slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αυριο Τρίτη αντιπροσωπεία της Νάξου επισκέπτεται το ΓΓ του υπ.Υγείας


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ του ΥΥΚΑ
     κ. Πελοπίδα Καλλίρη
 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ 
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΞΟΥ  και Μικρών Κυκλάδων  
 κ. Εμμανουήλ  Μαργαρίτη
ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑΞΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
                                        
ΘΕΜΑ  Άρση συγχώνευσης του ΓΝ-ΚΥ Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου-Διοικητική         αυτονομία-   Άμεση ανάπτυξη του Νοσοκομείου
Κε Γενικέ,
Από  την επίσκεψή μας  στην Βουλή, στις κοινοβουλευτικές αντιπροσωπίες, την συνάντησή μας με τον Αν. Υπουργό κ. Σαλμά, καθώς και του Δημάρχου μας με τον υπουργό κ .Γ. Βρούτση, πληροφορηθήκαμε  ότι ο υγειονομικός χάρτης της χώρας είναι υπό διαμόρφωση. 

Επίσης από  την συνάντησή σας με εκπροσώπους σωματείων και  φορέων υγείας της  Λήμνου, Ικαρίας και Νάξου [30/11/2012 και 31/1/2013] γνωρίζουμε ότι προτίθεστε να εισηγηθείτε στην συνεδρίαση της 18/2/2013 του ΠΕΣΥΠΕ την  άρση της συγχώνευσης για τις δύο πρώτες μονάδες.

Με την σημερινή μας παράσταση ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΝ-ΚΥ Νάξου, ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ του Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου.

Το αίτημα-υπόμνημά μας αυτό, συνοδεύεται από την, με ταυτόσημο περιεχόμενο, 1ον Από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, 2ον από  έγγραφο της Διοίκησης Σύρου προς  τον Δ/τη 2ης ΥΠΕ για αναγκαίες  τροποποιήσεις του οργανισμού και 3ον  από ψήφισμα-κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία, που μέχρι τώρα έχει υπογραφεί από χιλιάδες συμπολίτες μας και δεκάδες τοπικούς συλλόγους.

Τα βασικά μας επιχειρήματα είναι ότι δεν λαμβάνεται υπόψη 
1. η νησιωτικότητα ως συνταγματική επιταγή 
2. η μη σταθερή σύνδεσή μας με την Σύρο
3. η μεγάλη υγειονομική νησιωτική περιοχή που καλύπτει η μονάδα της Νάξου
4. τα πληθυσμιακά κριτήρια και η ορεινότητα 
5. η ποιοτική ανάπτυξη του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος 
6. ότι η μονάδα της Νάξου, βρίσκεται από το 2008, (ημερομηνία παράδοσης κτηριακών εγκαταστάσεων), σε πορεία ανάπτυξης προς Νοσοκομείο και επομένως δεν μπορεί να συγκρίνεται με άλλες ήδη ανεπτυγμένες μονάδες. 

 Αντίθετα, με τα συμπεράσματα που εξάγετε με βάση την ανάλυση δεικτών επίδοσης νοσοκομειακών μονάδων ΕΣΥ της ΕΣΔΥ, τα παρακάτω στοιχεία όπως,  η μέση διάρκεια νοσηλείας, το ποσοστό κάλυψης κλινών, το θετικό πρόσημο στο ποσοστό αύξησης των ημερών νοσηλείας, τοποθετούν την μονάδα μας στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες αναπτυγμένες μονάδες της κατηγορίας μας που εισηγείστε να μην συγχωνευθούν. 

Επίσης

1.  Επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα της ανάλυσης [ΕΣΔΥ-2.3.1 κατηγοριοποίηση νοσοκομείου ανά επίπεδο φροντίδας] δηλ. την τάση των μονάδων αυτών να βελτιώσουν τον δείκτη πληρότητας
2. καταδεικνύουν  την ανάγκη των κατοίκων, κάτω και από τις συνθήκες κρίσης, για περίθαλψη στον τόπο τους
3. αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για την παραπέρα  ανάπτυξη της μονάδας με το δεδομένο, ότι βρίσκεται σε ένα "κρίσιμο σημείο", με στημένα χειρουργεία, 6 κρεβάτια τεχνητού νεφρού, πιστωμένη  και υπό διαγωνισμό προμήθειας την υλικοτεχνική υποδομή της αιμοδοσίας, στημένη σύγχρονη αίθουσα τοκετού, ενώ  με ένα ‘’κεφάλαιο εκκίνησης’’ η μονάδα μπορεί να  αποδώσει  οφέλη οικονομικά και κοινωνικά.

Αντίθετα, τα σημερινά δεδομένα της ιατρικής υποστελέχωσης, της πρακτικής της αμυντικής ιατρικής, της μη πλήρους αξιοποίησης και ανάπτυξης της λειτουργίας των εργαστηρίων και του ανθρώπινου δυναμικού, της αιμορραγίας από το  πλήθος των διακομιδών, της ανθρώπινης ταλαιπωρίας σε συνθήκες κρίσης  σε συνδυασμό με την συγχώνευση και το πάγωμα της μονάδας δεν οδηγούν σε συνολικό όφελος, αλλά αυξάνουν  το κόστος, την κοινωνική δυσαρέσκεια και ανασφάλεια.

Η  μονάδα, με βάση τα στοιχεία της ΕΔΣΥ, φαίνεται σημαντικά να έχει μειώσει το κόστος των φαρμάκων και αντιδραστηρίων (λόγω της καλύτερης διαχείρισης αλλά και της υποστελέχωσης) και  να είναι οικονομικά υγιής.

Αναφορικά με τον δείκτη “κόστος ανά ημέρα νοσηλείας (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας)”, η μονάδα εμφανίζει υψηλές τιμές (1441 ευρω/ημερα νοσ.), διότι έχει στην υγειονομική της ευθύνη την μεγάλη νησιωτική περιοχή  της Αμοργού, των Μικρών Κυκλάδων  και  του ορεινού αποκλεισμένου  χώρου της Νάξου. (Σύνολο 20 Π.Ι. και ΠΠΙ και 1 ΚΥ, συνολικού μισθολογικού κόστους περί τις 900.000 ευρώ.)

Αν όμως  ο δείκτης υπολογισθεί με βάση τη μισθοδοσία μονό της κεντρικής υγειονομικής μονάδας (περίπου  2.760.000 ευρώ), τότε παρουσιάζει μεγάλη  μείωση και προσεγγίζει τη μέση τιμή των άλλων νοσηλευτικών μονάδων.  

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το συμπέρασμα της ΕΣΔΥ « η υπερβάλλουσα προσφορά ανθρώπινου δυναμικού σε σχέση με τη ζήτηση νοσηλευτικών υπηρεσιών στα πρωτοβάθμια νοσοκομεία, έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ανά ασθενή σε μη αποδεκτά επίπεδα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας» είναι αυθαίρετο, διότι υπολογίζεται αθροιστικά, χωρίς ποιοτικούς δείκτες και με  ίδια κριτήρια στην χερσαία και νησιωτική χώρα.

Σημειώνουμε ότι το 2012 έγιναν 317 διακομιδές, εκ των οποίων  οι 116 προς Σύρο με ιδιωτικό πλωτό μέσον (συμβεβλημένο με ΕΚΑΒ) [Στοιχεία Λιμεναρχείου Νάξου]. Η πλειοψηφία των υπολοίπων διακομίστηκαν  ακτοπλοϊκώς και  περίπου 50, με πτητικό μέσο του ΕΚΑΒ σε νοσηλευτική μονάδα της Αττικής. Το κόστος αυτών των διακομιδών  υπολογίζεται πάνω από 1.500.000 ευρώ ετησίως !, το διπλάσιο από τα λειτουργικά έξοδα ,πλην μισθοδοσίας, του Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου σήμερα.

Γίνεται προφανές, πώς μόνον το 1/3 των διακομιδών οδηγούνται στην Σύρο και αυτές μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις, αφού δεν υπάρχει σταθερή ακτοπλοϊκή σύνδεση, ούτε δυνατότητα αντιμετώπισης βαρέων  περιστατικών, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο της Σύρου να μην έχει ποτέ  αποτελέσει νοσοκομείο αναφοράς για την Νάξο, ούτε και επί εποχής του μικρού ΚΥ.

Από τα παραπάνω είναι  φανερό ότι η ευρύτερη νησιωτική περιοχή της Παροναξίας-Νοτίων Κυκλάδων, πρέπει να έχει αναπτυγμένο νοσοκομείο, με έδρα την Νάξο, το μεγαλύτερο σε έκταση, ορεινό όγκο και  πληθυσμό νησί των Κυκλάδων, με πληθυσμιακή τάση ανάπτυξης  και κέντρο διέλευσης μεγάλου όγκου τουριστών.

Το 2011 οι αφίξεις στο νησί έφτασαν τις 450.000 και στην Αμοργό και Μικρές Κυκλάδες ξεπέρασαν τις 20.000.Ο μόνιμος πληθυσμός επί 5μηνο υπερδιπλασιάζεται.

Στο τουριστικό προϊόν η ασφαλής  υγειονομική  κάλυψη, καθώς και κάλυψη τεχνητού νεφρού και υπηρεσίες ογκολογικού ασθενούς είναι προαπαιτούμενα.

Κε Γενικέ,

Για τους λόγους που εκθέσαμε, ζητάμε να εισηγηθείτε την εξαίρεση του ΓΝ-ΚΥ Νάξου από  την συγχώνευση με το Νοσοκομείο Σύρου, δηλαδή  την διοικητική αυτοτέλεια του ΓΝ-ΚΥ Νάξου όπως και την άμεση στελέχωσή και ενίσχυσή του ώστε να του εξασφαλίσει  τη νοσοκομειακή  λειτουργία. Είναι απαίτηση χρόνων των νησιωτών που εκπροσωπούμε. Ο αγώνας μας θα είναι διαρκής και αποφασιστικός.
              
Για την Επιτροπή Αγώνα                  
Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ της Νάξου & Μικρών Κυκλάδων 

Δεν υπάρχουν σχόλια: