slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Απαλύνετε τα χαράτσια

Τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας αποτυπώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά, που είναι τα θύματα της πρωτοφανούς φοροκαταιγίδας που εξαπολύθηκε εναντίον τους την προηγούμενη διετία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δύο στους τρεις φορολογουμένους, που παραλαμβάνουν σημειώματα φόρου εισοδήματος, καλούνται να πληρώσουν εξοντωτικά χαράτσια, τα οποία αδυνατούν να καταβάλουν. Οι ίδιοι οι εφοριακοί εκφράζουν, μάλιστα, φόβους ότι, με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται μια νέα, πολυπληθέστερη γενιά οφειλετών του Δημοσίου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι, εξαιτίας των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αυξήσεων στους φορολογικούς συντελεστές, τη «νύφη» θα πληρώσουν οι οικογενειάρχες, ακόμα και οι πολύτεκνοι, καθώς και όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα που μέχρι πέρυσι ήταν αφορολόγητα. Με άλλα λόγια, τα νέα χαράτσια οδηγούν τα νοικοκυριά σε πλήρη οικονομική ασφυξία, σε μια περίοδο κατά την οποία οι μισθοί συρρικνώνονται, η ανεργία αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς και πολλοί δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ακόμα και τη στοιχειώδη καθημερινή διαβίωσή τους. Και το χειρότερο είναι ότι όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν όλους αυτούς τους, υπέρμετρα αυξημένους, φόρους, θα βρίσκονται μόνιμα αντιμέτωποι με κατασχέσεις στα εισοδήματα και στα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η νέα κυβέρνηση έχει χρέος να αντιμετωπίσει με ευνοϊκό τρόπο τα προβλήματα των περισσότερο επιβαρημένων ελληνικών νοικοκυριών. Όχι μόνο για να τα ανακουφίσει από το τεράστιο βάρος που έχουν κληθεί να σηκώσουν, αλλά και γιατί είναι προφανές πως το Δημόσιο δεν θα μπορέσει να εισπράξει τις οφειλές με δεδομένο ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Πέραν της αύξησης των αφορολογήτων και της μείωσης των συντελεστών, για τις οποίες έχει ήδη υπάρξει δέσμευση, θα πρέπει να απαλυνθούν τα χαράτσια και να ρυθμιστεί το θέμα των οφειλών, ώστε και στον κόσμο να δοθεί ανάσα και το κράτος να καταφέρει να εισπράξει έσοδα.

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: