slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο Γιώργος Ανωμερίτης και ο Αντώνης Τζιώτης σε εκδήλωση για την «Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης»


Καλεσμένοι των καθηγητών και των μαθητών του Λυκείου Αλίμου στο θέατρο «Κάρολος Κουν» παραβρέθηκαν στις 21 Μαρτίου «Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης» δύο πνευματικοί άνθρωποι της Νάξου, ο Γιώργος Ανωμερίτης και ο φιλόλογοςΑντώνης Τζιώτης για να μιλήσουν για την ποίηση και το Κάστρο της Νάξου. Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, του οποίου ποιήματα απήγγειλαν μαθητές του Λυκείου, μίλησε με θέμα «Ποίηση και Πολιτική: δύο αντίθετες πορείες» καθώς και για το βιβλίο του «Το Κάστρο της Νάξου και οι εκκλησίες του». Ο κ. Αντώνης Τζιώτης μίλησε για το Κάστρο και τα Μνημεία της Νάξου με....... ιδιαίτερη αναφορά στην ορεινή Νάξο και το Φιλώτι.

Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης αφού εξήγησε την ιστορική σχέση της γενιάς του με τους κοινωνικούς αγώνες και τον πολιτισμό μεταξύ άλλων τόνισε:

«Εάν η πολιτιστική πράξη είναι ένα άθροισμα διαδικασιών ανάλυσης και επανασχεδιασμού της πραγματικότητας, ο ποιητικός λόγος είναι η υπέρβαση της. Ακόμα και ο πιο οραματικός πολιτικός λόγος δεν μπορεί να είναι εσωτερικός και υπερβατικός. Γι αυτό η γλώσσα της πολιτικής είναι εξωστρεφής και εγωκεντρική, ενώ η γλώσσα της ποίησης εσωστρεφής, ένα άθροισμα εννοιών και λέξεων, που παράγουν εικόνες. Η γλώσσα στην πολιτική είναι εργαλείο επικοινωνίας, ενώ στην ποίηση εκφραστικό μέσο εννοιών, ήχων και εικόνων. Η ποίηση προϋποθέτει εσωτερικό διάλογο, συνείδηση της φύσης και της πολυσημίας των λέξεων, μέσα από μια διαδικασία αυτογνωσίας ποικίλων επιπέδων».

Η εκδήλωση έκλεισε με συνάντηση καλεσμένων και καθηγητών στα Γραφεία του Λυκείου.

Κωνσταντινουπόλεως 56, Ν. Σμύρνη, 171 21

Τηλ. 210-36 16 297, 210-4512250 e-mail : yiorgos@anomeritis.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕ ΜΑΣ ΧΕΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ανωμεριτη ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

γραφει και ποιηματα ο δαρμενος?

Ανώνυμος είπε...

Και αυτός ο Τζιώτης είναι ναξιώτης; Τζιώτες λένε αυτούς που είναι από την Κέα (Τζιά. Δεν είχαμε ναξιώτη να μηλήσει για το κάστρο της Νάξου;

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΑΣΤΟΙΧΕΊΩΤΕ Ο ΤΖΙΩΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΩΤΙΤΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΥΔΙ