slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Kροντηράς: ο αποκλεισμός της Τήνου από τη Σύρο και τον Πειραιά αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Δήμο Τήνου


Ο Δήμαρχος Τήνου κ. Παναγιώτης Κροντηράς, απέστειλε σήμερα κατεπείγον έγγραφο προς σειρά παραληπτών, αρχής γενομένης από τον κ. Πρωθυπουργό της Χώρας, με την οποία εξέφρασε την βαθιά αγανάκτησή του και δι αυτού, όλων των συμπατριωτών του, για την άδικη και ανέντιμη αντιμετώπιση του νησιού μας με τον επικείμενο αποκλεισμό του από τη Σύρο και τον Πειραιά. Παραθέτουμε το κείμενο του εγγράφου, αυτολεξεί:Αξιότιμοι κύριοι,


Στο Δήμο Τήνου έφτασε η πληροφορία ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ΙΘΑΚΗ, που εκτελεί το καθημερινό δρομολόγιο Πειραιά – Σύρο – Τήνο – Μύκονο – Τήνο – Σύρο – Πειραιά και αποτελεί τη μόνη σταθερή επικοινωνία του νησιού με τη Σύρο, δε σκοπεύει να αντικαταστήσει το πλοίο με άλλο, κατά την ετήσια αποχώρησή του, που αρχίζει την 1η Δεκεμβρίου. Αποτέλεσμα, ο αποκλεισμός της Τήνου από το διοικητικό κέντρο της Σύρου, έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, των Δικαστηρίων (Πρωτοδικείου και Εφετείου) και μιας σειράς υπηρεσιών στις οποίες προσφεύγουν οι κάτοικοι Τήνου, καθημερινά.


Αν έτσι έχουν τα πράγματα, δεν αρκούμαστε στην έκφραση της οργής και της αγανάκτησής μας για την ανέντιμη αυτή αντιμετώπιση της Τήνου. Το έχουμε πράξει και την 29-2-2012, όταν ανάλογα σχέδια της ίδιας εταιρείας, έφεραν την Τήνο προ των πυλών του αποκλεισμού από Σύρο και Πειραιά. Έχουμε αναλώσει πολύ χρόνο για να εκθέτουμε κάθε φορά τί σημαίνει νησί στις εταιρείες και στους αρμόδιους.


Ευθέως και χωρίς περιστροφές καλούμε την πλοιοκτήτρια εταιρεία να διαψεύσει ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, που θα σημάνει τεράστια ταλαιπωρία για τους πολίτες της Τήνου και για την ομαλή εξακολούθηση της ζωής στο νησί. Θα θέσει σε κίνδυνο, πάνω από όλα, ανθρώπινες ζωές και θα μας φέρει μπροστά σε οδυνηρές καταστάσεις. Οφείλετε να γνωρίζετε ότι συνάνθρωποί μας ταξιδεύουν κάθε 2-3 μέρες στο Νοσοκομείο Σύρου, για αιμοκάθαρση. Για να καλυφθεί μία απόσταση 12 ν.μ. θα υπάρχει υποχρέωση των ασθενών, των συναλλασσόμενων με τις υπηρεσίες, των διαδίκων και των μαρτύρων τους, των κρατουμένων, των αθλητών και ενός ατέλειωτου αριθμού συνανθρώπων μας, να φτάσουν στη Σύρο αφού ταξιδέψουν στην Ραφήνα, από εκεί στον Πειραιά και αφού επιτέλους αντικρίσουν τη Σύρο και καλύψουν το σκοπό της μετάβασής τους, να ακολουθήσουν το δρόμο της επιστροφής. Το ίδιος θα συμβεί και με όσους ταξιδεύουν από τη Σύρο στην Τήνο, απλούς πολίτες, υπαλλήλους για τις ανάγκες υπηρεσιών, δικαστικούς λειτουργούς, κλπ.


Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα και γυρίζουν τη ζωή μας δεκαετίες πίσω. Καταδεικνύουν περιφρόνηση προς το νησί που αντιμετωπίζεται για μια ακόμη φορά ως η κότα με τα χρυσά αυγά, όταν κατά χιλιάδες συρρέουν οι επισκέπτες το καλοκαιρινό εξάμηνο και στη συνέχεια οι διοικήσεις των πλοιοκτητριών εταιρειών, της γυρνούν την πλάτη. Η Τήνος, κύριοι, συμβάλλει και με το παραπάνω, στην όποια κερδοφορία σας, δεκαετίες τώρα και έχετε κτίσει βαπόρια και βαπόρια, εκμεταλλευόμενοι τις γραμμές που οδηγούν στην Τήνο. Το ίδιο πλοίο (ΙΘΑΚΗ) δρομολογήθηκε το καλοκαίρι στην γραμμή της Ραφήνας, για τρεις μήνες, με λαμπρά αποτελέσματα. Επομένως η στάση σας, εφόσον υλοποιηθεί τέτοια απόφαση, κρίνεται ως άδικη, στερείται κάθε ηθικού ερείσματος και καταδικάζει ένα νησί σε μαρασμό και εξουθένωση.


Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ποτέ ανάλογη αντιμετώπιση και το εννοώ. Η Τήνος, με μπροστάρη το Δήμο, θα εκλάβει μία τέτοια ενέργεια ως αιτία πολέμου και θα σταθεί απέναντί σας με κάθε τρόπο. Όχι μόνο τώρα αλλά στο διηνεκές. Η διπρόσωπη αυτή συμπεριφορά (μάχη για τις γραμμές της Τήνου κάθε καλοκαίρι και υποβάθμισή της με κάθε τρόπο το χειμώνα, με κορύφωση τον αποκλεισμό της από Σύρο - Πειραιά), θα καταδειχθεί στο συναλλακτικό κοινό, με δημόσιες τοποθετήσεις, προφορικές και γραπτές και δικαιολογημένα θα φτάσει μέχρι σε μποϋκοτάζ της συγκεκριμένης εταιρείας. Όπως σας είχα πει δημόσια και την 29-2-2012, ο αποκλεισμός της Τήνου από τη Σύρο και τον Πειραιά αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Δήμο Τήνου.


Πέρα από επιχειρηματικές κινήσεις στην πλάτη των νησιωτών υπάρχουν και κάποιοι που έχουν εκλεγεί και ευελπιστώ ότι υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, με βάση το Σύνταγμα και το νόμο. Αναφέρομαι στην κυβέρνηση, που μάλιστα δημιούργησε υπουργικό θώκο για τη νησιωτική πολιτική, ενέργεια που επικρότησα. Τώρα ήλθε η ώρα να φανεί αν πρόκειται για ανέξοδους συμβολισμούς και κινήσεις εντυπωσιασμού. Φαντάζομαι, εκεί στο Υπουργείο, δεν συμψηφίζετε τις ανθρώπινες ζωές και την υγεία των συνανθρώπων σας με τις τιμές του πετρελαίου. Και αν ξεχνιέστε, επειδή στην πρωτεύουσα έχετε πρόσβαση σε λίγα λεπτά σε Νοσοκομείο, σας θυμίζω ότι εδώ γίνεται μάχη για να φτάσει ένας συνάνθρωπος, σε ανάλογη φροντίδα. Και το αν θα σωθεί, έχει σχέση με το αν είναι μέρα ή νύχτα, αν έχει 8 ή 9 μποφόρ και από μια σειρά άλλους παράγοντες. Δεν υπάρχει μόνο η ειδυλλιακή Τήνος, που απολαμβάνετε τα καλοκαίρια, υπάρχει και η Τήνος της αγωνίας, των στερήσεων σε υπηρεσίες, των απαγορευτικών και του ημιτελούς λιμανιού, με ευθύνες πολλών πλην της ίδιας. Περιμένω να δω πώς η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί απέναντι σε αυτό που της θέτει η «μικρή» και «ταπεινή» Τήνος.


Και επειδή δεν είναι αυτονόητο ότι ως κυβέρνηση έχετε και απόλυτη επίγνωση του τί συμβαίνει στα διάφορα Υπουργεία, αν δεν σας αρκούν τα θέματα υγείας και όλα θυσιάζονται στον τομέα της … οικονομίας, σας θυμίζω ότι έχετε νομοθετήσει για τη μεταφορά της Δ.Ο.Υ. Τήνου στην Δ.Ο.Υ. Σύρου από 14-1-2013 (και ανεξάρτητα από το ότι ο Δήμος Τήνου ήδη βρίσκεται στο ΣτΕ για το θέμα) ενώ ταυτόχρονα τίθεται εν αμφιβόλω η πρόσβαση του Τηνιακού στη Σύρο. Όταν σας φώναζα τα περί νησιωτικής Ελλάδας, δεν φανταζόμουν ότι τόσο γρήγορα και τόσο δυσάρεστα θα επιβεβαιωνόμουν. Ο όρος «Δ.Ο.Υ. Υποδοχής» που διαλέξατε, για την Τήνο, Κοι της επιτροπής σοφών αλλά και του Υπουργείου, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, καθίσταται άνευ περιεχομένου. Εκτός αν η «υποδοχή» που μας προετοιμάσατε, προϋποθέτει το ταξίδι που σας ανέφερα (Τήνος – Ραφήνα – Πειραιάς – Σύρος και πάλι πίσω, Σύρος – Πειραιάς – Ραφήνα – Τήνος και με διανυκτέρευση τόσο στη Σύρο όσο και στην …Αθήνα!).


Αυτή είναι η κατάσταση Κοι της εταιρείας και Κοι της Κυβέρνησης. Η Τήνος, της αξιοπρέπειας αλλά και της δικαιολογημένης αγανάκτησης, περιμένει απαντήσεις, πριν την 1η Δεκέμβρη.






Ο Δήμαρχος Τήνου






Παναγιώτης Κροντηρά




Δεν υπάρχουν σχόλια: