slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γ. Παπαμανώλης: Πολύπλευρη επίθεση και σκληρή κριτική στη διοίκηση της Περιφέρειας

Τροφή για καυστικά σχόλια και σκληρή κριτική απέναντι στη διοίκηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έδωσε η τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στον περιφερειακό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργο Παπαμανώλη.

Με σχετικές ανακοινώσεις – τοποθετήσεις που αναρτήθηκαν στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο κ. Παπαμανώλης αναφέρεται σε μια σειρά από θέματα, τα οποία εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί η περιφερειακή αρχή.

Ο κ. Παπαμανώλης καταγγέλλει ότι εξαιτίας της ανυπαρξίας νομικού συμβούλου στην έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, δημιουργείται νομικό κενό και στερεί διαρκώς τη νομική υποστήριξη στις υπηρεσίες των Κυκλάδων, ενώ μπορεί να επιφέρει την ακυρότητα των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής για την άσκηση ένδικων μέσων.

Αναφέρεται ακόμη στις δικαστικές περιπέτειες που μπαίνει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από λανθασμένους χειρισμούς για έργο αντιπλημμυρικής προστασίας στον Αρχάγγελο Ρόδου.

Σχολιάζει επίσης, την τρομερή καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην εκπόνηση μελετών για την κατασκευή δημοτικού σχολείου στην Κέα, ενώ δε διστάζει να χαρακτηρίσει υποκριτική την τακτική της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για την υπόθεση αποκατάστασης του πέτρινου στηθαίου στο γεφύρι της Παρακοπής Σύρου.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του κ. Παπαμανώλη αναφέρουν τα παρακάτω:

Νομικό κενό στις ασκήσεις ενδίκων μέσων της Περιφέρειας

Μία παρέμβαση του κ. Φιλιππάκου, νομικού συμβούλου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της 17.8.2012, τίναξε στον αέρα όλες τις αποφάσεις άσκησης ένδικων μέσων της οικονομικής επιτροπής, από το Απρίλιο 2012 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με το άρθρο 176 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5 του Ν.4071/2012, πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης άσκησης ενδίκων μέσων πρέπει να προηγείται εισήγηση δικηγόρου. Η ανυπαρξία νομικού συμβούλου στην έδρα της Περιφέρειας και η έλλειψη σχετικής εισήγησης  συνεπάγεται την ακυρότητα των αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής για άσκηση ενδίκων μέσων που αφορούν τις Κυκλάδες, από τον Απρίλιο 2012!!!

Αμέσως μετά την παρέμβαση του κ. Φιλιππάκου, η περιφερειακή αρχή «άρων άρων» απέσυρε το σχετικό θέμα για άσκηση ενδίκων μέσων για να το ξαναφέρει σε επόμενη συνεδρίαση, συνοδευόμενο με εισήγηση δικηγόρου.

Να σημειωθεί ότι ο νομικός σύμβουλος της Περιφέρειας στη Ρόδο, αρνείται να καλύψει νομικά την έδρα της Περιφέρειας, επικαλούμενος είτε «χωρική αρμοδιότητα» είτε φόρτο εργασίας.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στις Κυκλάδες στερούνται διαρκούς νομικής υποστήριξης και όποτε απαιτηθεί η παράσταση δικηγόρου στα τοπικά δικαστήρια ή στα δικαστήρια της Αθήνας, αυτός επιλέγεται με αδιαφανείς διαδικασίες και με ιδιαίτερο κόστος για την Περιφέρεια.

Η οδυνηρή καθυστέρηση έγκρισης ενός λογαριασμού

Σε επικίνδυνη δικαστική διαμάχη εισέρχεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετά την επίδοση επιταγής προς πληρωμή με την οποία επιτάσσεται η Περιφέρεια να πληρώσει συνολικά το ποσό των 393.858 € το οποίο αφορά σε πληρωμή εντόκως του υπ' αριθμό 6 λογαριασμού του έργου «Α' ΦΑΣΗ ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ ΡΟΔΟΥ».

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου καθυστέρησε να ελέγξει το λογαριασμό που είχε καταθέσει ο ανάδοχος του έργου, με αποτέλεσμα να επέλθει η αυτοδίκαιη έγκριση του λογαριασμού, σε βάρος της τότε νομαρχίας.

Ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίαση της 17.8.2012 εξουσιοδότησε το νομικό σύμβουλο να εξαντλήσει τα ένδικα μέσα για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Περιφέρειας.

Πέρα από το νομικό ζήτημα της υπόθεσης, οποιαδήποτε και να είναι η έκβαση της δικαστικής διαμάχης, ακέραιες παραμένουν οι πολιτικές ευθύνες οι οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν  στην τότε νομαρχιακή αρχή Δωδεκανήσου.

Η αρχή της νομιμότητας επιβάλλει στην αυτοδιοίκηση να τηρεί τις προθεσμίες που ορίζουν οι νόμοι και έχουν κριθεί από τη δικαιοσύνη. Η πρώην νομαρχιακή αρχή Δωδεκανήσου με τις παραλείψεις της έχει εμπλέξει την Περιφέρεια σε μία επικίνδυνη και πιθανόν επώδυνη δικαστική διαμάχη.

Το δημοτικό σχολείο Κέας – ένα άλλο Γεφύρι της Άρτας

Μια φορά και έναν καιρό, πριν πολλά πολλά χρόνια, αποφασίστηκε η ανέγερση ενός δημοτικού σχολείου στην Κέα, με δυνατότητα στέγασης 150 μαθητών. Τότε, λεφτά υπήρχαν. 

Πριν όμως χτιστεί το σχολείο, έπρεπε να γίνουν κάποιες μελέτες. Η εκπόνηση αυτών των μελετών δημοπρατήθηκε το μακρινό 2003

Από τότε μέχρι σήμερα, παραλήφθηκε η οριστική μελέτη του έργου το 2005 η οποία εγκρίθηκε μετά από τέσσερα (4 !!!) χρόνια, ακολούθησε η γεωτεχνική μελέτη, για να φτάσουμε στο 2012 και να εγκριθεί η μελέτη εφαρμογής! Στην σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε ο «τελικός ανακεφαλαιωτικός πίνακας» για να εξοφληθούν οι μελετητές. Επειδή, σύμφωνα με τη μελέτη, ο προϋπολογισμός του έργου προέκυψε υψηλότερος από τον αρχικό, οι μελετητές πρέπει να πληρωθούν… 161.000 ευρώ περισσότερο από όσο είχε συμφωνηθεί το 2003! 

Για την ιστορία, επισυνάπτω την εισήγηση της υπηρεσίας που συνοδεύει τον τελικό ανακεφαλαιωτικό πίνακα. 

Μάλιστα, κατά τη εισήγηση του θέματος η περιφερειακή αρχή δεν έδειξε ίχνος ντροπής για την δεκαετή καθυστέρηση των μελετών. Κανείς δεν αναζήτησε ευθύνες αυτά τα δέκα (10) χρόνια. Ούτε μετά την τοποθέτηση του υπογράφοντος μπήκε κανένας στον κόπο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Όλοι, μόνο κούνησαν το κεφάλι τους συγκαταβατικά, σαν να λέγανε: μην το ψάχνεις, έτσι είναι τα πράγματα

Αν η νομαρχιακή ή η περιφερειακή αυτοδιοίκηση χρειάζεται μία δεκαετία για να εκπονήσει μία μελέτη, τότε δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε γιατί φτάσαμε εδώ. Μάλλον είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

gefyri parakophs

Υποκριτές και φαρισαίοι

Με το χαρακτήρα του υπερ-επείγοντος ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες η αποκατάσταση του πέτρινου στηθαίου στο γεφύρι της Παρακοπής Σύρου.

Ενώ είχε κατατεθεί γραπτό αίτημα της τοπικής κοινότητας Πάγου από το 2011, ενώ υπήρχε άφθονος χρόνος από πέρυσι να ενταχθεί η αποκατάσταση του γεφυριού στο έργο «Συντήρηση Οδικού Δικτύου Σύρου», η περιφερειακή αρχή «ξύπνησε» πριν λίγες ημέρες και ολοκλήρωσε την επισκευή με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς διαγωνισμό και χωρίς απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Έπρεπε να συμβεί ένα ακόμα ατύχημα, να έρθει το θέμα στις τοπικές εφημερίδες, να πραγματοποιήσει παράσταση ο υπογράφων στον χωρικό αντιπεριφερειάρχη,  για να κινηθεί η περιφερειακή αρχή, ανορθόδοξα και παράτυπα, υποκρινόμενη ότι μόλις τώρα πληροφορήθηκε τη ζημιά που περίμενε ένα χρόνο στα αζήτητα

Για του λόγου το αληθές, ακολουθεί φωτογραφία της ζημιάς από το 2011.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: