slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δεν θα το διαβάσετε παντού: Πρόστιμο μαμούθ 50,6 εκατ. ευρώ στη Vodafone για τις υποκλοπές

Πρόστιμο 50,6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ επέβαλε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), εξετάζοντας εκ νέου την υπόθεση των υποκλοπών, όπως είχε εισηγηθεί το ΣτΕ που είχε διαγράψει το αρχικό πρόστιμο των 76 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, τη διάρκειά τους και τα αποτελέσματα που είχαν, τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και ειδικότερα την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την ....
οικονομική κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου στον οποίον ανήκει, καταλόγισε στη VODAFONE το παραπάνω πρόστιμο για το σύνολο των παραβάσεων. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από την επανεξέταση της υπόθεσης των υποκλοπών που έγιναν μέσω του δικτύου της Vodafone σε περίπου 100 κινητά τηλέφωνα μεταξύ των οποίων και αυτό του τότε Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και ως το Μάρτιο του 2005. Η Vodafone έχει κληθεί σε ακρόαση από την Αρχή την Τρίτη 20 Νοεμβρίου προκειμένου να απολογηθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Η απόφαση του ΣτΕ

Η συγκεκριμένη κλήση για ακρόαση έγινε μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που ελήφθη το 2010 να ακυρώσει το πρόστιμο που είχε επιβάλλει η ΑΔΑΕ, γιατί όπως υποστήριξε το ΣτΕ, οι συνεδριάσεις της δεν ήταν δημόσιες (ανοικτές στους πολίτες), όπως επιτάσσουν η διεθνής και η ελληνική νομοθεσία. Όμως η απόφαση περιείχε και κάτι άλλο. Την επανεξέταση των υποθέσεων από την ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει νέες νόμιμες αποφάσεις. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η ακύρωση του προστίμου αποφασίστηκε γιατί ακολουθήθηκαν λάθος διαδικασίες από την αρμόδια αρχή και όχι γιατί δεν υπήρξαν παραβάσεις της νομοθεσίας από τις εταιρίες.

Το επίμαχο σημείο της απόφασης του ΣτΕ

«20. Επειδή, ύστερα από τα προεκτεθέντα, πρέπει, με βάση την πλειοψηφήσασα γνώμη, να γίνει δεκτή η υπό κρίση αίτηση και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, να απορριφθούν οι ασκηθείσες παρεμβάσεις, η δε υπόθεση να αναπεμφθεί στην Α.Δ.Α.Ε., προκειμένου να κριθεί εκ νέου και επί τη βάσει, πλέον, των προμνημονευθέντων κανόνων λειτουργίας.»

Ο κοριός

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τη Vodafone η οποία διαπίστωσε, κατά τη διάρκεια τεχνικού ελέγχου από την προμηθεύτρια εταιρεία Ericsson στις 4 Μαρτίου του 2005, λογισμικό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και άγνωστης προέλευσης στο υποσύστημα νομίμων συνακροάσεων (Lawful Interception - LI). Μέσω του λογισμικού αυτού και την χρηση «κωδικών» άγνωστος ή άγνωστοι παρακολουθούσαν τις εκατό περίπου γραμμές μέσω 14 καρτοκινητών τηλεφώνων-καταγραφέων που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις. Το εν λόγω λογισμικό ήταν «εντελώς άγνωστο» τόσο στη Vodafone, όσο και στην προμηθεύτρια Ericsson, ενώ δεν είχε ανιχνευθεί ο τρόπος της εγκατάστασής του.

Η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) επέβαλε πρόστιμο 50,6 εκατ. ευρώ στην εταιρεία VODAFONE - ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ εξετάζοντας εκ νέου την υπόθεση των υποκλοπών. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, τη διάρκειά τους και τα αποτελέσματα που είχαν, τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας και ειδικότερα την αρχή της αναλογικότητας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και του ομίλου στον οποίον ανήκει, καταλόγισε στη VODAFONE με την υπ' αριθμόν 1/2013 απόφασή της το παραπάνω πρόστιμο για το σύνολο των παραβάσεων.
fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: