slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στην αντιπροσωπεία, εκτός από το δήμαρχο, συμμετείχαν, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας, Νίκος Μαράκης, Ευδοκία Ψαρρά και Θέκλα Κίζη, καθώς επίσης, οι κυρίες, Παρασκευή Βιτζηλαίου και Τζένη Ορφανού από το Σωματείο Εργαζομένων Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων και ο κ. Ηλίας Παμπίδης από το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. Νάξου, Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων. 
 Ειδικότερα, η αντιπροσωπεία, συναντήθηκε με τον...
. αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά και με εκπροσώπους των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Ο δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, χωρίς τα άλλα μέλη της επιτροπής, είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση. Όπως ήταν αναμενόμενο, όλοι συμφώνησαν με το δίκαιο των αιτημάτων για το νευραλγικό τομέα της υγείας. Εν αναμονή του αποτελέσματος λοιπόν, αφού καμία σαφής δέσμευση, υπήρξε.
Διαβάστε αναλυτικά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου....




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                            
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                  
Απόσπασμα από το πρακτικό της  2ης /2013  έκτακτης  συνεδρίασης  του Δημοτικού Συμβουλίου  Νάξου & Μικρών Κυκλάδων της 18ης Ιανουαρίου 2012 . 
Αρ. Απόφ. 8/2013            Περίληψη: Συζήτηση και λήψη απόφασης  επί των θεμάτων της συγχωνεύσεως του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου με τον Οργανισμό του  Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, της μειώσεως του αριθμού και των υπηρετούντων ιατρών και του εν γένει προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρο Υγείας Νάξου, καθώς και την εν γένει λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου- Κέντρου Υγείας Νάξου και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Δημότες του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

   Στη Νάξο, στο Δημοτικό Κατάστημα, σήμερα στις 18-01-2013, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:30 μ.μ.  ύστερα απ΄ την υπ. αρ. πρωτ. 636/18-01-2013 πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που δόθηκε σε κάθε ένα Δημοτικό Σύμβουλο, σύμφωνα με τις  διατάξεις του άρθρου 67  του Ν. 3852/10 συνήλθε σε δημόσια  έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο.
                 Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 27 μελών βρέθηκαν παρόντα τα 19, παρόντος  του  Δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτη, άρχισε η συνεδρίαση.
Παρόντες Σύμβουλοι: Ανεβλαβής Αργύριος, Καραπάτης Δημήτριος, Λιανός Δημήτριος, Μαυρομμάτης Φώτιος, Πρωτονοτάριος Τοτόμης, Μανιός Αντώνιος, Μανιός Δημήτριος, Πολυκρέτης Εμμανουήλ, Φρατζέσκος Στέφανος, Αγγελής Ευστάθιος, Βλησίδης Νικόλαος, Καραμανής Γεώργιος, Καπούνης Δημήτριος, Μανιός Στέφανος, Μαράκης Νικόλαος,  Πιτταράς Ευστάθιος, Σουλής Γεώργιος, Ψαρρά Ευδοκία, Κίζη – Χατζηανδρέου Θέκλα.
Απόντες Σύμβουλοι: Ζούλης Στυλιανός,  Μαργαρίτης Ιωάννης,  Σιγάλας Μαρίνος, Συμιγδαλά Αικατερίνη, Ψαρράς Απόστολος,  Μάνης Ηλίας, Ελευθερίου Ελευθέριος, Ψαρρά Αικατερίνη,. 
Παρών στη συνεδρίαση για την τήρηση των πρακτικών ήταν ο υπάλληλος του Δήμου ΠΕ1 Διοικητικού – Οικονομικού, Γιώργος Χατζηανδρέου.
   Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, εισήγαγε προς συζήτηση το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την επικείμενη συγχώνευση του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου με τον Οργανισμό του  Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, της μειώσεως του αριθμού και των υπηρετούντων ιατρών και του εν γένει προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρο Υγείας Νάξου, καθώς και την εν γένει λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου- Κέντρου Υγείας Νάξου και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους Δημότες του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και τόνισε ότι η συνεδρίαση   κρίνεται κατεπείγουσα για το παραπάνω θέμα δεδομένης της καταργήσεως του ισχύοντος οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρο Υγείας Νάξου και της συγχωνεύσεως του με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και των εν γένει ενεργειών που πρέπει να λάβουν χώρα άμεσα με σκοπό την πλήρη, αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν- Κ.Υ.Νάξου και την παροχή υπηρεσιών υγείας στους δημότες του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Η συζήτηση του θέματος καθώς και το κατεπείγον αυτού εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κ. Εμμανουήλ Μαργαρίτης ο οποίος αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και στην  πορεία ίδρυσης και λειτουργίας του Γ.Ν-Κ.Υ.Νάξου είπε ότι  η συγχώνευση του Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου με το Γ.Ν.Σύρου θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα για το νησί  της Νάξου αφού θα υποβαθμιστεί ο τομέας της υγείας και  τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η νησιωτικότητα και οι δυσκολίες των κατοίκων του νησιού και πρότεινε λόγω της κομβικότητας του νησιού της Νάξου, αφού απ’ αυτό μπορούν να εξυπηρετηθούν εκτός από τους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων και οι κάτοικοι της Αμοργού, Πάρου, της Σαντορίνης, της Φολεγάνδρου και της Σικίνου, να στελεχωθεί το νοσοκομείο της Νάξου και να συγχωνευτεί σ’ αυτό το νοσοκομείο της Σύρου.
Κλείνοντας ο κ. Δήμαρχος είπε ότι ο Δήμος είναι ενάντια στην συγχώνευση του Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου, είναι υπέρ της διοικητικής αυτοτέλειας του Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου και υπέρ της δημιουργίας του Οργανισμού που έχει προτείνει η διοίκηση του νοσοκομείου της Νάξου.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους αρχηγούς των παρατάξεων  τους δημοτικούς συμβούλους, τον υποδιοικητή του διασυνδεόμενου νοσοκομείου Νάξου – Σύρου, τους ιατρούς του Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου και τους εργαζόμενους σ’ αυτό, οι οποίοι όλοι συμφώνησαν ότι  Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου θα πρέπει να μείνει αυτόνομο και με τον Οργανισμό που έχει ψηφιστεί από την Διοίκηση του.
     Στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε το Σώμα για την λήψη σχετικής απόφασης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη:
1.       Το άρθρο 75 του Ν.3463/2006 στο οποίο ορίζεται ότι « οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες των Δήμων και Κοινοτήτων αφορούν, κυρίως, τους τομείς:
Ποιότητας Ζωής κατά την παρ. Ι γ 10 «Η μέριμνα και η λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας» και κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης κατά την παρ. ε αριθμ. 1 και 2 του ανωτέρω άρθρου.
2.       Το γεγονός ότι η πλήρης, εύρυθμη και ορθή λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου και γενικά η παροχή υπηρεσιών υγείας στους δημότες, κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και εν γένει των Νοτίων Κυκλάδων αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για το νησί της Νάξου, τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων αλλά και τις Νότιες Κυκλάδες εν γένει.
3.       Το γεγονός ότι ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων αφενός  λόγω της μοναδικότητας του καθότι είναι ο μοναδικός Δήμος πανελληνίως που αποτελείται από πέντε νησιά και αφετέρου λόγω της ρητής πρόβλεψης του Συντάγματος σχετικά με την νησιωτικότητα και την προστασία των ορεινών όγκων και  καθότι ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων πέραν της παραπάνω ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας του αποτελείται από πάρα πολλές ορεινές Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες.
4.       Της μεγάλης και ευρείας χωρικής εκτάσεως του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, του γεγονότος ότι το νησί της Νάξου είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, λαμβανομένου υπόψη και του μεγάλου σε μήκος και με ιδιαιτερότητες  οδικού δικτύου του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και των επικρατουσών καιρικών συνθηκών ιδίως κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες του χρόνου. 
5.       Το γεγονός ότι το Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Νάξου καλύπτει υγειονομικά και παρέχει υπηρεσίες υγείας τόσο στα νησιά που απαρτίζουν τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, δηλ. Νάξο, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά αλλά και στην  νήσο Αμοργό και τα γύρω νησιά ήτοι Σίκινο, Φολέγανδρο, Ιο κλπ.
6.       Το γεγονός ότι για πάρα πολλές ημέρες τον χρόνο, πολλές φορές ακόμα και 40 έως 45 ημέρες τον χρόνο στην περιοχή των Κυκλάδων επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό με κάθε συγκοινωνιακό μέσο της σύνδεσης των παραπάνω νησιών τόσο με την Σύρο όσο και με την Αθήνα.
7.       Το γεγονός ότι λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός των νησιών του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων αλλά και των υπολοίπων νησιών που καλύπτει υγειονομικά το  Γενικό Νοσοκομείο – ΚΥ Νάξου δεκαπλασιάζεται.
8.       Την εισήγηση του κ. Δημάρχου και τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων που πήραν τον λόγο.
9.       Τα ψηφίσματα του Συλλόγου Διοικητικού & Εργατοτεχνικού Προσωπικού Δήμων & Κοινοτήτων Επαρχίας Νάξου, του Εμπορικού Συλλόγου, του Συλλόγου Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης και του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου, Κέντρου Υγείας Αμοργού, ΠΙ και ΠΠΙ Νάξου, Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων.
Αποφασίζει ομόφωνα:
1.       Να ζητήσει την άμεση ανάκληση και κατάργηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ. 123898/31-12-2012  κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης η οποία έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 3499/Β΄/2012 όσον αφορά τον Ενοποιημένο Οργανισμό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου «Βαρδάκειο & ΠΡΩΪΟ» και του Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου.
2.       Την αυτοτέλεια του  Νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
3.       Να ζητηθεί η υιοθέτηση της πρότασης της διοίκησης του  Γενικού Νοσοκομείου – ΚΥ Νάξου για τον Οργανισμό του Γ.Ν.- ΚΥ Νάξου και ειδικότερα:
·         Να μεταφερθούν ή να προστεθούν οι θέσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας που υπολείπονται από τον παλαιό οργανισμό (δηλ. 27 θέσεις ιατρών).
·         Στο Χειρουργικό Τομέα να παραμείνουν Τμήματα το Ορθοπεδικό και το Μαιευτικό – Γυν/κό.
·         Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις για την αύξηση των θέσεων της Νοσηλευτικής και Μαιευτικής.
·         Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις για την αύξηση των θέσεων του λοιπού προσωπικού κλάδων υγείας και παραϊατρικού προσωπικού κατηγοριών ΤΕ ιατρικών Εργαστηρίων και ΔΕ Βοηθ. Ιατρικών και Βιοπαθολογ. Εργαστηρίων.
·         Να γίνουν δεκτές οι προτάσεις για την αύξηση των θέσεων της Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας των κλάδων ΥΕ Βοηθ.Προσωπικού, ΔΕ Τεχνικού, ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων και ΤΕ Λογιστικής.
4.       Την διατήρηση και την συνέχιση της λειτουργίας για όλους τους ιδίους παραπάνω αναφερόμενους λόγους της μονάδας ψυχικής υγείας Κλίμακα- Κ.Μ.Ψ.Υ. Ν.Α. ΚΥΚΛΑΔΩΝ που εδρεύει στην Χώρα της Νάξου
5.       Την σύσταση επιτροπής  αποτελούμενης από τον Δήμαρχο, τους επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων και εκπροσώπους της διοίκησης, τους ιατρούς και εργαζόμενους του Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου η οποία θα  ζητήσει και θα πραγματοποιήσει  άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας  και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα ή εκπρόσωπο για το σχετικό θέμα, με τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τους βουλευτές του Νομού Κυκλάδων και με τα πολιτικά κόμματα  με σκοπό  την άμεση κατάργηση της της υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ. 123898/31-12-2012  κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
6.       Να καλυφθούν τα έξοδα μετακινήσεως της επιτροπής αγώνα
7.       Την ανάθεση σε εξειδικευμένο νομικό γραφείο το οποίο σε συνεργασία με την νομική υπηρεσία του Δήμου θα αναλάβει την νομική υποστήριξη των θέσεων του Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου και του Δήμου μας και προκειμένου για την δικαστική επιδίωξη της καταργήσεως της της υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ4α/οικ. 123898/31-12-2012  κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς και για κάθε απαραίτητη δικαστική ενέργεια.
Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 8/2013
Ο Πρόεδρος                                                       Τα Μέλη:
Μαυρομμάτης Φώτιος                                   Ανεβλαβής Αργύριος, Καραπάτης Δημήτριος, Λιανός Δημήτριος,  Πρωτονοτάριος Τοτόμης, Μανιός Αντώνιος, Μανιός Δημήτριος, Πολυκρέτης Εμμανουήλ, Φρατζέσκος Στέφανος, Αγγελής Ευστάθιος, Βλησίδης Νικόλαος, Καραμανής Γεώργιος, Καπούνης Δημήτριος, Μανιός Στέφανος, Μαράκης Νικόλαος,  Πιτταράς Ευστάθιος, Σουλής Γεώργιος, Ψαρρά Ευδοκία, Κίζη – Χατζηανδρέου Θέκλα.

            Για την ακρίβεια
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου
       
        Φώτιος Ι. Μαυρομμάτης 


 

 
   

Δεν υπάρχουν σχόλια: