slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πολύ δύσκολη η αθώωση Βενιζέλου από του Μαξίμου... άντε να αποδείξουν ποιος πείραξε τη λίστα που παρέδωσε ο Βενιζέλος


[Όσο και αν προσπαθεί ο Σαμαράς να κρατήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό, δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολο να αντικρουστεί το λογικό επιχείρημα Παπακωνσταντίνου "θα πρέπει να ήμουν μαλάκ@@ για να βγάλω τους συγγενείς μου από μία λίστα που μπορούσε να ξαναζητηθεί από τη Γαλλία... ο Βενιζέλος μου την έκανε για να το παίξει αδιάφθορος και να δείξει πως τελείωσε με το διεφθαρμένο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ". Πως θα αποδείξει κάποιος ότι τη λίστα την παραποίησε ο Παπακωνσταντίνου και όχι ο Βενιζέλος ο οποίος...

είχε προβεί σε υπεξαίρεση εγγράφου καθώς την είχε αφαιρέσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν είχε ενημερώσει τον εισαγγελέα, την είχε ξεχάσει στο γραφείο του και μετά από μια βδομάδα φασαρία θυμήθηκε να την παραδώσει; Δυστυχώς ο Σαμαράς αναγκασμένος να στηρίξει τη συνεργασία των 3 κομμάτων, καθώς δεν μπορεί να πάει τώρα σε εκλογές, θα χάσει χωρίς να μπορεί να αντιδράσει πολλούς από τους πόντους που έχει κερδίσει τους μήνες που είναι Πρωθυπουργός... Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταγράψει ότι ο Σαμαράς καλύπτει τον Βενιζέλο και δεν θα μπορεί να κάνει και τίποτα, παρόλο που η παραποίηση της λίστας, αν έγινε από τον Βενιζέλο, δεν ήταν ουσιαστική, αλλά αποσκοπούσε μόνο στο να εκτεθεί ο Παπακωνσταντίνου... Δύσκολη κατάσταση για τη ΝΔ τους επόμενους μήνες, όταν και θα αναγκαστεί με τα χέρια δεμένα να υποστηρίζει τον Βενιζέλο στη Βουλή απέναντι στις δικαιολογημένες κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ και το μόνο που θα ελπίζει είναι να πάει η οικονομία καλά...]

Να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες στη Βουλή επιθυμούν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ για να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, αλλά και οι δυο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, με την επίσπευση των διαδικασιών επιθυμούν να εκπέμψουν μήνυμα στην κοινή γνώμη, ότι πλέον θα αντιμετωπίζεται άμεσα κάθε υπόθεση και τίποτα δεν συγκαλύπτεται.

Η επίσπευση των διαδικασιών και η άμεση αντίδραση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, θεωρήθηκε επιβεβλημένη εξ αρχής στο Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο κυριαρχεί η άποψη ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, θα εξασφαλίσουν στον κυβερνητικό συνασπισμό ηθικό πλεονέκτημα και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο και υπό προϋποθέσεις και καλύτερους χειρισμούς, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για νέο σκηνικό πολιτικής κάθαρσης.

Βέβαια, από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η άλλη άποψη σε τμήμα του πολιτικού προσωπικού, που υποστηρίζει ότι αυτή την περίοδο η κυβέρνηση δεν έχει τι άλλο να προσφέρει στη δοκιμαζόμενη οικονομικά κοινωνία, παρά την αίσθηση ότι ξεκίνησε η κάθαρση στο πολιτικό σύστημα.

Παράλληλα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι επιχειρούν να αποδυναμώσουν την αντιπολιτευτική κριτική, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως των άλλων κομμάτων, αλλά και να εξουδετερώσουν εξ αρχής κάθε συζήτηση για κωλυσιεργία και να τονίσουν πως το προηγούμενο ιστορικό της ατιμωρησίας των πολιτικών, λαμβάνει τέλος.

Από την πρώτη στιγμή επικράτησε σοβαρός προβληματισμός από το ενδεχόμενο να τεθεί, εκ μέρους των εμπλεκομένων, θέμα παραγραφής των αδικημάτων επειδή μεσολάβησαν οι δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών), δίωξη κατά διατελέσαντος υπουργού μπορεί να ασκηθεί μέχρι το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης κοινοβουλευτικής πε­ριόδου.

Όμως, για να μην επικρατήσει η αίσθηση ότι επιχειρείται κωλυσιεργία, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι προέταξαν το επιχείρημα, ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κοινοβουλευτική περίοδος η μια μέρα που παρέμεινε ανοικτή η Βουλή, έπειτα από τις πρώτες εκλογές τον περασμένο Μάιο.

Επίσης, σημειώνεται πως τα αδικήματα που καταλογίζονται στον κ. Παπακωνσταντίνου δε βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των υπουργικών αρμοδιοτήτων του και ενδεχομένως έτσι υπάγεται στην κοινή δικαιοσύνη.

Ως εκ τούτου, η επίσπευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών θεωρείται δεδομένη. Δεν αποκλείεται μάλιστα, στο πλαίσιο της απόφασης για επίσπευση των διαδικασιών και για να αντικρούσουν οποιαδήποτε κατηγορία για ενδεχόμενη κωλυσιεργία, η συζήτηση της πρότασης και η σχετική ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί ακόμη και την προσεχή Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, την πρώτη ημέρα που θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, μετά από τη διακοπή για τις εορτές.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρχε ανοικτή γραμμή μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, με τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη να έχει αναλάβει να συνομιλεί με τους εκπροσώπους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου κ. Τ. Μπαλτάκος ανέλαβε να συντάξει τη δεκασέλιδη πρόταση για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής.

Η πρόταση - που πρέπει να υπογραφεί τουλάχιστον από 30 βουλευτές (θα την υπογράφουν βουλευτές της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ) - συντάχθηκε με βάσει το εισαγγελικό πόρισμα που διαβιβάστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και δυο είναι τα αδικήματα που βαρύνουν τον κ. Παπακωνσταντίνου: α) νόθευση εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του άρθρου 42 του Ποινικού Κώδικα και β) παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος (259 ΠΚ).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που αναφέρονται στην αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ, σημειώνουν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο μόνος που είχε λόγο να επιδιώξει την προσθαφαίρεση ονομάτων, όπως αυτά των δυο συγγενών του. Μάλιστα διευκρινίζουν ότι αυτά τα δυο ονόματα είχαν αφαιρεθεί από τον αρχικό κατάλογο των καταθετών στην ελβετική τράπεζα, ενώ υπογραμμίζουν με έμφαση την απροθυμία της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να γίνει ουσιαστικός έλεγχος της λίστας όταν έφθασε στην Ελλάδα, στις αρχές του 2010.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να συνεχιστεί - αν και αυτό δεν θα το αποφύγουν εύκολα - η στοχοποίηση του κ. Βενιζέλου, διότι θα πλήττονταν η κυβερνητική σταθερότητα, αν και αναγνωρίζουν ότι πλέον η συμπόρευση με το ΠαΣοΚ μόνο εύκολη δεν είναι.

Το μόνο «όπλο» που διέθετε αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός ήταν να προχωρήσει ταχύτατα η κατάθεση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή και να επισπευσθούν οι διαδικασίες στη Βουλή, ώστε να αποκρουστούν οι όποιες κατηγορίες για μεθοδευμένη απόκρυψη της λίστας και από την πλευρά του κ. Βενιζέλου.

Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η πολιτική ζωή της χώρας, εισέρχεται, με βάσει και τη συζήτηση που αναμένεται στη Βουλή για την προανακριτική, σε μια μακρά περίοδο έντασης, αφού πολλές υποθέσεις είναι ανοικτές και κυριαρχούν οι προβλέψεις πως το πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές.

ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το ΒΗΜΑ του Ψυχάρη που πριν μερικούς μήνες ήταν για τη ΝΔ ο αρχιερέας της διαπλοκής στα ΜΜΕ και μετά έκανε κολοτούμπα προς τα δεξιά με το υιό του μέσα στη Βουλή για να συνεχίσει να γλύφει την εξουσία σήμερα είναι το ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ της νέας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Ούστ να χαθείτε ρεμάλια.