slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΑΠΟΥΣΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ «ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΑΡΙΘΜΩΝ» ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ…

Τον απολογισμό του πρώτου έτους λειτουργίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου παρουσίασε, σήμερα 3 Φεβρουαρίου 2012, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο, ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Αιγαίου.
           
Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν η περιφερειακή μας παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας» μέσα από την τοποθέτηση του επί κεφαλής κ. Χαράλαμπου Κόκκινου τα υπογράμμισε και τα επισημαίνει:


                 1.           Ο Απολογισμός της περιφερειακής αρχής διακρίνεται από την στασιμότητα, την έλλειψη διεκδικήσεων και οράματος και το σημαντικότερο από την έλλειψη αναπτυξιακής προοπτικής.
                2.                Η κοινωνία ήταν απούσα. Ο νομοθέτης προέβλεψε την ειδική αυτή συνεδρίαση με σκοπό να ενημερώνεται η κοινωνία, οι πολίτες και οι φορείς για το έργο και τις δράσεις της Περιφέρειας του προηγούμενου έτους. Ωστόσο, σήμερα με λύπη διαπιστώσαμε ότι οι παρόντες στη συνεδρίαση περιορίστηκαν στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και σε ορισμένα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες έδειξαν την αποστροφή τους προς την περιφερειακή αρχή και δεν προσήλθαν στη διαδικασία.
              3.               Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της περιφερειακής αρχής ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρει η κοινωνία. Αναρωτιόμαστε πως γίνεται ο κ. Μαχαιρίδης να μας παρουσιάζει μια πραγματικότητα ευημερίας μέσα από τους αριθμούς, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες το τελευταίο έτος έχουν αντιμετωπίσει την πιο σκληρή καθημερινότητα επιβίωσης των τελευταίων δεκαετιών. Συγκεκριμένα :
    • Το ΕΣΠΑ 2007-2013 έχει μόνον 280 εκατ. Ευρώ διαθέσιμα για το Νότιο Αιγαίο. Από αυτά τα 90 εκατ. Τα διαχειρίζονται το κεντρικό κράτος και τα Υπουργεία, και από τα υπόλοιπα 190 εκ. τα μισά από αυτά είναι σε δεσμευμένα σε έργα προηγούμενων προγραμματικών περιόδων( έργα «γέφυρες», πληρωμές αναπτυξιακού νόμου 2007-2009 κτλ). Τα 800 εκατ. Ευρώ του ΕΣΠΑ, που χειρίζονται τα Υπουργεία στα τομεακά προγράμματα έχουν απορρόφηση κάτω του 30 %.
           4.         Οι επισκέψεις κυβερνητικών στελεχών στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι υποσχέσεις τους για αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιωτών σε υγεία, αγροτική ανάπτυξη, απασχόληση, τουρισμό κ.α αποδείχτηκαν ψεύτικες.
          5.       Η Υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας αυξάνεται επικίνδυνα. Λόγω των αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών (μειώσεις μισθών, εφεδρεία, κτλ) παρατηρείται κύμα φυγής. Από 667 μειώθηκαν σε διάστημα ενός έτους σε 516. Αποτέλεσμα οι πολίτες να μην εξυπηρετούνται παρά τις ηρωικές προσπάθειες των εναπομεινάντων υπαλλήλων.
              6.     ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.  Ενώ διανύουμε ήδη τον 14ο μήνα της περιφερειακής αρχής:
ΔΕΝ έχει συνεδριάσει ΠΟΤΕ
-          η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης
-          η Περιφερειακή Επιτροπή Επαγγελματικής Κατάρτισης
-          η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας
            Επίσης,  μια φορά μόλις συνεδρίασε η  Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας, δύο φορές η Επιτροπή Τροποποίησης του Οργανισμού της Περιφέρειας και τρεις φορές η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης.
            ΔΕΝ – έχει εκλεγεί Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης
            ΔΕΝ – έχουν παραχωρηθεί γραφεία στις παρατάξεις όπως ορίζει ο νόμος
            ΔΕΝ – δεν έχει ποτέ τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου κανένα από τα θέματα που εισηγούνται οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

Συμπερασματικά, προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και η περιφερειακή αρχή που στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Οι υποσχέσεις Ραγκούση για 4 δισεκατομμύρια ευρώ στην αυτοδιοίκηση, το θολό θεσμικό πλαίσιο και οι απαραίτητες αλλαγές που εισηγείται σήμερα ο κ Γιαννίτσης ομολογούν περίτρανα αυτή την αποτυχία.
Η περιφερειακή παράταξη «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ» απέδειξε μέχρι σήμερα με την παρουσία των στελεχών της στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε όλες τις Επιτροπές που συμμετέχουν ότι στηρίζουμε πάντοτε οποιαδήποτε πρόταση ανάπτυξης ενώ αντιστεκόμαστε σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και πολιτικές υποβάθμισης του θεσμού της Περιφέρειας και της ζωής των νησιωτών.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


                 Χαράλαμπος Κόκκινος
                                                     kokkinosxar@yahoo.gr
                                  Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας
                                                              Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: