slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απόσυρση του άρθρου 12 περί ‘’Ρυθμίσεως Θεμάτων Ναξίας Σμύριδας’’ του σχεδίου νόμου περί ‘’Ρυθμίσεων Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλες διατάξεις ‘’

Προς:α.Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας & ΚλιματικήςΑλλαγής
β.Βουλευτές Ν. Κυκλάδων κ.κ Ιωάννη Βρούτση (υπουργό Εργασίας)
Παναγιώτη Ρήγα Παναγιώτη Ρήγα γ.Βουλευτή Επικρατείας
κ. Μανώλη Γλέζο
Κύριε υπουργέ και κύριοι βουλευτές,
 Εκπροσωπούμε τα 1300 μέλη μας που έλκουν την καταγωγή τους από την Κόρωνο της Νάξου και οι οποίοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Χώρα της Νάξου. Ενημερωθήκαμε από την ....
Επιτροπή Αγώνα για τη Σμύριδα και όσον αφορά τις  τελευταίες εξελίξεις και πιο συγκεκριμένα για το σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεων Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλες διατάξεις" του οποίου στο άρθρο 12 "Ρύθμιση Θεμάτων Ναξίας Σμύριδας" και στην παράγραφο 4 αναφέρεται ότι «από 1/1/2015 αναστέλλεται η λειτουργία των σμυριδωρυχείων Νάξου , καθώς και η ισχύς κάθε νομοθετικής διάταξης ή διοικητικής πράξης που αντίκειται στην παρούσα ρύθμιση».
Γνωρίζοντας πολύ καλά την ιστορία του χωριού μας αλλά και την παρούσα κατάσταση, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε πως η σμύριδα είναι η μοναδική πηγή ζωής για όσους έχουν απομείνει στο χωριό μας . Η σμύριδα και η απαξίωση της, στα χρόνια που πέρασαν μετα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι η αιτία που όλοι εμείς αναγκαστήκαμε να δραστηριοποιούμαστε εδώ στην Χώρα της Νάξου και όχι στο χωριό μας. Λαμβάνοντας αυτα υπόψιν, δεν θέλουμε αυτοί οι λίγοι που έμειναν εκεί να αναγκαστούν να φύγουν σε μια περίοδο κατά την οποία κανένας άλλος τόπος δε μπορεί να τους προσφέρει δουλειά.
            Καταργώντας το δικαίωμα των χωριανών μας, αλλά και των κατοίκων των υπόλοιπων σμυριδοχωριών της Ορεινής Νάξου, να προχωρήσουν στην εξόρυξη της  σμύριδας από τα ορυχεία που με δικά τους έξοδα και κόπο έχουν δημιουργήσει, είναι σαν να επιδιώκετε την βίαιη εγκατάλειψη αυτών των χωριών από τους κατοίκους τους  χωρίς να μπορούμε να φανταστούμε τους λόγους .
Κύριε υπουργέ και κύριοι βουλευτές απαιτούμε την άμεση απόσυρση αυτής της ρύθμισης και σας ενημερώνουμε πως σαν Σύλλογος θα συμπαρασταθούμε ενεργά και με κάθε τρόπο στο χωριό μας και στην Επιτροπή Αγώνα για τη Σμύριδα .


Για το Δ.Σ.

Η  Γενική Γραμματέας                                              Ο   Πρόεδρος


Κυριακή Ματθ. Σιδερή                      Κωνσταντίνος Ν. Μαστρογιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: