slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΙΣΣΑ  ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ, ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Όλοι μας, έχουμε αντιμετωπίσει  άμεσα η έμμεσα ένα επείγον  περιστατικό υγείας  κατά την διαμονή στα νησιά μας. Και είναι αναμφίβολα η ύπαρξη του Νοσοκομείου στη Νάξο  που έχει σώσει  ζωές, παρά τις ελλείψεις του και την υποστελέχωσή του.
Σήμερα βιώνουμε στον τόπο μας τα καταστροφικά αποτελέσματα του εφαρμοστικού Νόμου του Μνημονίου στην Υγεία. Με την υπ΄αριθμ.πρωτ.Υ4α/οι.123898/31-12-2012 κοινή απόφαση των......
Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης  στο ΦΕΚ 3499/β΄/2012, γίνεται η ενοποίηση των Οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου και επισημοποιείται η απώλεια της νομικής προσωπικότητας του Νοσοκομείου μας.
Το Νοσοκομείο μας μετά την συγχώνευση με το Νοσοκομείο της Σύρου διαλύεται. Ο οργανισμός του υποβαθμίζεται, περιλαμβάνει πλέον 19 θέσεις  γιατρών αντί  46, που αντιστοιχούσαν στον προηγούμενο. Οι γιατροί  φεύγουν ο ένας μετά τον άλλο, λόγω  της υποχρηματοδότησης  και της μη λειτουργίας των υφιστάμενων δομών. Αυτή τη στιγμή εργάζονται μόνο 15 γιατροί. Με αυτό το δυναμικό η 24ωρη λειτουργία του καταρρέει, οι εφημερίες  είναι επισφαλείς και διεκπεραιώνονται από αγροτικούς γιατρούς, με τους ειδικευμένους σε ετοιμότητα. Τμήματα  συγχωνεύονται, υπηρεσίες  δυσλειτουργούν,  οι νέες προσλήψεις  έχουν παγώσει και 12 διορισμοί  εκκρεμούν πάνω από ενάμιση  χρόνο. Η συγχώνευση καταργώντας την διοικητική, ιατρική και νοσηλευτική αυτοτέλεια θα πολλαπλασιάσει  τα  προβλήματα. Παράλληλα με το επαπειλούμενο  κλείσιμο της Κλίμακας, απαξιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο τομέας ψυχικής υγείας στα νησιά μας σε μια εποχή μάλιστα που ο λαός τον έχει τεράστια ανάγκη.
 Αιτία  η περικοπή  των πιστώσεων   στο μισό, στο βωμό της  χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η ζωή και η Υγεία μας αντιμετωπίζονται με όρους κοστολόγησης, παζαρεύονται και ανταλλάσσονται με ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.
Ας μιλήσουμε λοιπόν και για το κόστος:
Το οικονομικό όφελος της συγχώνευσης  είναι  αμελητέο μπροστά στο κόστος των διακομιδών. Πάνω από 300 ετησίως με προοπτική να ζητούνται συνεχώς  περισσότερες λόγω της υποστελέχωσης  και της αμυντικής ιατρικής. Περισσότερο από το διπλάσιο του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου κοστίζουν στο ΕΚΑΒ οι απαράδεκτες για το 2013 διακομιδές κυρίως με καΐκια,  ποσά που θα μπορούσαν να διατεθούν για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου,  έτσι ώστε  με μικρό επιπλέον κόστος να αντιμετωπίζονται εδώ το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών. Το Νοσοκομείο των αλλεπάλληλων  εγκαινίων αναμένει τη  λειτουργία του, με το σύγχρονο χειρουργείο κλειστό, με τον εξοπλισμό να σαπίζει χρόνια στα κουτιά, με τις  έξι θέσεις τεχνητού νεφρού να περιμένουν προσωπικό, με την  αιμοδοσία στα χαρτιά και την αίθουσα τοκετού ανεκμετάλλευτη.
Ο Δήμος Νάξου κ. Μ.Κ. είναι εδαφικά και πληθυσμιακά ο μεγαλύτερος των Κυκλάδων με σύνθετες και επικίνδυνες παραγωγικές δραστηριότητες, που συνδυάζει προβληματικά τις νησιωτικές  με τις ορεινές αποκλεισμένες περιοχές. Το Νοσοκομείο-ΚΥ υγειονομικά καλύπτει το ευρύτερο νησιωτικό σύμπλεγμα  (Αμοργός, Πάρος και Ν. Κυκλάδες) που φθάνει τους 100.000 κατοίκους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το Νοσοκομείο της Σύρου δεν μπόρεσε να μας δώσει λύσεις γιατί στη πράξη ποτέ δεν έγινε το Νοσοκομείο αναφοράς λόγω της προβληματικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης και άλλων παραγόντων. Λύση δεν δίνουν και οι διακομιδές που θα αρχίσουν σταδιακά να περικόπτονται.
Οι κάτοικοι των νησιών έχουν τα ίδια δικαιώματα πρόσβασης στην υγεία με τους άλλους κατοίκους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πρέπει να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, άμεσα, με ασφάλεια, κάθε ώρα, με κάθε καιρό, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς κόστος. Η νησιωτικότητα είναι δικαίωμα συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ο υγειονομικός χάρτης της χώρας που επανασχεδιάζεται τώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με τα ίδια επιφανειακά γεωμετρικά κριτήρια την χερσαία και νησιωτική Ελλάδα. Είναι τουλάχιστον εγκληματικό τα 24 διάσπαρτα νησιά των Κυκλάδων να καλύπτονται από ένα μόνο κεντρικό Νοσοκομείο. Πέρα από τους κινδύνους για την  υγεία των νησιωτών, η κατάργηση του νοσοκομείου υποβαθμίζει το τουριστικό προϊόν που προσφέρεται ως η κύρια δραστηριότητα των κατοίκων. 
Η αναγκαιότητα της ύπαρξης και  σωστής λειτουργίας αυτόνομου Νοσοκομείου  στη Νάξου είναι προφανής. Είναι ο καθοριστικός όρος για την επιβίωσή μας στα νησιά μας. Η κυβέρνηση όμως κινείται στον αντίποδα αυτής της αναγκαιότητας.
Η Τρόικα ζήτησε σαφώς τον περιορισμό των  Νοσοκομείων και αυτό προσπαθεί η Κυβέρνηση να εφαρμόσει στη Νάξο. Εμείς που δώσαμε τόσους αγώνες ακόμα και την εποχή της χούντας, στα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά, για τη πραγματοποίηση του πανδήμου αιτήματος, του ονείρου, του Νοσοκομείου στη Νάξο θα αδιαφορήσουμε και θα τους αφήσουμε να το πετύχουν;
Μας αξίζει να αντιμετωπίζεται  η ζωή  και η υγεία μας  σαν περιττό δημοσιονομικό βάρος ή επιβάλλεται να σηκώσουμε το βάρος της αλλαγής των αποφάσεών τους;
Απαιτούμε:
  • Δημόσιεςδωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους.
  • Την άμεση ανάκληση του ΦΕΚ της συγχώνευσης του Γ. Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου με της Σύρου.
  • Νέο σύγχρονο Οργανισμό με όλες τις απαραίτητες θέσεις για την λειτουργία των δομών μας, με άμεση στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να μπορέσεινα ανταποκριθεί στις υγειονομικές ανάγκες.
  • Διασφάλιση ασφαλών εφημεριών και διακομιδών.
  • Στελέχωση του Κ.ΥΑμοργούτων πολυδύναμων και αγροτικών ιατρείων.
  • Διατήρηση της λειτουργίας της μονάδας ψυχικής υγείας ΚΛΙΜΑΚΑ-ΚΜΨΥ. ΝΑ Κυκλάδων στη Νάξο.
 Νησιώτη και νησιώτισσα,
Συνυπογράφοντας το ψήφισμα, με  τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό του Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου, μαζί με τις Δημοτικές Αρχές, με φορείς, με συλλογικότητες και κάθε πολίτη,  θωρακίζεις την ίδια σου την ζωή, δυναμώνεις τον αγώνα όλων μας για δημόσια και δωρεάν υγεία!
                                   Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ-ΝΑΞΟΣ   

Δεν υπάρχουν σχόλια: