slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Με λιγότερο από 51% στις ΔΕΚΟ

H κυβέρνηση «οχυρώνεται» και θεσμικά σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των πρώτων νομοσχεδίων που θα καταθέσει στην Ολομέλεια είναι η κατάργηση δύο σημαντικών διατάξεων: αυτής που λέει ότι στις ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας το Δημόσιο κατέχει τουλάχιστον το 51%, και της άλλης, που ψηφίστηκε την περίοδο πώλησης του ΟΤΕ, η οποία αναφέρει ότι ένας ιδιώτης δεν μπορεί να κατέχει πάνω από το 20% των μετοχών μιας ΔΕΚΟ στρατηγικής σημασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επίμαχες διατάξεις όπως και άλλα «τεχνικά θέματα» είναι απαραίτητο να αλλάξουν τάχιστα για να περάσει η κυβέρνηση ένα σαφές μήνυμα στο εξωτερικό ότι όταν μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις, το εννοεί.

Οι ίδιες πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει προώθησή των διατάξεων αυτών για ψήφισή τους στη Βουλή ακόμα και πριν αυτή κλείσει για ολιγοήμερες διακοπές, δηλαδή πριν από τις 5 Αυγούστου.

Από τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, το Δημόσιο έχει ποσοστό πάνω από 51% σε ΕΥΔΑΠ (61,3%), ΕΥΑΘ (74%), ΔΕΗ (51%), ΔΕΠΑ (65%), ΔΕΣΦΑ (65%), ΕΛΤΑ (90%), ΤΡΑΙΝΟΣΕ (100%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: