slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κραυγή αγωνίας και απόγνωσης από τους κατοίκους των Μικρών Κυκλάδων



 ΑΝΑΦΟΡΑ του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκου Συρμαλένιου.
Προς το Προεδρείο  της Βουλής των Ελλήνων
Για τους  κ.κ.Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας- Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Τουρισμού, Ναυτιλίας και.....

Αιγαίου.

Θέμα: Κραυγή αγωνίας  και απόγνωσης από τους κατοίκους  των Μικρών Κυκλάδων

Ο Βουλευτής  Κυκλάδων  Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την επιστολή του προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλη Συρίγου με την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των κατοίκων των νησιών από τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν προκύψει σε κρίσιμους τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Ακτοπλοΐα και ο Τουρισμός. Η επιστολή καταλήγει ζητώντας «από την κυβέρνηση να αποσύρει όλα τα βάναυσα μέτρα κατά των μικρών νησιών».

Επισυνάπτεται η Επιστολή

Παρακαλούμε για  την απάντηση και τις ενέργειες  σας και να μας ενημερώσετε                   σχετικά.





    Αθήνα, 08.01.2013

           Ο καταθέτων  Βουλευτής

    Νίκος  Συρμαλένιος




Αριθ. Πρωτ. : 131
Πειραιάς, 30 Δεκεμβρίου 2012
ΠΡΟΣ  ΤΟΥΣ
1. ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ  ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
2. ΥΠΟΥΡΓΟ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΗΣΗΣ ΚΑΙ..........
 ΠΡΟΝΟΙΑΣ
3. ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ
4. ΥΠΟΥΡΓΟΥ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
5.  ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ –ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
6. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
7. ΥΠΟΥΡΓΟ  ΥΓΕΙΑΣ
8.  ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
9. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ :
κ.κ. ΝΙΚ. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ – ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΘΕΜΑ: ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ  ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ  ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΩΝ
Αξιότιμοι Κύριοι,
Απευθύνουμε την παρούσα  επιστολή στους κοινοβουλευτικούς, εκπρόσωπους του  Ελληνικού λάου και ομολογουμένως καταβάλλουμε απέλπιδα προσπάθεια να εκφράσουμε την  αγωνία και απόγνωση της πλειοψηφίας  του νησιωτικού κόσμου, που εκπροσωπεί η Ομοσπονδία μας.

Δεν παραβλέπουμε πως το πρόβλημα παρακμής αφορά και τρομοκρατεί το μεγαλύτερο μέρους του πληθυσμού της Χώρας  μας, άλλα τα μικρά νησιά μας κινδυνεύουν άμεσα να οδηγηθούν στην κοινωνική εξαφάνιση.

Πρόσφατα ακούστηκε  ότι για να ελαφρώσουμε το « εθνικό κόστος» θα πρέπει να εκκενωθούν, από τους κατοίκους τους, τα  μικρά νησιά.

Δεν ψάχνουμε να αποδώσουμε αυτό το  μήνυμα της «εσχάτης προδοσίας» σε κάποιο.

Αυτό τοποθετείται  σε άλλη προτεραιότητα.

Όμως, η δυσάρεστη εξακρίβωση είναι ότι με τα μέτρα που παίρνουν οι συγκυβερνήτες  επαληθεύεται το τάχα άστοχο και αμελητέο σχόλιο, όπως χαρακτηρίστηκε.

Απειλούνται προς εξαφάνιση  τα νησιά αυτά τα οποία αντιστάθηκαν σθεναρά στις επιθέσεις των πειρατών και όλων των άλλων αντιξοοτήτων δια μέσω χιλιετηρίδων και διατήρησαν την Ελληνικότητά τους.

Όλα γίνονται και ορισμένα συγκαλύπτονται, εν ονόματι της εφαρμογής  του κατακτητικού   μνημονίου.
Παρά τα  επαχθή, αντικοινωνικά  μέτρα εξαθλίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας- αν και δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη   όλα-  επικρατεί, εκ μέρους των συγκυβερώντων,  μια αισιοδοξία για την ανάπτυξη και την προκοπή της χώρας μας.

Εμείς ως Έλληνες θέλουμε  να πιστεύουμε  ότι είναι δυνατή η ανάκαμψη και η έξοδος της  χώρας μας από την κρίση, αλλά τα μέτρα που συνεχίζονται να παίρνονται κάθε άλλο μας πείθουν γι’ αυτό.

  Η Ομοσπονδία μας με την  παρούσα εντοπίζει και σας  θέτει υπ’ όψη  τα  σοβαρά  προβλήματα  που έφθασαν στο  έσχατο σημείο  να απειλούν την  εξαφάνιση του πληθυσμού με ότι συνεπάγεται αυτό, τα οποία χρήζουν της άμεσης αντιμετώπισής τους.

  Τα προβλήματα  κατατάσσονται  σους παρακάτω τομείς:



Α)  ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ –  ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

 Βαθμιαία επιχειρείται  η συγκοινωνιακή απομόνωση των  μικρών νησιών.



   1) Με μείωση της συχνότητας των δρομολογίων, με πρόφαση την μείωση των

       επιδοτήσεων, για τις ονομαζόμενες άγονες γραμμές και την κατάργηση

       άλλων  ζωτικών γραμμών.

   2) Με συχνές  αυξήσεις των τιμών των εισιτηρίων, τόσο για τους επιβάτες, όσο

        για τα τροχοφόρα και τα  δέματα. Ενώ η θεσμοθέτηση του  μεταφορικού

        Ισοδύναμου, έχει ξεχαστεί.

   3) Με κατάργηση  των μειωμένων εισιτηρίων κατά 50%, για τους μονίμους

        Κατοίκους. Νόμος 2932/2001 Γραμμές  «Δημοσίου Συμφέροντος».

        Φαίνεται το δημόσιο συμφέρον  καταργήθηκε κι αυτό.

   4)  Η επιβάρυνση  των εισιτηρίων με ΦΠΑ 23%



Β) ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με αυτές τις συνθήκες, η μόλις τα τελευταία χρόνια διαφαινόμενη βαθμιαία αύξηση της επισκεψιμότητας  στα μικρά νησιά, απειλείται με ανάσχεση.

Αναγκαστικά όλα τα είδη και οι υπηρεσίες, έχουν υψηλότερο  κόστος στα νησιά μας. Από την μετακίνηση μέχρι και την διατροφή και αναμένεται λόγω των παραπάνω αναφερομένων φορολογικών επιβαρύνσεων η κατάσταση να χειροτερεύσει.

 Η εικόνα των  νησιών, παρά το φυσικό κάλλος, δεν είναι ελκυστική για τους  επισκέπτες, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων, όπως και τα αναφερόμενα στην παραπάνω παράγραφο.

 Ήδη πήραμε μια  γεύση από την περσινή χρονιά, που αν και υπήρχε καλή επισκεψιμότητα, τα χρήματα που έμειναν στα  νησιά, ήσαν λιγότερα και τα  δικαιολογημένα παράπονα περισσότερα.

Η απόφαση της καθιέρωσης του ΦΠΑ στο επαχθή συντελεστή 23% αποτελεί φοβερό αντικίνητρο στην ανάπτυξη του τουρισμού.


Γ) ΥΓΕΙΑ



Παντελής εγκατάλειψη  και υποβάθμιση της προστασίας της  υγείας των κατοίκων  ακόμη και στις στοιχειώδεις  παροχές, όπως π.χ. μη διορισμός ιατρών σε άγονα νησιά, με ραγδαία κατάργηση όλων των θεσμών.

Δ) ΠΑΙΔΕΙΑ - ΣΧΟΛΕΙΑ

 Η βαθμιαία και  συνεχής μείωση του αριθμού  των διδασκόντων και η τάση  για συγχωνεύσεις των σχολείων, με το αιτιολογικό της μη  ανταγωνιστικότητας,

οδηγεί στο κλείσιμο τα σχολεία, των Μικρών νησιών μας. Το γεγονός αυτό αναγκάζει τα νέα ζευγάρια να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, για να βρουν σε άλλους τόπους σχολείο για τα παιδιά τους και σε πολλές περιπτώσεις να ξενιτεύονταν μόνα τα παιδιά τους, όπως γινόταν πριν από 50 χρόνια

Ε) ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η συγκεντρωτική τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έβλαψε σοβαρά τα μικρά νησιά μας, σε όλους τους τομείς δράσης τους. Οι Δημοτικές Κοινότητες αδυνατούν να επιτελέσουν και το στοιχειώδες έργο τους.

 Η καθαριότητα των  νησιών μας και των παραλιών, στηρίζεται πλέον στον εθελοντισμό  των κατοίκων. Οι σκουπιδότοποι  εξακολουθούν και λειτουργούν  παράνομα. Οι αποχετεύσεις ανύπαρκτες, οι βιολογικοί καθαρισμοί αποτελούν  όνειρο θερινής νυχτός.

  Τα προβλήματα της υδροδότησης με επαρκείς ποσότητες καθαρού, πόσιμου και φτηνού σε κόστος νερού, παραμένουν άλυτα, ενώ οι ελπίδες για επίλυση των προβλημάτων αυτών, για την κατασκευή έργων αποχετεύσεως και βιολογικών καθαρισμών, από την ΕΥΔΑΠ, σβήνουν λόγω της διαφαινομένης ιδιωτικοποίησης του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού πυλώνα.

ΣΤ) ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

- Η κατάργηση των  ειδικών αφορολογήτων ορίων για  τα νησιά μας.

- Η κατάργηση των  αφορολόγητων ορίων για τα  παιδιά ( σημειώνουμε ότι οι

  περισσότερες οικογένειες  ιδιαίτερα στα Μικρά νησιά είναι πολύτεκνες).

- Η επικείμενη φορολόγηση και των αγροτεμαχίων.

- Ο δεκαπλασιασμός  του ΤΑΠ.



Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα  αποτελούν σοβαρά αντικίνητρα, για  μόνιμη εγκατάσταση στα νησιά  και οδηγούν με σιγουριά στην βαθμιαία αναγκαστική εγκατάλειψη τους.

Περιμένουμε από την  πολιτεία να εφαρμόσει τα ενδεικνυόμενα  για την ανάπτυξη μέτρα και  να μη συνεχίσει να υποτιμά την  νοημοσύνη μας.



Η Ομοσπονδία των Μικρών Κυκλαδονήσων καταβάλλει προσπάθεια να κρατήσει τον πληθυσμό στα νησιά  μας, παίρνοντας και δικές της πρωτοβουλίες, όσον αφορά στην ανάπτυξη της γεωργίας, βασισμένη στις παραδοσιακές ποιοτικές καλλιέργειες με σύγχρονους όμως παραδεκτούς επιστημονικά τρόπους.

Για τοn λόγο αυτό επιδιώκουμε τη διοργάνωση αγροτικού συνεδρίου μέσα από το οποίο θα αναπτυχθούν από ειδικούς επιστήμονες και παραδοσιακούς καλλιεργητές, οι προτεινόμενοι τρόποι καλλιεργειών, σύμφωνα με την αποδοτικότητα του κάθε εδάφους, την συλλογή και κατοχύρωση των παραδοσιακών σπόρων, τους τρόπους συσκευασιών, την καλλιέργεια ζωοτροφών, την επίσημη πιστοποίηση και την προώθηση των προϊόντων στην αγορά.

Στο αναπτυξιακό αυτό έργο που αναφέρουμε παραπάνω έχουμε  την αποδοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθόσον σε μια πρόσφατη συνάντηση μας ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης  Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος έχει εκφράσει την επιθυμία να προσφέρει την συμπαράστασή του.

Κλείνοντας την παρούσα  ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει όλα τα βάναυσα  μέτρα κατά των μικρών νησιών μας και επίσης ζητάμε από την αντιπολίτευση να ασκήσει την κατάλληλη πίεση για ακύρωση αυτών.





Με εκτίμηση,



Για το Διοικητικό Συμβούλιο,


Ο Πρόεδρος      Η Γεν. Γραμματέας





Πασχάλης Συρίγος     Άννα Γιαννακού - Πάσχου





ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:



-ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΙΓΑΙΟΥ  & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

-ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΜΙΚΡΩΝ  ΚΥΚΛΑΔΟΝΗΣΩΝ

-ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ & ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΘΗΡΑΣ-  ΑΜΟΡΓΟΥ & ΝΗΣΩΝ

-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΥΡΟΥ  – ΤΗΝΟΥ - ΜΥΚΟΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: