slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σταθόπουλος: Στις 2.500 (από 3.500 το 2011) ο ΜΟ μισθού στο ΜΕΤΡΟ - Αναρχοκομμουνιστής Πρόεδρος "εργαζομένων": Παθαίνουμε καρκίνο και εμφράγματα από το στρες!!

Δριμεία αντιπαράθεση μεταξύ των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, Νίκου Σταθόπουλου, σημειώθηκε νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με τον κ. Σταθόπουλο να αναφέρει πως η κυβέρνηση θα λάβει «κάθε μέσο» για να διασφαλιστεί η λειτουργία των μέσων μεταφοράς, προσθέτοντας οι αμοιβές των εργαζόμενων παραμένουν σαφώς υψηλότερες σε σχέση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, και τους εργαζόμενους να αντιτείνουν πως οι .....
υπολογισμοί του υπουργείου δεν αντανακλούν την πραγματικότητα για τον μέσο εργαζόμενο.

«Το δικαίωμα της απεργίας θα πρέπει να ασκείται σε συγκεκριμένα πλαίσια νομιμότητας που ορίζονται απο το Σύνταγμα», επεσήμανε ο κ. Σταθόπουλος, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των μέσω μεταφοράς στην πρωτεύουσα».

Όπως σχολίασε ο κ. Σταθόπουλος, η απώλεια εσόδων για τον Ιανουάριο, λόγω των κινητοποιήσεων, εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο και την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Το μισθολογικό μέτωπο

Στρέφοντας το βλέμμα του στο μέσο μισθολογικό κόστος της εταιρείας Σταθερών Συγκοινωνιών, στην οποία υπάγεται το ΜΕΤΡΟ, ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε πως για το 2013 έχουν προϋπολογισθεί 71 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή μισθών, ποσό που ισοδυναμεί με «πάνω από 2.500 ευρώ» το μήνα ανά εργαζόμενο, ενώ το περασμένο έτος το μισθολογικό κόστος ήταν «πάνω από 3.500 ευρώ». Η ΣΤΑΣΥ απασχολεί περίπου 2.500 εργαζόμενους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων έκαναν λόγο για απλοϊκούς υπολογισμούς, και για εξίσωση των απολαβών των εργαζόμενων με τα μέλη της διοίκησης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος των ηλεκτροδηγών του ΜΕΤΡΟ υπογράμμισε πως με τις υπερωρίες και τις νυχτερινές υπηρεσίες η καθαρή αμοιβή του δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν εξίσωση των μισθών τους με τις αμοιβές που λαμβάνουν οι υπάλληλοι γραφείων, με τον κ. Σταθόπουλο να αντιπαρέρχεται λέγοντας πως η κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη της τις «ιδιαιτερότητες του κλάδου», κάνοντας λόγο για «δυσανάλογη αντίδραση» εργαζόμενων στην υπαγωγή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.

Σημειώνεται πως ο γενικό γραμματέας του σωματείου ΣΕΛΜΑ ανέφερε πως έχει καταγραφεί αύξηση καρκινοπαθειών ανάμεσα στους εργαζόμενους κατά 45%, ενώ την ίδια στιγμή έχουν σημειωθεί δύο περιστατικά εμφράγματος τις τελευταίες ημέρες.

Αποζημίωση για τους κατόχους καρτών διαρκείας


Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ο γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει αποζημίωση των πολιτών που κατέχουν κάρτες απεριορίστων διαδρομών, καθώς όσοι αγοράσουν την κάρτα Φεβρουαρίου θα απολαμβάνουν έκπτωση που θα ισούται με το ποσό που χάθηκε λόγω των κινητοποιήσεων.

Πηγή: http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: