slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κατάργηση διπλών συνταξεων, κομμένες οι πρόωρες των ΔΕΚΟ, μείωση συντάξεων πάνω από 1600 ευρώ


Τα πάνω κάτω φέρνει τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στις συντάξεις η πρόταση στην οποία έχουν καταλήξει οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και θα κατατεθεί στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή:

Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης, ελαχιστοποιούνται οι δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης και μειώνονται τα ποσά που καταβάλλονται στους ήδη συνταξιούχους.

Ειδικότερα, προβλέπεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια στα 66 για άνδρες και γυναίκες με ελάχιστο χρόνο ασφάλισης 20 χρόνια (6.000 ένσημα) αλλά και η κατάργηση όλων των διατάξεων που δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη σε εργαζομένους στις ΔΕΚΟ, στις τράπεζες, στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα δύο εναλλακτικά σενάρια, προτείνεται ή να αυξηθεί το γενικό όριο ηλικίας στα 66 τουλάχιστον χρόνια και να ανασταλεί ως το 2015 η απονομή κάθε πρόωρης σύνταξης, ή να καταργηθούν με νόμου -από την 1η Ιανουαρίου 2013- όλες οι εξαιρέσεις και δυνατότητες συνταξιοδότησης κάτω των 65 ετών.

Παράλληλα, οι συντάξεις που θα περικοπούν αφορούν κυρίως στους 600.000 που λαμβάνουν διπλή σύνταξη καθώς σε αυτούς θα κοπεί στο μισό η δεύτερη σύνταξη. Αλλά και όσοι συνταξιούχοι του δημοσίου λαμβάνουν συντάξεις πάνω από 1.600 ευρώ.

Την ίδια ώρα, θα κοπούν πλήρως τα επιδόματα που δίνονταν σε 200.000 ομογενείς που είχαν εγκατασταθεί κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και το ΕΚΑΣ που καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους εφόσον εισπράττουν ενοίκια ή έχουν άλλα εισοδήματα.

Οι προτάσεις δεν θίγουν όλους όσοι είναι ασφαλισμένοι προ του 1983 και πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35ετίας ή όλους όσοι ασφαλίστηκαν στη συνέχεια μέχρι το 1993 και συμπληρώνουν 37 χρόνια ασφάλισης.

Επίσης δεν αλλάζουν οι διατάξεις για τους εργαζομένους σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Οι νέες ρυθμίσεις θίγουν κυρίως τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ για τους οποίους τα όρια ηλικίας είναι χαμηλότερα από του ΙΚΑ (το πολύ 60ό έτος), τις μητέρες με ανήλικα παιδιά που μπορούν να βγουν σε ηλικία 52 ή 55 ετών.

Πιλότο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και τις μειώσεις στις συντάξεις αποτέλεσε η απόρρητη έκθεση του ΚΕΠΕ στην οποία διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ότι ο συνολικός αριθμός των συνταξιούχων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.300.000 και οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι 2.900.000. Δηλαδή υπάρχουν 600.000 συνταξιούχοι που παίρνουν δύο συντάξεις και αρκετοί από αυτούς (κυρίως πολιτικοί) ακόμη και τρεις συντάξεις.

Επικουρική σύνταξη από 14 ασφαλιστικούς φορείς και «μετοχικά ταμεία» παίρνουν 1.350.000 συνταξιούχοι.

Το ετήσιο κόστος για την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα Ταμεία υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές που σχεδιάζονται θα ανέλθουν στα 2,5-3 δισ. ευρώ ετησίως για τις συντάξεις και στα 2,5 δισ. ευρώ για τα επιδόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: