slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Χρυσή νίκη της Ελλάδας









 Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης η έκθεση της Ολλανδής Βουλευτή κας Strik για το μεταναστευτικό στην Ελλάδα. Θεωρείται χρυσή νίκη για την Ελλάδα το γεγονός ότι επιτέλους αναγνωρίστηκε , αρχικά από την αρμόδια Επιτροπή Μετανάστευσης και εν συνεχεία από την ολομέλεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό, ότι η Ελλάδα δε μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς μεγαλύτερη αλληλεγγύη και οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Η εισηγήτρια κα Strick δήλωσε αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα ότι το μεταναστευτικό αποτέλεσε την αφορμή για την άνοδο του φασιστικού φαινομένου της Χρυσής Αυγής κι ότι ενώ οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες μπορεί να κατανοήσει τις τεράστιες δυσκολίες.  Τόνισε μάλιστα, όπως και άλλοι ομιλητές, ότι η Ευρώπη πρέπει δραστικά να επανεξετάσει τις δικές της ευθύνες και να μοιραστεί το ευρωπαϊκό αυτό πρόβλημα και όχι να διατηρεί την άποψη ότι αυτό είναι πρόβλημα λίγων χωρών και κυρίως της Ελλάδας.  Χρυσό μετάλλιο δίνεται και στην ελληνική αντιπροσωπεία που με τις ομιλίες των Βουλευτών, από όλα τα κόμματα, παρουσιάστηκε ευρωπαϊκά μια δυνατή, ενωμένη στην ελληνική προσπάθεια ομάδα.  Στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας κα Ν. Μπακογιάννη (ΝΔ), ο κ. Π. Ταστόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), η κα Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ), ο κ. Ν. Μαριάς (ΑΝΕΛ), η κα Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ) κι εγώ.  
Σας στέλνω και την ομιλία μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης στις..... 24/01/2013
Κύριε πρόεδρε
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι
« Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί τη δυστυχία όλου του κόσμου από μόνη της. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό».
Αυτή ήταν η κραυγή αγωνίας των Ελλήνων επί πολλά χρόνια.
Επιτέλους . Αυτή την κραυγή κάποιος την άκουσε και την υιοθέτησε!
Νιώσαμε μεγάλη ικανοποίηση από τις δηλώσεις σας κύριε πρόεδρε μας στο Συμβούλιο τής Ευρώπης, αξιότιμε κύριε Μινιόν.
Οι Έλληνες μπορούμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των υποχρεώσεών μας  έχοντας την πλήρη αναγνώριση, αφενός του τεράστιου προβλήματος  μας από την παράνομη μετανάστευση και αφετέρου  την στήριξη πού τόσο ανάγκη την είχαμε.
Σήμερα συζητάμε την έκθεση της Προέδρου τής υπο-επιτροπής κυρίας ΣΤΡΙΚ  η οποία μαζί με  μέλη τής Επιτροπής Μετανάστευσης ήρθε στην Ελλάδα .Κοπίασαν ταξιδεύοντας  τα παγωμένα σύνορα τής Ευρώπης στον Έβρο.
Είδαν οι ίδιοι το πρόβλημα  και δεν αρκέστηκαν όπως συνηθίζουν πολλοί –ανάμεσά τους δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι Μ.Κ.Ο. – στην περιγραφή με σκληρή κριτική εναντίον τής Ελλάδας, από μακριά.
Ερεύνησαν οι ίδιοι, αναγνωρίζοντας την απόλυτη ελευθερία των κινήσεών τους  στα σύνορα, και στην Αθήνα, στα κέντρα κράτησης ,συνομιλώντας με δεκάδες απελπισμένους παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες.
Ποιά είναι η μεγάλη διαφορά που μας ικανοποίησε; ότι άκουσαν και τη δική μας πλευρά , είδαν τα συντριπτικά στοιχεία και ντοκουμέντα και έτσι κατάφεραν να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα. Θα σας πω το παράπονό μας: όλα αυτά τα χρόνια η Ευρώπη έδειχνε να μην κατανοεί ότι δεν μπορούσαμε μόνοι μας οι Έλληνες να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρωτοφανή εισβολή με ανθρωπιστικό χαρακτήρα .

Γιατί τι είναι η Ελλάδα; Μια μικρή χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους.
Χώρα που προσέξτε : δεν υπήρξε αποικιοκρατική . Άρα ευρωπαϊκή χώρα χωρίς εμπειρία. Αντιθέτως η Ελλάδα είναι χώρα προσφύγων . Είμαι η ίδια κόρη πρόσφυγα από τη Μ. Ασία όπως και πάρα πολλοί Έλληνες που μεγαλώσαμε με ιστορίες πόνου για χαμένες πατρίδες.
Ταυτόχρονα  η Ελλάδα είναι χώρα μεταναστών. Βρίσκεται και στις 5 ηπείρους και δυστυχώς σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε νέο ρεύμα μετανάστευσης ιδίως από νέους. Και είναι άδικο κάποιες πλούσιες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης  να είναι τόσο σκληρές με τους Έλληνες , να μας αντιμετωπίζουν αλαζονικά χωρίς να γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος.

Αυτό που έζησε η ίδια η κα Στρικ και η Επιτροπή . Μόνο το 2010 συνελήφθησαν στα σύνορά μας με Τουρκία 132. 524 παράνομοι μετανάστες. Σε πρόσφατη έκθεσή της η Frontex, πριν την Αραβική άνοιξη,  αναγνώρισε ότι πάνω από το 90% των παράνομων μεταναστών στο δρόμο τους για την Ευρώπη, για να βρουν δουλειά , συνελήφθησαν στα ελληνικά σύνορα , που να το θυμίσω, είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.

Μόνο στην Αθήνα, κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτες μάζες περίπου 600.000 εξαθλιωμένων παράνομων, αριθμός που είναι λογικό να οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές και σε ακραία άνοδο της εγκληματικότητας. Αυτή η πραγματικότητα δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην ελληνική κοινωνία αλλά και την εμφάνιση της επικίνδυνης ρατσιστικής ακροδεξιάς. Και αυτό πρέπει να σας τρομάζει. Εμείς τα λάθη και τις αδυναμίες μας τις αναγνωρίσαμε. Ήδη έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση με ταχύτατους ρυθμούς μεγάλες αλλαγές και θα εφαρμόσουμε αυστηρά αυτέ που ζήτησε η Επιτροπή και η κα Στρικ.
Ως Ελληνίδα, είμαι ικανοποιημένη που επιτέλους μας άκουσαν ,μας κατάλαβαν, μέτρησαν τον όγκο του προβλήματος και συνειδητοποίησαν αυτό που όλη η Ευρώπη αγνοεί : την ίδια ώρα που διαπόμπευαν την χώρα μας για έλλειψη ανθρωπιστικής αντιμετώπισης ,απλοί αστυνομικοί, χαμηλόμισθοι λιμενικοί αλλά και φτωχοί ψαράδες στον Έβρο ποταμό και στο Αιγαίο διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν δεκάδες κάθε φορά απελπισμένους  που επιχειρούν με κάθε τρόπο να μπουν στην Ελλάδα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: