slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

26η (2η) Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο


Στην 2η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου για το 2013, που έγινε στη Σύρο τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013, κυρίαρχα θέματα ήταν ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το 2013, καθώς και τα προβλήματα και οι προοπτικές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Προϋπογισμός ΠΝΑ 2013

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της περιφέρειας,  ο Νεκτάριος Σαντορινιός στην τοποθέτησή του (παρατίθεται όλη η τοποθέτηση στο τέλος) επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που επιβάλλεται από τα μνημόνια, και που εντασσόμενος στο ευρύτερο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, όχι μόνο δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά μοναδικό σκοπό έχει να περιορίσει την ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο. Στηλίτευσε ιδιαίτερα το νέο θεσμό του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης», που συνιστά θεσμό ωμής παραβίασης της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ και σκοπό έχει την υποτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον στραγγαλισμό της κοινωνίας.
Ανέφερε ότι «καλούμαστε σήμερα ως Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό κουτσουρεμένο ελέω μνημονίου, χωρίς προτεραιότητες, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πολιτική και περιφερειακή στόχευση. Κυρίως όμως έναν προϋπολογισμό που καταρτίστηκε ερήμην της κοινωνίας και χωρίς να έχει λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών», ενώ πρόσθεσε την πάγια θέση της παράταξής μας για την αναγκαιότητα ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού με τη σύμπραξη όλων των τοπικών φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Κατέδειξε την κατ΄ ουσίαν αδυναμία της αιρετής περιφέρειας να εκπληρώσει το κοινωνικό και αναπτυξιακό της έργο, αφού «ένας κάκιστος Καλλικράτης δημιούργησε ένα κακέκτυπο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών» χωρίς δυνατότητα χάραξης πολιτικών αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης αλλά κυρίως χωρίς πόρους, αφού η αυτοδιοίκηση τη χώρα μας διαχειρίζεται μόνο το 3,3% του ΑΕΠ έναντι του 11,50% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε., ενώ στη Δανία διαχειρίζεται το 70% των φορολογικών εσόδων.
Καταλήγοντας είπε: «Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό διαχειριστικό, που φοβάμαι ότι πολύ σύντομα το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης θα μας ζητήσει να τον επικαιροποιήσουμε επί τ χείρον.  Ψηφίζοντας αυτό τον προϋπολογισμό επικροτείτε τις πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας. Εμείς τουλάχιστον δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτόν τον πειρασμό και γι’ αυτό το λόγο τον καταψηφίζουμε, όπως κάναμε και στην Οικονομική Επιτροπή».


Τεχνικό Πρόγραμμα ΠΝΑ 2013
Στην τοποθέτησή του για το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο Παύλος Χρυσαφίδης, ανέφερε τα εξής:
«Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό χρέους στο ΑΕΠ (152%) παρόλα τα μέτρα, κουρέματα και την πολιτική εξαθλίωσης που εφαρμόζεται, και μάλιστα το ποσοστό αυτό βαίνει αυξητικά. Το τελευταίο τρίμηνο αυξήθηκε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3,4% (περίπου 7 δις), πηγή: Καθημερινή 24/01/2013…παρόλα τα μέτρα. Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων: πτώση 20%.
Τουρισμός πανελλαδικά, μείωση το τελευταίο οχτάμηνο 5% στα έσοδα.(Πηγή: Καθημερινή 24/01/13). 270.000 απούλητα ακίνητα με μείωση της αξίας τους κατά 30%.

Τώρα, όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα ΠΕ Κυκλάδων & ΠΕ Δωδεκανήσου, πρόκειται για μικρά έργα κυρίως συνέχεια των έργων των πρώην ΝΑ, τα  οποία δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση ανάπτυξης, ούτε καν ακολουθούν τους στόχους, αλλά ούτε και επιδιώκουν επίτευξη του οράματος, όπως αυτά τέθηκαν στο κατά τα άλλα ακριβοπληρωμένο  «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ της ΠΝΑ.
Αλήθεια, ποιοι στόχοι εκπληρώνονται; Για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, έστω και στα δεδομένα της εφαρμοζόμενης καπιταλιστικής ανάπτυξης; Πόσο θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, που θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε θεμελιώδεις παροχές, που τόσο ακριβά πληρώνουν με τους αλλεπάλληλους φόρους που επιβάλλονται από το κεντρικό κράτος; Πόσο στοχεύουν στην παραμονή των κατοίκων στον τόπο τους;
Ελπίζουμε ότι δεν έχετε την ψευδαίσθηση ότι μας φέρνετε για ψήφιση ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα συμβάλλει στην όποια ανάπτυξη. Σε κάθε περίπτωση η φιλοσοφία μας και τα δικά μας κριτήρια  είναι διαφορετικά από τα δικά σας.
Δυστυχώς, όσο δεν γίνεται μια αναλυτική καταγραφή των συνολικών έργων που πραγματοποιήθηκαν σε τούτο εδώ τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετά, που να καταγράφονται αναλυτικά οι παρεμβάσεις σε υποδομές κα ενέργειες, τα χρήματα που δόθηκαν και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν (σε όλα τα ΚΠΣ και όχι μόνο στα έργα της πρώην ΝΑ), οι σχεδιασμοί θα ακολουθούν είτε την λογική της διεκπεραίωσης είτε της εξυπηρέτησης των πολύ άμεσων και επειγουσών αναγκών, που δεν στοχεύουν όμως στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, εν ολίγοις δεν θα έχουν σχέση με την καθημερινότητα των νησιωτών, που θα εξακολουθούν να μην έχουν εκπαίδευση για τα παιδιά τους, νοσοκομεία για τις οικογένειές τους, συγκοινωνίες για όλους.
Τα προβλήματα ολοένα και μεγεθύνονται. Η ανεργία εκτινάσσεται στην περιφέρειά μας για πρώτη φορά φέτος σε διψήφια ποσοστά (66.957 άνεργοι στην ΠΝΑ -επίσημα- χωρίς να υπολογίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι). Η τρομοκρατία της ανεργίας απλώνεται και στη δική μας περιφέρεια. Ελπίζουμε ότι δεν αποδέχεστε ως ωφέλιμες τις ρήσεις του κ.Αθανασόπουλου (Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ) ότι θα δημιουργηθούν μέχρι το 2020 στη χώρα 140.000 νέες θέσεις εργασίας ως όφελος από το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας, όταν μόνο σήμερα οι άνεργοι στη χώρα ξεπερνούν τους 1.500.000.
Κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, οφείλετε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, και αυτή είναι η αλλαγή πλεύσης. Η διεκδίκηση ενός άλλου αυτοδιοικητικού μοντέλου που θα δίνει πόρους στην αυτοδιοίκηση να τους διαχειριστεί εκείνη, με όρους δημοκρατίας και συμμετοχής του πολίτη, ένα μοντέλο που θα αξιοποιεί τη συνταγματική προστασία της νησιωτικότητας, ένα μοντέλο που θα μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα του πολίτη, ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα έχει σε πρώτο πλάνο τον άνθρωπο.
Όμως, μέχρι την επίτευξη άλλων πολιτικών, οφείλετε να έχετε στοχευμένες δράσεις, έστω με αυτούς τους μειωμένους πόρους, σε ενέργειες μεμετρήσιμα και άμεσα αποτελέσματα για τους νησιώτες.
Μπορούμε και πρέπει να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της καταστροφικής πολιτικής, που απαξιώνει και στο τέλος θα αφανίσει το δημοκρατικό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.»








Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προβλήματα-Προοπτικές
Τοποθετούμενος στο θέμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός ανέφερε τα εξής:
«Στην εποχή του μνημονίου, από το πρώτο χρονικό διάστημα, η παιδεία αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θύματα όπως και ο πολιτισμός και ιδιαίτερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήδη ο κύριος Πρύτανης ανέφερε ότι ουσιαστικά το πανεπιστήμιο λειτουργεί με μείωση της τάξης του 50% και τον Φεβρουάριο που μας πέρασε είχαμε και περικοπή των αποθεματικών του Πανεπιστημίου στα πλαίσια του περίφημου PSI, για να θυμίσουμε ότι το PSI περισσότερο έπληξε την υγεία και την παιδεία και λιγότερο αυτούς που έπρεπε να πλήξει.
Εμείς θεωρούμε ότι το πανεπιστήμιο αποτελεί έναν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας και έναν από τους στυλοβάτες των τοπικών κοινωνιών. Θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να περιοριστούν οι δραστηριότητες του πανεπιστημίου αλλά αντίθετα να αυξηθούν οι δράσεις του στο τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η διεθνής εμβέλεια του πανεπιστημίου και το σημαντικό ερευνητικό έργο του πρέπει να ενισχυθούν. Σ’ αυτή τη λογική προτείνουμε να γίνει και Τουριστική Σχολή, κάτι το οποίο πρέπει να διεκδικήσουμε σαν Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι απαράδεκτο η κατεξοχήν τουριστική περιοχή της χώρας να μην έχει Τουριστική Σχολή. Κατά την άποψή μας, το Σχέδιο «Αθηνά» αλλά και η συνολικότερη υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας στοχεύει όχι μόνο σε δημοσιονομικά οφέλη, αλλά στοχεύει κατά κύριο λόγο να επιτρέψει την είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά παράβαση του συντάγματος. Προτείνουμε την έκδοση ψηφίσματος στήριξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ελπίζουμε, τέλος, ότι το όνομα της θεάς της Σοφίας, το όνομα «Αθηνά», δε θα συκοφαντηθεί όπως έγινε με άλλα ονόματα αρχαίων Ελλήνων, όπως για παράδειγμα του Καλλικράτη.»




29/1/2013


Το πλήρες κείμενος της τοποθέτησης του Νεκτάριου Σαντορινιού για τον Προϋπολογισμό
Σήμερα ερχόμαστε να επικυρώσουμε μέσω μιας άκρως τυπικής διαδικασίας ένα προϋπολογισμό που δεν έχει να κάνει με την ανάπτυξη της περιφέρειας μας, αλλά μοναδικό σκοπό έχει να περιορίσει την ανάπτυξη και να προσαρμοστεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής και στο Νότιο Αιγαίο. Ένας προϋπολογισμός που επιβάλλεται από τα μνημόνια και θα ελέγχεται από το μνημονιακής έμπνευσης και εφαρμογής “Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης”. Ένας θεσμός που σκοπό έχει την υποτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον στραγγαλισμό της κοινωνίας. Ένας κάκιστος Καλλικράτης που δημιούργησε ένα κακέκτυπο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, σήμερα έρχεται να συμπληρωθεί από μια ωμή παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας, όποια ήταν αυτή, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.   
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας μας συντάχθηκε ουσιαστικά στο πλαίσιο της ΚΥΑ  µε αρ.  48514/27-12-2012, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφέρει τις μνημονιακές πολιτικές στην Τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι χαρακτηριστικός άλλωστε ο στόχος που τίθεται από την ΚΥΑ αυτή  για τη συγκράτηση των δαπανών στα επίπεδα του 2012 µε ταυτόχρονη προσπάθεια μείωσης τους κατά την εκτέλεση τους.
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας οφείλει να είναι σε συνδυασμό με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας, το αναπτυξιακό εργαλείο στα χέρια μας. Όμως αυτός ο προϋπολογισμός, το μόνο που δεν μπορεί να πετύχει είναι ανάπτυξη. Όπως είχαμε επισημάνει και στη συζήτηση για το Επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας, ο τρόπος αλλά και τα χρηματοδοτικά μέσα που έχει η Περιφέρεια στη διάθεση της επαρκούν μόνο για να διαχειριστούμε τη μιζέρια μας και όχι να προγραμματίσουμε την ανάπτυξη του τόπου.
Σήμερα καλούμαστε ως Περιφερειακό Συμβούλιο να υπερψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό κουτσουρεμένο ελέω μνημονίου ,χωρίς προτεραιότητες, χωρίς διεκδικήσεις, χωρίς πολιτική και περιφερειακή στόχευση. Κυρίως όμως έναν προϋπολογισμό που καταρτίστηκε ερήμην της Κοινωνίας και χωρίς να έχει λάβει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών.
Εμείς ως Πολίτες Κόντρα στον Καιρό επιμένουμε στην αναγκαιότητα ενός συμμετοχικού προϋπολογισμού με την σύμπραξη όλων των τοπικών φορέων της Κοινωνίας την Πολιτών.
Πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε την καταβολή των υποχρεώσεων του Κράτους προς την Αυτοδιοίκηση καθώς και την αύξηση των ΚΑΠ, προκειμένου η αιρετή περιφέρεια να είναι σε θέση, ιδίως μέσα στη σημερινή κρίση, να εκπληρώσει το κοινωνικό και αναπτυξιακό της έργο.
Όταν μιλούσαμε για αιρετή περιφέρεια και εμείς αλλά και ολόκληρο το αυτοδιοικητικό κίνημα εννοούσαμε αιρετή εξουσία με δυνατότητα χάραξης πολιτικών αποκέντρωσης και περιφερειακής ανάπτυξης και με δυνατότητα λαϊκής και δημοκρατικής συμμετοχής.
Η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας διαχειρίζεται το 3,3 % του ΑΕΠ έναντι του 11,50 % που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε, ενώ χαρακτηριστικά στη Δανία διαχειρίζεται το 70% των φορολογικών εσόδων.
Σε ό,τι αφορά τις περικοπές που ανέφερα πριν, είναι χαρακτηριστικό ότι για επιχορηγήσεις προϋπολογίζονται 4,7 εκ. €, όταν απολογιστικά το 2011 είχε κλείσει με 6,5 εκ. €. Ακόμη, τα τέλη και οι φόροι που προϋπολογίζονται φτάνουν τα 9,5 €, όταν απολογιστικά το 2011 είχε κλείσει στα 18,8 εκ. €.
Αν πάμε τώρα στον πίνακα των έργων θα διαπιστώσουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισθέντων βάσει νομικών δεσμεύσεων χρημάτων για τα έργα (98 εκ €) δεν έχει υλοποιηθεί και ουσιαστικά το τεχνικό πρόγραμμα δεν φέρνει καμία νέα αναπτυξιακή προοπτική παρά μόνο περιορίζεται στο διαχειριστικό κλείσιμο των συνεχιζόμενων έργων.
Συνάδελφοι, θα θέλαμε πολύ να συζητούσαμε σήμερα για ένα προϋπολογισμό αναπτυξιακό, επί του οποίου θα είχαμε τη δυνατότητα να αντιπαρατεθούμε σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο. Δυστυχώς όμως σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα προϋπολογισμό κατ’ εντολή και εκτέλεση των μνημονιακών πολιτικών που κατέστρεψαν και καταστρέφουν τη χώρα, τους πολίτες και την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό διαχειριστικό, που φοβάμαι ότι πολύ σύντομα το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης θα μας ζητήσει να τον επικαιροποιήσουμε επί το χείρον.  Ψηφίζοντας αυτό τον προϋπολογισμό επικροτείτε τις πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας. Εμείς τουλάχιστον δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτόν τον πειρασμό και γι’ αυτό το λόγο τον καταψηφίζουμε, όπως κάναμε και στην Οικονομική Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: