slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΤΗΝΟΥ

Α Π Ο Σ Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου συνεδρίασε χθες εκτάκτως με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης σχετικά με τον ανακοινωθέντα σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών για κατάργηση της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ. Τήνου). Ομόφωνα εκφράστηκε η κατηγορηματική και σφοδρή αντίθεση στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου, που παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας. Μια πρόταση που εφόσον υλοποιηθεί θα σημάνει οπισθοδρόμηση κατά δεκαετίες, αναίρεση των αγώνων για αποκέντρωση, πλήγμα για το νησί και την οικονομία του και όλα αυτά χωρίς κανένα μα κανένα ουσιαστικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.Στα πλαίσια αυτά αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:
1) Η συγκρότηση Επιτροπής για την προσπάθεια να υπάρξουν επαφές σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών, προς αποτροπή υλοποίησης της προτεινόμενης κατάργησης, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Κροντηρά  και μέλη τον Δημοτικό Σύμβουλο - επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σίμο Ορφανό, ένα εκπρόσωπο των λογιστών του νησιού και έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.
2)  Η ενεργοποίηση με κάθε τρόπο της παροικίας μας στην Αθήνα, με επικεφαλής την Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων και τους Τηνιακούς Συλλόγους.
3) Τη συγκρότηση 9μελούς Επιτροπής Αγώνα για το συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Τήνου, σε σχέση και με την εν εξελίξει κατάληψη της Δ.Ο.Υ. Τήνου, αποτελούμενης από τον Πρόεδρο του ΔΣ Ιωάννη Σαλταμανίκα,  τον Αντιδήμαρχο Στέφανο Λαγουρό, το Δημοτικό Σύμβουλο Σίμο Ορφανό, το Δημοτικό Σύμβουλο - Μηχανικό Νικηφόρο Δελασούδα, τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου Ανδρέα Τσιμέκη, τον Πρόεδρο των Επαγγελματιών Εξωμβούργου Κώστα Αλβέρτη, την λογίστρια κα Ζωή Καβούδη, το Συμβολαιογράφο Τήνου - πρώην Έπαρχο Ραφαήλ Μωραΐτη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Παναγιώτη Μίντζα.
Το Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλάχθηκε να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και επανακαθορίσει τη στάση του, μετά την υλοποίηση των ανωτέρω και ιδίως μετά τις επαφές που θα υπάρξουν στην Αθήνα και στο Υπουργείο Οικονομικών.
Ακολούθως, σήμερα η Επιτροπή Αγώνα εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
"Σε εκτέλεση της με αριθμό 178/2012 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου σε έκτακτη συνεδρίασή του, συγκροτήθηκε η 9μελής Επιτροπή Αγώνα κατά της κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Τήνου, που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών.
Η Επιτροπή Αγώνα γνωστοποιεί ότι η πρόθεση αυτή του Υπουργείου:
·  Υποβαθμίζει το νησί μας ολόκληρο, με την απώλεια μιας σημαντικής Δημόσιας Υπηρεσίας που απασχολεί 11 ανθρώπους
·   Υποχρεώνει τους φορολογούμενους του νησιού να μεταβαίνουν στη Σύρο, την ίδια ώρα που η ενδοεπικοινωνία είναι ανεπαρκής και συρρικνώνεται
·  Αυξάνει αναγκαία το κόστος των υπηρεσιών που παρέχουν τα λογιστικά γραφεία στους συμπολίτες μας και επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις τοπικές επιχειρήσεις
·   Αποτελεί σαφή οπισθοδρόμηση και σημαίνει την εγκατάλειψη της Αποκέντρωσης και της ενίσχυσης της περιφέρειας
·   Αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η έννοια της νησιωτικότητας, που είναι κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα της Ελλάδος, παραμένει «άγνωστη» στα γραφεία και στα κέντρα εξουσίας των Αθηνών
·  Αποτελεί απόφαση παρμένη από Επιτροπή ειδικών, που έχει ληφθεί ολοφάνερα πρόχειρα και χωρίς να λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες του πολυνησιακού Νομού των Κυκλάδων
·  Εκδηλώνει περιφρόνηση προς ένα ζωντανό νησί 10.000 και πλέον κατοίκων, με 40 κατοικημένα χωριά, που αποτελεί και την έδρα του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, το οποίο έχει πολλαπλά ευεργετήσει την Κεντρική Διοίκηση
·  Ανοίγει την πόρτα για μια πολιτική αποψίλωσης του νησιού από Δημόσιες Υπηρεσίες και συνολικής απαξίωσής του
·  Διαλύει ένα νησί με αναπτυσσόμενη οικονομία και σημαντικό τουριστικό προορισμό χωρίς κανένα απολύτως όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο, ιδίως από τη στιγμή που ο Δήμος Τήνου ανέλαβε εμπρόθεσμα τη στέγαση της Δ.Ο.Υ. Τήνου
Απαιτούμε τη διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου, όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα, όχι υπό τύπον παραχώρησης προς την Τήνο αλλά διότι τη δικαιούται με βάση ιστορικούς, θρησκευτικούς, εθνικούς, κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, τους οποίους αντιλαμβάνεται ο καθένας πλην της επιτροπής σοφών που κατέληξε στην άνω ανιστόρητη πρόταση."

Ο Δήμος Τήνου συνυπογράφει με θέρμη την ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα και διατρανώνει την ελπίδα του ότι οι Τηνιακοί ενωμένοι και με την αναγκαία στήριξη της Τηνιακής κοινωνίας, θα διεκδικήσουν αυτό που δικαιούται η Τήνος, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.



 από το πρακτικό της 12/22-10-2012
                           συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου

Αριθ. Απόφασης : 178/2012           ΘΕΜΑ ΜΟΝΟ: Λήψη απόφασης σχετικά με τον ανακοινωθέντα σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών, περί κατάργησης της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) Τήνου.

Σήμερα την 22α Οκτωβρίου 2012, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20.00, το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια έκτακτη συνεδρίαση στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου, ύστερα από την από 22 Οκτωβρίου 2012 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, που δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων του Δήμου Τήνου και επιδόθηκε με αποδεικτικό αυτού, στους Δημοτικούς Συμβούλους, στον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Τήνου, στους Προέδρους και στους εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων και στον κ. Δήμαρχο (άρθρο 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010).
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 21 μελών βρέθηκαν παρόντα τα 18, δηλαδή:
          Π   Α   Ρ   Ο   Ν   Τ   Ε   Σ                                             Α   Π   Ο   Ν   Τ   Ε   Σ
1.-  Ιωάννης Σαλταμανίκας, Πρόεδρος                       1.-  Ηλίας Τζαβελόπουλος
2.-  Μηνάς Άσπρος, Αντιπρόεδρος                2.-  Φραγκίσκος Καγεώργης
3.-  Στέφανος Λαγουρός– Αντιδήμαρχος                  3. Παντελεήμων Αρμάος   
4.-  Γρηγόριος Κανακάρης – Γραμματέας                                                             
5.-  Ιωάννης Ζαλώνης – Αντιδήμαρχος                                 
6.-  Αντώνιος Ξενόπουλος – Αντιδήμαρχος                       
7.-  Εμμανουήλ Λούβαρης - Αντιδήμαρχος
8.-  Αντώνιος Βιδάλης                      
9.-  Φραγκίσκος Αμοιραλής                                                 
10.-  Νικηφόρος Δελασούδας
11.- Αντώνιος Ορφανός
12.- Ιωάννης Γκίζης
13.- Γεώργιος Σανταμούρης
14.- Σίμος Ορφανός
15.- Κωνσταντίνος Βιδάλης
16.- Ευγενία Αλοιμόνου
17.- Φίλιππος Οριάνος
18.- Ιάκωβος Απέργης

Παρόντες Πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων
1.      Βιδάλης Παντελής, Κτικάδου
2.      Ζαλώνης Στέφανος, Στενής
3.      Ανδροβικ Ρουγγέρη – Λουκρητία, Καλλονής
4.      Δεσύπρης Παναγιώτης, Δύο Χωριών
5.      Πανώριος Νικόλαος, Καρδιανής

Απόντες Πρόεδροι, Εκπρόσωποι Δημοτικής Κοινότητας και Τοπικών Κοινοτήτων
1.      Ζώταλης Γεώργιος, Τήνου
2.      Δούκας Νικόλαος, Πανόρμου
3.      Δενεκαρία Μαρία, Κώμης
4.      Φιλιππούσης Γεώργιος, Κάμπου
5.      Δεσύπρης Κωνσταντίνος, Τριαντάρου
6.      Αρμακόλλας Πέτρος, Αγάπης
7.      Ρήγος Νικόλαος, Υστερνίων
8.      Τριαντάφυλλος Νικόλαος, Φαλατάδου

Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα για το κατεπείγον του θέματος, σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 5 του Ν. 3852/2010, που έγκειται στην πρωτόγνωρη υποβάθμιση και οπισθοδρόμηση ενός ζωντανού και αναπτυσσόμενου νησιού, όπως η Τήνος, με μία ακατανόητη και χωρίς τεκμηρίωση ούτε καν οικονομική, πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, που προβλέπει την κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου και την συγχώνευσή της στην Δ.Ο.Υ. Σύρου.
Ο Πρόεδρος ανέπτυξε συνοπτικά το θέμα αναφερόμενος σε δελτία τύπου που έγκαιρα (ήδη από μηνός Μαΐου 2011) έχουν εκδοθεί από το Δήμο για το ίδιο ζήτημα, σε εκτέλεση ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού μας Συμβουλίου, όταν υπήρχαν απλά δημοσιεύματα περί σχεδίου κατάργησης των Δ.Ο.Υ. Στην συνέχεια ανέλυσε το χρονικό των πρόσφατων εξελίξεων, αρχής γενομένης με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο την 12-10-2012, περί της επιθυμίας ή μη του Δήμου να παραχωρήσει χώρο για την στέγαση Δ.Ο.Υ. ή φορολογικού ΚΕΠ, με προθεσμία μόλις μίας εργάσιμης ημέρας! Ανέγνωσε στο σώμα την απάντηση του Δήμου Τήνου, που υπήρξε οξεία και σαφέστατη υπέρ της παραχώρησης κτιρίου για την στέγαση της Δ.Ο.Υ. Τήνου όπως είναι και λειτουργεί σήμερα.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην συνέχεια στο χρονικό των εγγράφων που έχει απευθύνει και των επαφών του στην Αθήνα για το θέμα, είτε ενεργώντας μεμονωμένα ως Δήμαρχος Τήνου είτε στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας Δημάρχων των θιγομένων νησιών των Κυκλάδων (το έγγραφο της οποίας πρωτοβουλίας, επίσης, ανέγνωσε). Επίσης αναφέρθηκε στις ερωτήσεις των Βουλευτών Κυκλάδων Συρμαλένιου και Ρήγα προς την Βουλή των Ελλήνων, σε έγγραφο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων και τέλος ανέλυσε κρίσιμα χωρία της Εισηγητικής έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις των Δ.Ο.Υ. ανά την Ελλάδα και στην πρόδηλη παραβίαση της αρχής της νησιωτικότητας που αν και γίνεται αναφορά σε αυτήν εντούτοις δεν λαμβάνεται κατά κανένα τρόπο επαρκώς υπόψη από τις προτάσεις της άνω Επιτροπής.
Στην συνέχεια τοποθετήθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τήνου Ματθαίος Βίλλας, ο εκπρόσωπος του ΠΙΙΕΤ Ευάγγελος Παρασκευάς – Γκίζης, Αντιπρόεδρος της ΔΕ, οι εκπρόσωποι σωματείων και επαγγελματικών τάξεων (λογιστών, συμβολαιογράφων, επιχειρηματιών, κλπ).
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έγιναν όλες οι ανωτέρω τοποθετήσεις άκουσε την εισήγηση του Προέδρου που εισηγήθηκε ως εξής: Όπως το ΔΣ εκφράσει την κατηγορηματική και σφοδρή αντίθεσή του στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου, που παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας και αποτελεί μία πρόταση που, εφόσον υλοποιηθεί, θα σημάνει οπισθοδρόμηση κατά δεκαετίες, αναίρεση των αγώνων για αποκέντρωση, πλήγμα για το νησί και την οικονομία του και όλα αυτά χωρίς κανένα μα κανένα ουσιαστικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο (ιδίως από την στιγμή που ο Δήμος ανέλαβε την στέγαση της Δ.Ο.Υ. Τήνου). Επίσης, όπως αποφασίσει την συγκρότηση Επιτροπής για την προσπάθεια να υπάρξουν επαφές σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών προς ανατροπή της συγκεκριμένης πρόθεσης, με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο και μέλη τον Δημοτικό Σύμβουλο - επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σίμο Ορφανό και έναν εκπρόσωπο των λογιστών του νησιού και έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιερού ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου. Ακόμη, να αποφασίσει την ενεργοποίηση με κάθε τρόπο της παροικίας της Αθήνας, με επικεφαλής την Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων και των Τηνιακών Συλλόγων. Και τέλος, να αποφασίζει την συγκρότηση 9μελούς Επιτροπής Αγώνα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Τήνου, προς αποτροπήν της υλοποίησης της άνω πρότασης σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα εν εξελίξει κατάληψη της Δ.Ο.Υ. Τήνου, αποτελούμενης από τον Πρόεδρο του ΔΣ (1), τον Αντιδήμαρχο Στέφανο Λαγουρό (2), τον Δημοτικό Σύμβουλο Σίμο Ορφανό (3), τον Δημοτικό Σύμβουλο και Μηχανικό Νικηφόρο Δελασούδα (4), τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου Ανδρέα Τσιμέκη (5), τον Πρόεδρο των Επαγγελματιών Εξωμβούργου Κώστα Αλβέρτη (6), την λογίστρια κα Ζωή Καβούδη (7), τον Συμβολαιογράφο Τήνου και πρώην Έπαρχο Ραφαήλ Μωραΐτη (8) και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Παναγιώτη Μίντζα (9).
Το Δημοτικό Συμβούλιο θα επιφυλαχθεί να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και να προβεί σε επανακαθορισμό της στάσης του, μετά την υλοποίηση των  ανωτέρω και ιδίως μετά τις επαφές που θα υπάρξουν στην Αθήνα και στο Υπουργείο Οικονομικών.
Το Δημοτικό Συμβούλίο,
Αφού άκουσε και την άποψη του κ. Δημάρχου,
Αποφασίζει ομόφωνα ως εξής:
Εκφράζει την κατηγορηματική και σφοδρή αντίθεσή του στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Τήνου, που παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νησιωτικότητας. Μια πρόταση που εφόσον υλοποιηθεί θα σημάνει οπισθοδρόμηση κατά δεκαετίες, αναίρεση των αγώνων για αποκέντρωση, πλήγμα για το νησί και την οικονομία του και όλα αυτά χωρίς κανένα μα κανένα ουσιαστικό όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο.
Αποφασίζει την συγκρότηση Επιτροπής για την προσπάθεια να υπάρξουν επαφές σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών προς ανατροπή της συγκεκριμένης πρόθεσης, με επικεφαλής τον κ. Δήμαρχο και μέλη τον Δημοτικό Σύμβουλο - επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σίμο Ορφανό και έναν εκπρόσωπο των λογιστών του νησιού και έναν εκπρόσωπο του Πανελληνίου Ιερού ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.
Αποφασίζει την ενεργοποίηση με κάθε τρόπο της παροικίας της Αθήνας, με επικεφαλής την Αδελφότητα των εν Αθήναις Τηνίων και των Τηνιακών Συλλόγων.
Αποφασίζει την συγκρότηση 9μελούς Επιτροπής Αγώνα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο Τήνου, αποτελούμενης από τον Πρόεδρο του ΔΣ (1), τον Αντιδήμαρχο Στέφανο Λαγουρό (2), τον Δημοτικό Σύμβουλο Σίμο Ορφανό (3), τον Δημοτικό Σύμβουλο και Μηχανικό Νικηφόρο Δελασούδα (4), τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Τήνου Ανδρέα Τσιμέκη (5), τον Πρόεδρο των Επαγγελματιών Εξωμβούργου Κώστα Αλβέρτη (6), την λογίστρια κα Ζωή Καβούδη (7), τον Συμβολαιογράφο Τήνου και πρώην Έπαρχο Ραφαήλ Μωραΐτη (8) και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Παναγιώτη Μίντζα (9).
Το Δημοτικό Συμβούλιο επιφυλάσσεται να επανεκτιμήσει τα δεδομένα και να προβεί σε επανακαθορισμό της στάσης του, μετά την υλοποίηση των  ανωτέρω και ιδίως μετά τις επαφές που θα υπάρξουν στην Αθήνα και στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό: 178/2012.
Σε πίστωση των πιο πάνω συντάχθηκε το παρόν πρακτικό  και υπογράφεται :
     Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ                     Ο Γραμματέας                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.
Παναγιώτης Κροντηράς        Γρηγόριος Κανακάρης       Ιωάννης Σαλταμανίκας

        ΤΑ ΜΕΛΗ
Αντώνιος Ξενόπουλος
Στέφανος Λαγουρός
Φραγκίσκος Αμοιραλής
Εμμανουήλ Λούβαρης
Ιωάννης Ζαλώνης
Ιωάννης Γκίζης
Γεώργιος Σανταμούρης
Αντώνιος Βιδάλης
Νικηφόρος Δελασούδας
Αντώνιος Ορφανός
Σίμος Ορφανός
Μηνάς Άσπρος
Κωνσταντίνος Βιδάλης
Φίλιππος Οριάνος
Ιάκωβος Απέργης
Ευγενία Αλοιμόνου



Ακριβές απόσπασμα
                                                   Ο Δήμαρχος Τήνου

                                        Παναγιώτης Κροντηράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: