slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παναγιώτης Ρήγας για τα ορυχεία σμύριδας: «Είναι λάθος να καταργείς μια πλουτοπαραγωγική πηγή»

Κάθετα αντίθετος στην κατάργηση των ορυχείων σμύριδας δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων και στους δημοσιογράφους Πόπη Αλιμπέρτη και Νικόδημο Λιανό, ωστόσο επανέλαβε αρκετές φορές ότι «η κατάσταση πρέπει να καταστεί βιώσιμη» και να καταρτιστεί ένα σχέδιο εξυγίανσης.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δύο δημοσιογράφων, ο κ. Ρήγας επεσήμανε ότι «δεν.....
 είχε ενημερωθεί κανένας» για το επίμαχο άρθρο 12 που περιλαμβάνεται στο – υπό διαβούλευση – νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη Νάξο, όπως επίσης δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το αν θα κλείσουν τα ορυχεία.
Ο βουλευτής αναμένει την ολοκλήρωση της διαβούλευσης προκειμένου να δει την απάντηση του αρμόδιου υπουργού, στον οποίο εν τω μεταξύ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση.
Βέβαια, άφησε ένα μικρό περιθώριο αισιοδοξίας, λέγοντας ότι «διαβούλευση δεν σημαίνει ότι αυτό θα είναι και το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου».
Όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Ρήγας – αναφερόμενος στην «ρουσφετολογική» όπως τη χαρακτήρισε, εγγραφή νέων σμυριδεργατών στα μητρώα, με την οποία εκείνος ουδέποτε συμφώνησε – έκανε λόγο αρκετές φορές για μια στρεβλή κατάσταση που είχε διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια, η οποία όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, δεδομένης της οικονομικής κρίσης.
«Πολλά πράγματα θα έπρεπε να αλλάξουν πολύ νωρίτερα, αλλά και πολλά πράγματα είναι φανερό πλέον ότι δεν μπορούν να συνεχιστούν. Εγώ προσωπικά δεν πρόκειται να στηρίξω ιστορίες, τις οποίες δεν θεωρώ ότι μπορούν να έχουν πολύ μέλλον. Θα είμαι κοντά στους ανθρώπους, όμως με σοβαρή συζήτηση και πάνω στο τραπέζι το πρόβλημα. Η διαιώνιση ενός προβλήματος που έρχεται από το παρελθόν και δεν αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της υπόθεσης του σμυριγλιού δεν μπορεί να υποστηριχθεί. Κάποιοι εννοούν ότι μπορούν – σήμερα που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια τόσο κρίσιμη κατάσταση – να πηγαίνουν με τις παλιές λογικές, κάθε χρόνο να εγγράφουμε 5, 10, 15 άτομα στον κατάλογο των ασφαλισμένων και να θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αντιμετώπιση του προβλήματος της ασφάλισης ή της ανεργίας των νέων. Οι απλουστευτικές προτάσεις και λύσεις του τύπου “διεκδικώ να μου δώσετε περισσότερα χρήματα” σε μια χώρα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν θετικά» τόνισε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Ρήγας.
Συμπλήρωσε, όμως, ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να διασφαλιστούν τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ανθρώπων που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα μητρώα.
Σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων, η ενασχόληση της Πολιτείας με το σμυρίγλι δεν μπορεί να είναι του χαρακτήρα μιας επιδοματικής πολιτικής. Αντίθετα, θα πρέπει να γίνει στροφή σε μια πραγματική αξιοποίηση του μεταλλεύματος, με την εμπλοκή τοπικών και περιφερειακών αρχών, ενδεχομένως ακόμη και με τη δημιουργία ενός φορέα όπου θα συμμετέχει και η Πολιτεία, φορέας που θα ασχοληθεί σοβαρότερα (π.χ. για την ανεύρεση αγοραστών), ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί μια υγιής κατάσταση.
«Όμως με το να κάνει η Πολιτεία τον χρηματοδότη σε μια υπόθεση, η οποία είναι μονίμως σε κίνδυνο, δεν βλέπω ότι μπορεί να έχει μακρύ χρόνο επιβίωσης» υπογράμμισε ο κ. Ρήγας, που θεωρεί ως μια καλή αντιπρόταση τη δημιουργία συνεταιρισμού.
Όπως δήλωσε, «καλύτερα να φτιάχνεις συνεταιρισμό, παρά ομάδες αγώνα, οι οποίες πλέον δεν έχουν καμία διέξοδο σε μια εποχή που όλος ο κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα. Ένας συνεταιρισμός που προκύπτει μέσα από μία ωρίμανση της ανάγκης για συνεργασία και για σύγχρονη αξιοποίηση του προϊόντος, μπορεί να επιβιώσει. Και η συμμετοχή των ιδιωτών, παράλληλα με τη συμμετοχή του κράτους ή η σύμπραξη με κάποιες εταιρείες ή οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εξεταστεί κι αυτή. Έχουμε βρει την εύκολη λύση, αρμέγουμε τον κρατικό προϋπολογισμό κι όταν μας ειπωθεί να υπάρξει μια σύγχρονη αξιοποίηση, λέμε όχι;».
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι η αλλαγή του άρθρου 12 είναι εφικτή, «όχι όμως με τη λογική της άρνησης και τη λογική της διαιώνισης ενός καθεστώτος που δεν οδηγεί πουθενά», ενώ για τη συνάντηση που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο στο υπουργείο Εργασίας σχετικά με το σμυριδικό θέμα, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία σαφής και ρητή δέσμευση ούτε από τη δική του πλευρά, ούτε από την πλευρά του κ. Βρούτση περί αύξησης του ποσού επιχορήγησης ή περί εγγραφής νέων μελών.
Ακούστε την συνέντευξη του κ. Παναγιώτη Ρήγα:
00:00
00:00



 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι μαλακία είπε ο άνθρωπος και την αναπαράγετε; Είναι γνωστό σε όλους, άρα και σε αυτό το πολιτικό ον, ότι τα σμυριδορυχεία Νάξου είναι μηχανή απάτης και παραγωγής μαιμού συνταξιούχων, ασφαλισμένων και γενικώς καλοβολεμένων ναξιωτών και όχι μόνο (μιλάμε για γαμπρούς που επισκέπτονται τη Νάξο τα καλοκαίρια και είναι συνταξιούχοι σμυριδεργάτες). Ψάξτε εισαγγελείς τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους ας πούμε της Κορώνου και διαπιστώστε πόσοι μη Κορωνιδιάτες είναι καταχωρημένοι εκεί προκειμένου να εδραιώσουν δικαίωμα στο σμυρίγλι. Το σμυρίγλι είναι η κομπίνα των κομπινών και πάψτε γιατί θα επανέλθω με ονόματα.