slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Εξώδικο σε βάρος του Νοσοκομείου Σύρου για παραβίαση του νόμου περί ακτινοπροστασίας

nosokomeio
Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου που δεν αποκλείεται μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος να απασχολήσουν ακόμη και τις εισαγγελικές αρχές, προκύπτουν από το εξώδικο που κατατέθηκε σε βάρος του ηΈνωση Τεχνολόγων Ακτινολόγων Ελληνικού Δημοσίου.
Το εξώδικο το οποίο παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα το Cyclades24, κατατέθηκε στις 28/8 και κάνει λόγο για σοβαρές παραβάσεις στο νόμο περί ακτινοπροστασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της εξώδικης δήλωσης, στο Νοσοκομείο Σύρο διενεργούνται ακτινοσκοπήσεις χωρίς τη χρήση των απαραίτητων προστατευτικών μέσων, με ....
αποτέλεσμα να διατρέχονται κίνδυνοι τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.
Επίσης, στο εξώδικο καταγγέλλεται ότι στα εργαστήρια ακτινοβολιών του Νοσοκομείου απασχολούνται υπάλληλοι που δε διαθέτουν τα τυπικά και νόμιμα προσόντα και δεν είναι πιστοποιημένοι από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Στο ίδιο εξώδικο η διοίκηση του Νοσοκομείου κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί επαγγελματικών δικαιωμάτων, αφούδιάταξε την πειθαρχική δίωξη εργαζόμενου ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για όλα τα παραπάνω.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ
 aktinografia giatros
ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΟΧΛΗΣΗ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Του σωματείου με την επωνυμία <<ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ>>, με έδρα την Αθήνα, οδός Σταδίου αριθμός 39,νομίμως εκπροσωπουμένου.
ΠΡΟΣ
Το Ν.Π.Δ.Δ με την επωνυμία “Γενικό Νοσοκομείο ΣΥΡΟΥ <<ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΙΟ>> με έδρα τη ΣΥΡΟ νομίμως εκπροσωπούμενο.
Το σωματείο μας είναι αναγνωρισμένο δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 5171/2008 αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και μέλη του είναι πτυχιούχοι ΤΕΙ ή αναγνωρισμένων ισότιμων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του εξωτερικού με γνωστικό αντικείμενο την Ραδιολογία – Ακτινολογία, εργαζόμενοι σε μονάδες υγείας του Δημόσιου τομέα.
Όπως καλώς γνωρίζετε η άσκηση της Ραδιολογίας – Ακτινολογίας για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς διέπεται από συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, δια του οποίου λεπτομερώς και με σαφήνεια ορίζεται η διαδικασία άσκησής της για τους άνω σκοπούς. Δια της κείμενης δε νομοθεσίας ορίζονται τα προσόντα των παραγόντων της διαδικασίας, οι τεχνικές προδιαγραφές του υλικού και των εγκαταστάσεων, καθώς επίσης και ο μηχανισμός πιστοποίησης και ελέγχου των διαφόρων προσόντων και προδιαγραφών.
Ενδεικτικώς, ο ισχύων κανονισμός ακτινοπροστασίας που κυρώθηκε με την ΚΥΑ 1014 2001 Ν.Δ. βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (854/71 Ν.Δ. 181/1974, Ν. 1181/1981, Ν 1568/1985, Ν. 1733/1981) προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:


         ΜΕΡΟΣ 3: ΑΚΤΙΝΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
             3.8 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΚΤΙΝΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
3.8.6   Πρέπει να υπάρχει πέτασμα που αποτελείται από εφιππεύοντα τεμάχια μολυβδούχου ελαστικού για διευκόλυνση της ψηλάφησης. Το πέτασμα αυτό πρέπει να προσφέρει θωράκιση ισοδύναμου πάχους 0.5 mm μολύβδου και οι διαστάσεις του να μην είναι μικρότερες από 45 x 45 cm.
           3.8.9 Επιβάλλεται η χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού όπου απαιτείται (ποδιά, γάντια, γυαλιά κλπ).
Επιπλέον ορίζεται πως: <<Μόνον οι διαθέτοντες αναγνωρισμένη από την ΕΕΑΕ επάρκεια σε θέματα ακτινοπροστασίας μπορούν να συμμετέχουν στις πρακτικές πτυχές των ακτινολογικών διαδικασιών, επιπλέον δε ότι στα εργαστήρια ακτινοβολιών εμπλέκονται μόνο εργαζόμενοι με κατάλληλες εγκεκριμένες γνώσεις για την ασφαλή εκτέλεση της εργασίας και με αναγνωρισμένη από την Ε.Ε.Α.Ε. εκπαίδευση στην ακτινοπροστασία>>
       Όπως έχουμε πληροφορηθεί από μέλη του σωματείου μας, η διοίκηση του Νοσοκομείου σας κατά παράβαση των άνω διατάξεων επέτρεψε την εκτέλεση ακτινοσκοπήσεων χωρίς την χρήση προστατευτικών μέσων για το εμπλεκόμενο προσωπικό (γυαλιά μολυβδυάλου) και χωρίς την χρήση του άνω υποχρεωτικού προστατευτικού πετάσματος.
Επιπλέον επέτρεψε   την απασχόληση σε τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών εργαζομένων, που δεν διαθέτουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται από τον νόμο κατά τα ανωτέρω.
Τα εν λόγω άτομα ουδέποτε έλαβαν τις απαραίτητες γνώσεις από αρμόδιο προς τούτο εκπαιδευτικό φορέα, ούτε έχουν πιστοποιηθεί από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Πληροφορούμαστε μάλιστα πως αντί να προβείτε σε συμμόρφωση με τις επιταγές των κανονισμών ακτινοπροστασίας και τους όρους της άδειας λειτουργίας του εργαστηρίου σας, εσείς προχωρήσατε στην πειθαρχική δίωξη υπαλλήλου ο οποίος ενημέρωσε την διοίκηση του νοσοκομείου σας για τα θέματα αυτά.
Επειδή από τη μη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί προστασίας εκ των ιοντιζουσών ακτινοβολιών δύναται να προκύψει κίνδυνος για την υγεία ασθενών - επισκεπτών και προσωπικού του Νοσοκομείου, καθώς επίσης και για την εν γένει Δημόσια Υγεία δια της διακινδυνεύσεως των πέριξ του νοσοκομείου ευρισκομένων πολιτών και των εκτιθεμένων σε ραδιενεργά και άλλα επικίνδυνα υλικά της ακτινοδιαγνωστικής διαδικασίας.
Επειδή η Διοίκηση του Νοσοκομείου και κάθε άλλος υπεύθυνος  φέρουν αστική, ποινική και πειθαρχική ευθύνη, εφόσον δεν τηρούνται οι κανονισμοί ακτινοπροστασίας ως προς τα απαιτούμενα τεχνικά μέσα, αλλά και ως προς τα προσόντα των εμπλεκομένων με ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
Επειδή θα κλονιστεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, των ασθενών και των οικείων τους, αν γίνει ευρέως γνωστό, πως συστήματα ακτινοβολιών ή μαγνητικού συντονισμού λειτουργούν με την εμπλοκή ατόμων τα οποία δεν διαθέτουν ούτε τα τυπικά προσόντα προς τούτο.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΖΗΤΟΥΜΕ

-Όπως από της επιδόσεως της παρούσης, τηρήσετε απαρεγκλίτως την ισχύουσα νομοθεσία περί ακτινοπροστασίας.
-Κάνετε χρήση των τεχνικών προστατευτικών μέσων που επιβάλλονται για την εκτέλεση ακτινοσκοπήσεων.
-Απομακρύνετε οριστικώς από τα εργαστήρια ιοντιζουσών ακτινοβολιών κάθε υπάλληλο, ο οποίος δεν διαθέτει τα νόμιμα προσόντα για να εμπλέκεται σε απεικονιστικές πράξεις με ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
-Απόσχετε από κάθε δίωξη κατά υπαλλήλου, ο οποίος ζητά την τήρηση των κανονισμών ακτινοπροστασίας.
ΣΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ
Ότι προφανούς του εννόμου συμφέροντός μας, σε περίπτωση παραβίασης στο μέλλον της κείμενης νομοθεσίας περί ακτινοπροστασίας και επαγγελματικών δικαιωμάτων, το σωματείο μας και τα μέλη του ατομικώς, θα καταφύγουμε στην δικαιοσύνη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την τιμωρία παντός ποινικώς και πειθαρχικώς υπευθύνου.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στο άνω ΝΠΔΔ με την επωνυμία “Γενικό Νοσοκομείο ΣΥΡΟΥ <<ΒΑΡΔΑΚΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΩΙΟ” με έδρα τη Σύρο νομίμως εκπροσωπούμενο, προς το οποίο και απευθύνεται, προς γνώση του και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας ολόκληρη την παρούσα στην οικεία έκθεση επίδοσής του.

Επικολλήθηκε ένσημο Τ.Π.Δ.Α 1,15 €.

Αθήνα 28 Αυγούστου 2012
Για το Σωματείο με την Επωνυμία

«ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ»
                                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: