slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νευρική κρίση στο Μαξίμου για το "χαράτσι Νο 3"

Της Μαρίνας Μάνη

Το αποψινό τετ α τετ του Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας σχεδιάσθηκε για να εμφανισθεί ως επιστέγασμα μίας δύσκολης πλην θετικής διαπραγμάτευσης και να προβληθούν οι (επιδιωκόμενες) νίκες σε θέματα που αφορούν μεγάλο τμήμα πολιτών.
Oπως ο αριθμός των δόσεων για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ή η (πρώτη...) μείωση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης ή η μετάθεση για το 2014 των απολύσεων στο Δημόσιο με εξάντληση της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας στο τρέχον έτος.

Παρότι τα παραπάνω «μπήκαν σε τροχιά συμφωνίας», παραμένει στο τραπέζι το μείζον θέμα...
της παράτασης του «χαρατσιού» για ένα ακόμη έτος (το 2013) που έριξε αιφνιδίως (;) η τρόικα, προκαλώντας νευρική κρίση στο κυβερνητικό επιτελείο και οργή στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού.

Η «ελπίδα» του Μαξίμου, μέχρι χθες τη νύχτα, ήταν να συμφωνηθεί μία «μέση λύση»: Δηλαδή, να γίνει αποδεκτή από την τρόικα η αντικατάσταση του «χαρατσιού» από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, αλλά εάν η επεξεργασία του δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τότε να επιλεγεί αυτομάτως η παράταση κατά ένα έτος του ειδικού φόρου μέσω ΔΕΗ...

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση συνεργασίας βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι σε τρόικα και πολίτες για δύο λόγους:

* Πρώτον, διότι οκτώ μήνες μετά τις εκλογές δεν προχώρησε στην «μεγάλη» φορολογική μεταρρύθμιση και, κυρίως, στη δημιουργία αξιόπιστου φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Αυτό το κενό επέτρεψε στην τρόικα να αμφισβητήσει τη δυνατότητα κάλυψης των φορολογικών εσόδων και να ζητήσει τη διατήρηση του... μοναδικού τρόπου είσπραξης: του χαρατσιού.

* Δεύτερον, επειδή μία τέτοια εξέλιξη τινάζει στον αέρα τη διαβεβαίωση των τριών κυβερνητικών εταίρων και, προσωπικά, του πρωθυπουργού, πως από τη φετινή χρονιά το δυσβάστακτο «χαράτσι» θα υποκατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα είναι πιο «ήπιος» λόγω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης –το περίφημο σλόγκαν «περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα».

Επικοινωνιακή σύσκεψη

Το μόνο σίγουρο είναι πως η διαπραγμάτευση θα «κλείσει» απόψε καθώς την Πέμπτη ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής στην οποία ο κ. Σαμαράς δεν θα μπορεί να πάει με άλυτα θέματα –πόσο μάλλον που αυτή η Σύνοδος είναι... η δεύτερη σε τρία χρόνια που δεν θα έχει θέμα «Ελλάδα».

Το πώς θα «περάσουν» οι αποφάσεις στην κοινωνία είναι ένα άλλο, καυτό, θέμα, το οποίο απασχόλησε επικοινωνιακή σύσκεψη του Μαξίμου χθες το απόγευμα. Η εξειδίκευση των αποφάσεων θα γίνει όταν... καθαρογραφούν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Κουβέλης: Όχι άλλο χαράτσι

Χθες το απόγευμα πήραν φωτιά τα κομματικά επιτελεία, ανακοινώνοντας ή διαρρέοντας «βέτο» και προτάσεις στην τρόικα.

Ο Φώτης Κουβέλης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό ζητώντας του να μην αποδεχθεί παράταση του «χαρατσιού», να κάνει σαφές στην τρόικα πως δεν πρόκειται να ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα ούτε νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, να επιμείνει στον αυξημένο αριθμό δόσεων των οφειλετών και, επιπλέον, να μη δεχθεί «τυφλές απολύσεις» στο Δημόσιο προτάσσοντας το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Α. Μανιτάκης.

Βενιζέλος: Ήταν λύση ανάγκης

Νωρίτερα, ανάλογες προτάσεις είχε δημοσιοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, με επιπλέον στοιχεία: Να μην υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας (αντιθέτως να αποφασισθούν πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης) και να εστιάσει η κυβέρνηση στην προώθηση «μεγάλου προγράμματος αντιμετώπισης της ανεργίας», κυρίως με μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο Ευ. Βενιζέλος, έχοντας έτσι κι αλλιώς χρεωθεί την... ιδέα του «χαρατσιού», υπενθύμιζε διαρκώς χθες πως ήταν λύση ανάγκης που είχε ληφθεί το φθινόπωρο του 2011 (όταν ήταν ο ίδιος ΥΠΟΙΚ) για να καλυφθεί μία τρύπα 2 δισ. ευρώ.

Και, επομένως, ότι δεν πρέπει να συνεχισθεί...


Πηγή:www.capital.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: