slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Οι Χριστιανοί της Τουρκίας αντιδρούν στο Μουσουλμανικό μάθημα

Εκπρόσωποι των μειονοτικών χριστιανικών κοινοτήτων στην Τουρκία, εκφράζουν την αντίθεση τους στο να συμπεριληφθεί το μάθημα των θρησκευτικών στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Οι κοινότητες θεωρούν ότι το μέτρο θέτει τους μειονοτικούς μαθητές σε μειονεκτική θέση. Το μάθημα των θρησκευτικών έχει γίνει τα τελευταία χρόνια υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές ασχέτως θρησκεύματος, όπως διαβάζουμε στο egklimatikotita.gr.

Η απόφασή αυτή έρχεται σε αντίθεση με επανειλημμένες αποφάσεις τόσο των τουρκικών δικαστηρίων όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ η νέα ρύθμιση επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο το θέμα της υποχρεωτικής διδασκαλίας των θρησκευτικών. Ο Φερμανί Αλτούν, ο οποίος συμμετείχε στην επιτροπή για τη σύνταξη του νέου συντάγματος στην τουρκική εθνοσυνέλευση ως εκπρόσωπος της κοινότητας των Αλεβί, επισήμανε πως το «το κράτος δεν σέβεται πλέον τα ευρωπαϊκά πρότυπα της ελευθερίας της θρησκείας και της συνείδησης».

Στα μειονοτικά σχολεία διδάσκεται διαφορετική διδακτική ύλη από εκείνη η οποία διδάσκεται στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Βάσει της νέας απόφασης θα περιλαμβάνονται 13 ερωτήσεις στις τελικές εισαγωγικές εξετάσεις ενώ το κόστος σε μόρια όσων δεν θα μπορέσουν να τις απαντήσουν φτάνει μέχρι και τα 15. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού κράτους το 98% των κατοίκων της Τουρκίας είναι μουσουλμάνοι, ενώ μόνο το 0,4% (320.000) είναι χριστιανοί. Κάτω από 0,1% είναι το ποσοστό των Εβραίων, Βουδιστών και Ινδουιστών. Μόνο το 0,1% δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία οργανωμένη θρησκεία. Οι κρυπτοχριστιανοί όμως του Πόντου και των παραλίων καθώς και τα εκατομμύρια των Αλεβιτών ουδέποτε κατεγράφησαν.

newsbomb.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: