slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δεν τα βρήκαν Βρούτσης - κοινωνικοί εταίροι για τον κατώτατο μισθό

Κατά τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Ν. Βρούτση, με τους κοινωνικούς εταίρους, η ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι δεν συζητά άλλο τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού πέραν των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το ύψος του βασικού μισθού, ενώ εξετάστηκε το θέμα της διαχείρισης των πόρων των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, που έχουν καταργηθεί.


Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν στη σύσταση δύο επιτροπών που θα εξετάσουν τρόπους για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καθώς και για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων.

"Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρεί ωστόσο, ότι θα πρέπει η συμμετοχή του κράτους στις διαπραγματεύσεις, να είναι πιο ουσιαστική", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη στο θέμα της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

Παναγόπουλος: "Άνισα και επώδυνα τα μέτρα"

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η συνομοσπονδία αρνείται εξ αρχής να συζητήσει άλλον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, εκτός από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, ενώ χαρακτήρισε "άνισα και επώδυνα" τα μέτρα που προωθούνται.

"Ζούμε ένα πόλεμο που αφήνει πίσω του εξαθλιωμένους πολίτες", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, που πρόσθεσε ότι ο πόλεμος αυτός διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα και η συμμετοχή των εργαζομένων στους αγώνες και στον κοινωνικό διάλογο, συνιστά καθήκον και υποχρέωση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, ανέφερε ότι υπήρξε δέσμευση του υπουργού για τη μελλοντική διασφάλιση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, των πόρων των ασφαλιστικών Ταμείων και πρόσθεσε, ότι υπήρξε συμφωνία για τη διάθεση των πόρων των πρώην Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, υπέρ του κοινωνικού τουρισμού και της χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν αναστείλει τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο, οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν υπερβεί τις 160.000 τα τελευταία δύο χρόνια.

Τη διάθεση των πόρων που εισπράττονται από την εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή δυσκολεύονται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, ζήτησε και

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, τάχθηκε υπέρ της διάθεσης των πόρων που εισπράττονται από την εισφορά αλληλεγγύης που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις υπέρ των ελεύθερων επαγγελματιών που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους ή δυσκολεύονται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: