slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με μπροστάρη το Δήμαρχο της Μανώλη Μαργαρίτη σύσσωμη η Νάξος ενάντια στο κλείσιμο των σμυριδορυχείων

Ομοψυχία στο δημοτικό συμβούλιο – Όλοι, έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Εκτός ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε τη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, το μείζον για τη Νάξο θέμα σχετικά με τη λειτουργία του σμυριδορυχείου, μετά την ένταξη του άρθρου 12: Ρύθμιση Θεμάτων Ναξίας Σμύριδας, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», που προβλέπει το κλείσιμο του ορυχείου.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και οι έξι πρόεδροι των σμυριδοχωριών της Νάξου, τα μέλη της Επιτροπής αγώνα και εκπρόσωποι των Σωματείων των σμυριδεργατών ενώ οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν ομόφωνες.

Συστάθηκε Επιτροπή η οποία αποτελείται από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Μανόλη Μαργαρίτη (δήμαρχο), Νίκο Μαράκη, Ευδοκία Ψαρρά και Θέκλα Κίζη καθώς και από εκπροσώπους των σμυριδοχωριών και τον πρόεδρο της ΟΝΑΣ (Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων)  Νίκο Μαϊτό.

Η πρώτη κίνηση της επιτροπής θα είναι η συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος, τα κόμματα και τους βουλευτές του νομού, με αίτημα την άμεση κατάργηση του επίμαχου άρθρου.

Στη συζήτηση έπεσαν κι άλλες προτάσεις σχετικά με τις κινητοποιήσεις για την απόσυρση του επίμαχου άρθρου.

Ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης έθεσε το βασικό κορμό της παραπάνω πρότασης που έγινε κοινά αποδεκτή. Ο κ. Νίκος Μαράκης σημείωσε ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμη να αντιμετωπίσουμε τη «λερναία ύδρα»  και θα πρέπει η Νάξος να δώσει σκληρή  μάχη αφού όπως φαίνεται το αρμόδιο υπουργείο είναι αποφασισμένο να διακόψει τη λειτουργία του ορυχείου. «Προτείνω καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο για όσο χρειαστεί» είπε ο κ. Μαράκης.

«Δεν θα πρέπει να απευθυννθούμε μόνο στους βουλευτές» είπε η κ. Ευδοκία Ψαρρά, που πρότεινε εκτός την επίσκεψη στον υπουργό Περιβάλλοντος την ενημέρωση και των πολιτικών κομμάτων. «Να είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις μέσα κι έξω από το νησί» είπε η κ. Ψαρρά. (

«Άμεσα συνδεδεμένη με τα ορυχεία είναι η ζωή στη Νάξο» σημείωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Πολίτες για τα νησιά μας Λευτέρης Βερύκοκος, (η κ. Κίζη ήταν απούσα από τη συνεδρίαση), και πρόσθεσε ότι ο αγώνας θα πρέπει να δοθεί στη Νάξο. «Κλείσιμο του δημαρχείου και της εφορίας» πρότεινε ο κ. Βερύκοκος.

«Δεν θα τους αφήσουμε να μας πάρουν τα ορυχεία» διεμύνησε σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος της Κορώνου, Νίκος Χουζούρης ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση και το βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα και τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν για την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του ορυχείου, αλλά και σε άλλα στοιχεία σχετικά με το θέμα. «Στον προϋπολογισμό του 2013 δεν υπάρχει η σμύριδα Νάξου» είπε.

«Να κάνουμε τον αγώνα μας αλλά να έχουμε και μια βιώσιμη πρόταση» σημείωσαν τόσο ο κ. Λιανός όσο και ο κ. Ανευλαβής.

Την ικανοποίησή και τις ευχαριστίες του εξέφρασε ο κ. Σιδερής για τη στήριξη του αγώνα των σμυριδεργατών από όλους, προσθέτοντας σε δραματικούς τόνους ότι αν κλείσει το ορυχείο, διαλύεται η Νάξος και θα ερημώσουν τα χωριά.

http://www.naxosnow.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι γνωστό σε όλους ότι τα σμυριδορυχεία Νάξου είναι μηχανή απάτης και παραγωγής μαιμού συνταξιούχων, ασφαλισμένων και γενικώς καλοβολεμένων ναξιωτών και όχι μόνο (μιλάμε για γαμπρούς που επισκέπτονται τη Νάξο τα καλοκαίρια και είναι συνταξιούχοι σμυριδεργάτες). Ψάξτε εισαγγελείς τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ας πούμε της Κορώνου και διαπιστώστε πόσοι μη Κορωνιδιάτες είναι καταχωρημένοι εκεί προκειμένου να εδραιώσουν δικαίωμα στο σμυρίγλι. Το σμυρίγλι είναι η κομπίνα των κομπινών και πάψτε γιατί θα επανέλθω με ονόματα.