slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δημόσιος απολογισμός της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

(Ρόδος 3/2/2012)

Οι Πολίτες Κόντρα στον Καιρό, θεωρούν ότι κατά τον απολογισμό του ενός χρόνου λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ν.Αιγαίου, αυτά που κρίνονται είναι τόσο το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο (Καλλικράτης) όσο και αυτή καθεαυτή η δράση και λειτουργία της Περιφέρειας και των οργάνων της, ορισμένα εκ των οποίων, όπως καυτηριάζεται, είτε έχουν συσταθεί αλλά παραμένουν αδρανή, όπως η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης, είτε δεν έχουν καν υλοποιηθεί όπως ο Συμπαραστάτης του Πολίτης αλλά και η Επιτροπή Ισότητας των Φύλλων, οδηγώντας έτσι σε εκφυλισμό σημαντικούς για τη δημοκρατική λειτουργία της Περιφέρειας θεσμούς.

Σε ό,τι αφορά  τον “Καλλικράτη”,  αποτιμάται ότι στην πράξη επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση της παράταξης ότι δεν συνιστά παρά την εφαρμογή του Μνημονίου στην Αυτοδιοίκηση, που με στόχο την ελαχιστοποίηση των δαπανών, δημιούργησε μία αποκεντρωμένη απλώς κρατική διοίκηση, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα αυτοτελούς αναπτυξιακού σχεδιασμού, χωρίς πόρους, χωρίς υπηρεσίες και με ελάχιστο προσωπικό. Η υπάρχουσα ήδη υποστελέχωση των δύο πρώη Νομαρχιών, επιδεινώθηκε με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και τη συνακόλουθη κατάργηση όλων των κενών οργανικών θέσεων -όσων υπήρχαν και όσων υπάρξουν – οδηγώντας έτσι τις υπηρεσίες σε πλήρη υποβάθμιση και το ρόλο της β΄βαθμού αυτοδιοίκησης σε ανύπαρκτο.
Σε ό,τι αφορά την ίδια τη λειτουργία και τις δράσεις της Περιφέρειας, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό το ζήτημα των υψηλών ρυθμών απορρόφησης του ΕΣΠΑ, που οφείλονται στη μεγάλη συμμετοχή του άξονα χρηματοδότησης των ιδιωτικών επενδύσεων, και για τους οποίους, όπως αναφέρεται,  επαίρεται ο Περιφερειάρχης, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά σε όσα την ίδια στιγμή αποσιωπά, με προεξάρχοντα το γεγονός ότι η απορρόφηση που αφορά χρηματοδοτήσεις έργων στα μικρά νησιά είναι μόλις στο 3,66%, γεγονός που διαιωνίζει την άνιση ανάπτυξη, την  απώλεια  του μεγαλύτερου μέρους των 250 εκατ. Ευρώ, που αναφερόταν στο Ειδικό Πρόγραμμα Ν.Αιγαίου, ενώ δεν έχει εκπονηθεί μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια κανένας στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός ούτε έχει υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση, με αποτέλεσμα τα ενταγμένα έργα να αποτελούν ένα κατάλογο ατάκτως ερριμμένων έργων, χωρίς όραμα, στρατηγική και σχέδιο.
Αναφορικά με άλλες ουσιαστικές αρμοδιότητες, όπως είναι ο Τουρισμός, η  Ακτοπλοϊκή Ενδοεπικοινωνία, η Υγεία, ασκείται κριτική στον Περιφερειάρχη για το γεγονός ότι ενώ θεωρητικά εμφανίζεται μέσω δελτίων τύπου να διεκδικεί την αποκέντρωσή τους ζητώντας -σωστά- και την αποκέντρωση των ανάλογων πόρων, στην πράξη δεν έχει κάνει τίποτα. Αντιθέτως, το ζήτημα του Ακτοπλοϊκού δεν έχει συζητηθεί ούτε μία φορά στο συμβούλιο, ενώ χωρίς καμία αντίδραση έγινε  αποδεκτή η επαναφορά αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με την έγκριση περιβαλλοντικών όρων κλπ. στο ΥΠΕΚΑ.
Η επίκληση πόρων, κρίνεται ως υποκριτική, τη στιγμή που ο Καλλικράτης εξαρχής, πέραν των μετέπειτα μνημονιακών περικοπών, προέβλεπε την πλήρη εξάρτηση της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, με απόδοση πενιχρών πόρων που αντιστοιχούν στο 3,3% του ΑΕΠ, έανατι του 11,50% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα για τους Πολίτες Κόντρα στον Καιρό, είναι το διαπιστούμενο έλλειμμα συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, με πίεση χρόνου, ελλιπή ενημέρωση, απουσία διαβούλευσης, αλλά και η στάση του Περιφερειάρχη, η οποία χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, συγκεντρωτική και ιδιαίτερα απαξιωτική προς τις παρατάξεις της μειοψηφίας, χαρακτηριστικά που προσειδιάζουν περισσότερο σε διορισμένο και όχι εκλεγμένο Περιφερειάρχη.
Τέλος, γίνεται αναφορά σε όλα τα ζητήματα που η παράταξη με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις της, με προτάσεις, ερωτήσεις, υπομνήματα, ανακοινώσεις, συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς, κλπ.,  ένα χρόνο τώρα προσπάθησε να αναδείξει και να διεκδικήσει λύσεις και που αφορούν τόσο τις αναπτυξιακές προοπτικές της Περιφέρειας όσο και την καθημερινή διαβίωση των πολιτών του Ν.Αιγαίου.

Ακολουθεί συνημμένο το πλήρες κείμενο του Απολογισμού της περιφερειακή παράταξης “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό”.

    3/2/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: