slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απάντηση Δήμου Τήνου σε δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος.


Με αφορμή το από 29/9/2012 δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» στο οποίο ο συντάκτης του ισχυρίζεται ότι «... εν κρυπτώ δεκάδες δήμοι αύξησαν τις Τιμές Ζώνης με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν οι δημότες τους με αυξημένα δημοτικά τέλη, ΤΑΠ και ΕΕΤΗΔΕ, το λεγόμενο "χαράτσι" ...» με αναφορά στον Δήμο Τήνου, σημειώνουμε τα εξής :
Ο ορισμός τιμής ζώνης για κάθε περιοχή ακολουθεί υποχρεωτικά την αντικειμενική αξία που έχει ορίσει το Υπουργείο και δεν αποτελεί απόφαση του εκάστοτε Δήμου.
Τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού «ΔΤ» και ο Δημοτικός Φόρος Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων «ΔΦ» δεν εξαρτώνται από την τιμή ζώνης του ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας). Ο Δήμος Τήνου μάλιστα, εν όψει της οικονομικής κρίσης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε τη μείωση των δημοτικών τελών, δικαιωμάτων και εισφορών για το 2012 και την εφαρμογή ειδικού τιμολογίου στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του πληρωτέου ποσού για τις τακτοποιήσεις υμιυπαίθριων χώρων και αυθαιρέτων έχουν προβλεφθεί με ειδικές διατάξεις και εξαρτώνται αποκλειστικά από τις αντικειμενικές αξίες που όρισε το Υπουργείο Οικονομικών το 2007. Ακόμη, σημειώνεται ότι η αλλαγή της τιμής ζώνης που εφαρμόζουν οι Δήμοι δεν λαμβάνεται υπόψιν για τον υπολογισμό του φόρου μεταβίβασης, κληρονομιών και γονικών παροχών, διότι και εκεί προβλέπεται η χρήση των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών του 2007.
Με την υπ' αριθμόν 16/2012 της 21/1/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Τήνου προσάρμοσε τα όρια και τις τιμές ζώνης, όπως είχε υποχρέωση να πράξει, ώστε να υπάρξει ταύτιση με τα όρια και τις τιμές ζωνών που είχε ορίσει το Υπουργείο Οικονομικών το 2007. Μετά από αυτή την απόφαση, ο Δήμος δεν ζήτησε αναδρομικά ποσά για τις νέες τιμές ζώνης. Η ανωτέρω προσαρμογή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες αυξήσεις και περισσότερες μειώσεις τιμών ζώνης που απέκλιναν από την ιδανική τιμή. Οι μειώσεις αυτές αφορούν σε εκατοντάδες αριθμούς παροχών ΔΕΗ και οι πολίτες είδαν τις τιμές ζώνης τους να μειώνονται με άμεσο οικονομικό όφελος.
Όσο για τις διορθώσεις εσφαλμένων στοιχείων αναφορικά με την έκταση και την τιμή ζώνης του ακινήτου, το αρμόδιο Υπουργείο είχε ορίσει την 20/1/2012 ως καταληκτική ημερομηνία των διορθώσεων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά από την ημερομηνία αυτή, ήταν εκπρόθεσμες. Σημειωτέον ότι στις 31/3/2012 απαγορεύτηκε στη ΔΕΗ η αποδοχή όλων των μεταβολών. Επιπλέον, το Υπουργείο δεν επέτρεψε οποιαδήποτε μεταβολή στα στοιχεία της ΔΕΗ από 1/4/2012 έως και 10/9/2012 (5 μήνες!), παρόλο που το ΕΕΤΗΔΕ άρχισε να παραλαμβάνεται από τους φορολογούμενους πολίτες στα τέλη Αυγούστου του 2012. Δυστυχώς, δεν επιτρέπεται στους υπαλλήλους των δήμων η πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων των ΔΟΥ και των άλλων φορέων που διαθέτουν στοιχεία ακινήτων, ώστε να μπορούν οι Δήμοι να διορθώνουν άμεσα και δίχως χρονική επιβάρυνση των δημοτών τους συντελεστές των ΔΤ, ΔΦ και ΤΑΠ.
Ο Δήμος Τήνου προστατεύοντας το δίκαιο και το συμφέρον των δημοτών του έχει ήδη αποφασίσει όπου ο δημότης κατέβαλε επιπλέον ΔΤ, ΔΦ και ΤΑΠ να συμψηφίζει το επιπλέον ποσό με τυχόν άλλες οφειλές του ιδιώτη προς το Δήμο και όπου αυτό δεν μπορεί να συμβεί να επιστρέφεται το ποσό στους δικαιούχους.



Σταθερή θέση του Δήμου Τήνου είναι ότι οι αντικειμενικές αξίες του 2007 είχαν οριστεί πολύ υψηλά επίπεδα και ότι ο Δήμος θα εναντιωθεί σε μελλοντική αύξησή τους, όπως και το έπραξε στις 19/5/2011, στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για την Αναπροσαρμογή των Αντικειμενικών Αξιών στη Δ.Ο.Υ. Σύρου, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση θα είχε δυσμενείς συνέπειες στην κλειστή οικονομία του νησιού που στηρίζεται στην οικοδομή και τον τουρισμό (σχετικό το από 25/5/2011 Δελτίο Τύπου του Δήμου). Εκτιμάται μάλιστα ότι υφίστανται περιοχές του νησιού, για τις οποίες οι τιμές ζώνης πρέπει να μειωθούν.



Θεωρούμε επομένως αβάσιμο και συνάμα άδικο το δημοσίευμα της εφημερίδος, όσον αφορά το Δήμο Τήνου, του οποίου η εν γένει φορολογική του πολιτική εξασφαλίζει την παροχή υψηλών υπηρεσιών προς το δημότη με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: