slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δωρεά πολλών δισ. ευρώ στην Ελλάδα αντί για δάνειο!

Ό,τι δοκιμάσθηκε ως τώρα απέτυχε και οι χώρες της ευρωζώνης ετοιμάζονται να καταφύγουν σε νέα μέσα:

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, για πρώτη φορά συζητείται στις Βρυξέλλες, ενόψει και της δραματικής κατάστασης στην Ελλάδα, αντί να δανειστούν χρήματα στην χώρα, να της χαρισθούν!


Χωρίς απευθείας μεταβίβαση χρημάτων ή μερικό «κούρεμα» χρέους, η διάσωση της Ελλάδας είναι αδύνατη. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν την Τετάρτη στελέχη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Ήρθε η στιγμή που οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πουν με ειλικρίνεια στους πολίτες τους, ότι, για χάρη της σωτηρίας της ευρωζώνης, θα πρέπει να ξεχάσουν μέρος των χρημάτων τους.

Μέχρι τώρα τα κράτη της ευρωζώνης διαβεβαίωναν τους λαούς τους ότι θα επιστρέφονταν οι βοήθειες που χορηγούσαν στην Ελλάδα. Στο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας προκύπτει όμως, μια τρύπα 32 δισ. ευρώ λόγω της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης. Η τρύπα αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί με επιπρόσθετα δάνεια, γιατί έτσι το ήδη υπερβολικά υψηλό χρέος της Ελλάδας θα κινηθεί περαιτέρω προς τα πάνω. Και μιας και κυρίως η Γερμανία αρνούνται την διαγραφή χρέους, απομένει ως μόνη διέξοδος η απευθείας μεταβίβαση χρημάτων.

Κατά την Süddeutsche Zeitung, αυτό είναι και το πραγματικό υπόβαθρο της κόντρας μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup. Η Lagarde, κατά τη Σύνοδο της Δευτέρας, πίεσε τις χώρες της ευρωζώνης να καλύψουν αυτές την χρηματοδοτική τρύπα που δημιουργήθηκε και να μην συγκαλύπτουν άλλο το πρόβλημα. Αν δεν το κάνουν, το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα επιβάρυνε δραματικά τα κόστη των κρατών της ευρωζώνης. Εκείνα από την μεριά τους, για να αποτρέψουν μια τέτοια απόφαση του ΔΝΤ, σκέφτονται να ρίξουν δραστικά τα επιτόκια με τα οποία έχουν ήδη δανείσει την Ελλάδα. Και μιας και οι δανειστές είχαν και οι ίδιοι πάρει δάνεια για να μας δανείσουν, η πτώση των επιτοκίων θα συνεπάγεται αντίστοιχες ζημίες στους προϋπολογισμούς τους.

Επιπλέον, συζητείται τα μελλοντικά δάνεια από τον μηχανισμό EFSF να χορηγούνται ομοίως με μηδενικό επιτόκιο ή με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα. Οι χώρες της ευρωζώνης από την δική τους μεριά όμως, θα πρέπει να αντικαθιστούν στον EFSF την προκύπτουσα διαφορά. Αν εξετάσει κανείς το θέμα αμιγώς οικονομικά, όπως λέει η εφημερίδα, αυτό μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε απευθείας μεταβίβαση χρημάτων στην Ελλάδα.

Το γερμανικό υπουργείο οικονομικών επιβεβαίωσε τις συζητήσεις για την μείωση των επιτοκίων, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ταυτόχρονα, και η ΕΚΤ άφησε να εννοηθεί, ότι θα μπορούσε και εκείνη, με την επιστροφή των κερδών που αποκόμισε και θα αποκομίσει από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων, να συμμετάσχει στο κλείσιμο της χρηματοδοτικής τρύπας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα κέρδη αυτά θα προκύψουν πραγματικά και δεν θα συνιστούν απλά δικαίωμα προσδοκίας. Η διαπίστωση του ύψους αυτού του ποσού δεν αναμένεται όμως πριν από το 2013 ή ακόμα και το 2014. Και, παρά τις ελπίδες πολλών κρατών ότι αυτό το ποσό θα μπορούσε να ανέλθει σε 13 δισ. ευρώ, υπό τα τωρινά δεδομένα, δεν ξεπερνάει τα 5-6 δισ. ευρώ.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ
http://ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: