slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Η ερώτηση του Γ. Μιχελάκη εναντίον του Η.Κικίλια


Από τις αρχές του χρόνου ο Γιάννης Μιχελάκης είχε καταθέσει ερώτηση στην βουλή προς τον υπουργό Εργασίας για τα χαμηλά ποσοστά απορροφητικότητας κοινοτικών κονδυλίων μέσω του ΟΑΕΔ. Μάλιστα η ερώτηση είχε θέμα: «Η επί τριετία προκλητική αδυναμία του ΟΑΕΔ να απορροφήσει σημαντικά κοινοτικά κονδύλια για την ενίσχυση της απασχόλησης»

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης

Κύριοι Υπουργοί,

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι μία από τις χρόνιες παθογένειες που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η εμφανής αδυναμία έγκαιρης απορρόφησης και αξιοποίησης σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων.

Γι' αυτό και η σημερινή κυβέρνηση έδωσε μεγάλη έμφαση στον εν λόγω τομέα πετυχαίνοντας ήδη αξιοπρόσεκτη βελτίωση στο ρυθμό απορρόφησης των κοινοτικών πόρων.

Όμως προκαλεί μεγάλη έκπληξη και εύλογη απορία η αποκάλυψη ότι παραμένουν αναξιοποίητα από το 2009 ακόμη και κονδύλια που προορίζονταν για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει ιστορικό ρεκόρ ανεργίας με ποσοστό 26,8%.

Ειδικότερα το σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη στήριξη και την προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις συνθήκες της κρίσης με τίτλο : «Ενίσχυση της προσαρμοστικότητας του Ανθρώπινου Δυναμικού και των Επιχειρήσεων», στα τέλη του 2012 εμφάνιζε ποσοστό απορρόφησης μόλις 8,2 %.

Πιο αναλυτικά, από το συνολικό πακέτο των 439 εκ ευρώ, τα οποία είχαν δεσμευθεί το 2009 για το εν λόγω πρόγραμμα, οδηγήθηκαν σε τελική εκταμίευση μόλις τα 35,9 εκ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι 403 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 92% του επίμαχου Θεματικού Άξονα κυριολεκτικά λιμνάζουν εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης και αρνητικής συγκυρίας για τον τομέα της απασχόλησης.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι από τις συνολικά 9 δράσεις του ανωτέρω Προγράμματος οι 5 εμφανίζουν κυριολεκτικά μηδενική απορρόφηση.
Είναι δε άξιο προσοχής ότι σημαντικό μέρος της διαχείρισης του εν λόγω προγράμματος εμπίπτει στην αρμοδιότητα του κατεξοχήν καθ' ύλην αρμόδιου φορέα στον τομέα της απασχόλησης, που δεν είναι άλλος από τον ΟΑΕΔ.

Επειδή είναι απαράδεκτο να λιμνάζουν κοινοτικά κονδύλια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ παραμένοντας στα αζήτητα εν μέσω μιας τόσο κρίσιμης και αρνητικής συγκυρίας για την αγορά εργασίας,

Επειδή αποτελεί πρόκληση για τους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες η αδυναμία απορρόφησης των παραπάνω κοινοτικών κονδυλίων, που προορίζονταν για τη συγκράτηση θέσεων εργασίας και για τη θωράκιση των εργαζομένων απέναντι στην κρίση,

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

Ποια είναι η θέση σας για το ανωτέρω ζήτημα ;

Που οφείλεται η εξαιρετικά χαμηλή επίδοση του ΟΑΕΔ στην απορρόφηση των παραπάνω κονδυλίων ;

Τι σκοπεύετε να πράξετε για την ενίσχυση και επιτάχυνση των δράσεων που σχετίζονται με τη μάστιγα της ανεργίας, η οποία έχει οδηγήσει στην απόγνωση 1,5 εκατομμύριο συνανθρώπους μας ;


Ο ερωτών Βουλευτής

Ιωάννης Μιχελάκης

real.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: