικά και στη συνέχεια οικουμενική κυβέρνηση.
Νέες εκλογές το 1990 και η ΝΔ συγκεντρώνει 46,9% και μόλις 150 έδρες. Σχηματίζει κυβέρνηση αλλά χωρίς στέρεες βάσεις.

Ο Σαμαράς ρίχνει τη… Νέα Δημοκρατία

Τον Ιούνιο του 1993, ο Αντώνης Σαμαράς παραιτείται, τον ακολουθούν κι άλλοι βουλευτές και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει. Προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές για τις 10 Οκτωβρίου, όπου η ΝΔ ηττάται με ποσοστό 39,3%. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται και στη θέση του εκλέγεται ο Μιλτιάδης Έβερτ.


Στις εκλογές του 1996 η Νέα Δημοκρατία χάνει από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη πια. Ο Μιλτιάδης Έβερτ παραιτείται, αλλά ο Γιώργος Σουφλιάς δεν τον κερδίζει στις εσωκομματικές εκλογές και παραμένει πρόεδρος του κόμματος. Για μόλις ένα χρόνο όμως.


Τον Μάρτιο του 1997, στο 4ο συνέδριο της ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 40,73%, ο Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, ο Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος με 69,16%, έναντι 30,84% του Σουφλιά.
Θα ακολουθήσει η ήττα τις εκλογές του 2000, όμως στις 7 Μαρτίου του 2004 η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στην κυβέρνηση. Έλαβε το 45,36% των ψήφων και 165 έδρες στη Βουλή.


Δεν έκλεισε 4ετία όμως. Τον Σεπτέμβριο του 2007 γίνονται νέες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί ξανά αλλά με ποσοστό μειωμένο (41,84% και 152 έδρες). Δυο χρόνια μετά, η κυβέρνηση Καραμανλή χάνει την εξουσία από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Το 33,48% και οι 91 έδρες είναι ιστορικό χαμηλό για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Καραμανλής παραιτείται και προκηρύσσει συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, Ντόρα Μπακογιάννη και Παναγιώτης Ψωμιάδης διεκδικούν την προεδρία. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποσύρει την υποψηφιότητά του και στηρίζει τον Σαμαρά, που εκλέγεται με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.


Το 2011 η Νέα Δημοκρατία εγκαταλείπει τη Ρηγίλλης και μετακομίζει στη Συγγρού ενώ ο παραδοσιακός πυρσός δίνει τη θέση του σε ένα νέο λογότυπο, πιο μοντέρνο.


Η Νέα Δημοκρατία συμμετείχε στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς όμως βουλευτές της για να διατηρήσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 είναι το πρώτο κόμμα αλλά δε σχηματίζει κυβέρνηση και η χώρα πάει σε δεύτερες εκλογές, στις 17 Ιουνίου. Με ποσοστό 29,66% είναι πρώτο κόμμα και σχηματίζει την τρικομματική κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

πηγή: (διαβάστε περισσότερα) http://www.alphafm.gr/archives/73389

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρεμάλια Εθνάρχες είναι αυτοί που μεγάλωσαν το Έθνος όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος που το διπλασίασε και όχι όσοι το μίκραναν, όπως ο Καραμανλής με τη διχοτόμηση της Κύπρου σύμφωνα με τη συμφωνία της Ζυρίχης και το ξεπούλημα της στους Τούρκους από τους ομοϊδεάτες σας Χουντικούς τους θαυμαστές και υποστηρικτές της δεξιάς τους εκατοντάδες Βορίδηδες της παράταξης σας. Άρα η Ελλάδα έχει ένα μόνο Εθνάρχη τον ΒΕΝΙΖΕΛΟ. ο άλλος ο δικός σας ξευτελίζει την έννοια του Εθνάρχη.