slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

Του Νίκου  Φελέκη 
Δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις, τα στοιχήματα και οι προβλέψεις για το ποιό κόμμα θα κερδίσει τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Όλη η Ελλάδα δεν έχει άλλο θέμα συζήτησης. Θα κερδίσει η Ν.Δ. ή ο ΣΥΡΙΖΑ;  Ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας θα πάρει την εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως; Όπου και να πας το πρώτο πράγμα που με ρωτάνε είναι «τι έχεις;». Και δεν αφορά η ερώτηση την υγεία μου, αλλά τι καινούργιο γκάλοπ, έχω. Απαξάπαντες θεωρούν ότι, ως δημοσιογράφος, γνωρίζω όλες τις μυστικές και κυλιόμενες δημοσκοπήσεις. Το κακό είναι ότι ούτε οι ίδιοι οι δημοσκόποι δεν μπορούν να σου πουν μετά βεβαιότητας ποιός θα κόψει πρώτος το νήμα. Τα δύο κόμματα είναι τόσο κοντά, στο όριο του στατιστικού λάθους, που οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Ανάλογα με την εταιρεία που κάνει την έρευνα και τη ......
στατιστική μέθοδο που χρησιμοποιεί, ο νικητής είναι διαφορετικός, οπότε δεν ξέρεις ποιόν να πιστέψεις. Τον Μαύρο ή τον Μαυρή, τον Παναγόπουλο ή τον Φαναρά, τον Ρουτζούνη ή τον Βερναρδάκη, τον Γεράκη ή τον Θεοδωρικάκο; Άλλοι εμπιστεύονται την ALCO κι άλλοι την MRB. Είναι όπως το Tide με το Essex. Ανάλογα με το ποιό προτιμά η νοικοκυρά. Εμπιστεύεται αυτό που έχει περισσότερους μπλε κόκκους ή αυτό που έχει κόκκινους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές οι εκλογές δεν είναι όπως του Μαΐου. Τότε το ενδιαφέρον ήταν στα μικρά κόμματα. Τι θα κάνει ο Καμμένος, ο Κουβέλης, ο Καρατζαφέρης, αν θα μπουν στη βουλή οι Οικολόγοι, η Μπακογιάννη, η Χρυσή Αυγή, η Λούκα. Τώρα όλοι αυτοί δεν υπάρχουν. Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε το ΚΚΕ. Άντε για το ΠΑΣΟΚ να γίνεται λίγη κουβέντα, για το αν θα είναι διψήφιο ή μονοψήφιο το ποσοστό του. Τα πάντα σκεπάζονται από το διάζευγμα «Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ;»

Ας επιχειρήσουμε λοιπόν να δούμε αν μπορούμε να τα απαντήσουμε ψυχρά. Ας κλείσουμε τα αυτιά σε όσους υποστηρίζουν ότι προηγείται η Ν.Δ. από 1 έως 3 μονάδες και ας γυρίσουμε την πλάτη σε όσους δίνουν προβάδισμα 2% στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα λάβουμε υπ’ όψιν μας βέβαια το γεγονός ότι σχεδόν άπαντες οι δημοσκόποι φαίνεται να συμφωνούν σε δύο πράγματα: πρώτον, και τα δύο κόμματα θα κινηθούν σε υψηλά ποσοστά και αθροιστικά ο νέος δικομματισμός θα κινηθεί πάνω από το 55% και πιθανότατα στην περιοχή του 60%, και δεύτερον, τις τελευταίες ημέρες η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη θέση της σε μία συσπείρωση των «νοικοκυραίων» γύρω από τη Νέα Δημοκρατία.

Στις εκλογές του Μαΐου η Ν.Δ. έλαβε 1.192.074 ψήφους ή ποσοστό 18,85%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 1.061.167 ή ποσοστό 16,78%. Η διαφορά τους ήταν 130.907 ψήφοι η ποσοστό 2,07%. Για λόγους κατανόησης του πως επετεύχθη το αποτέλεσμα, αλλά και για να δούμε αν και πως μπορεί να καλυφθεί η διαφορά, χωρίζουμε την επικράτεια σε τρεις ζώνες. Αυτή στην οποίαν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, σε επτά μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που σχεδόν ισοψήφησαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου η Ν.Δ. είχε σημαντικό προβάδισμα. Σημειώνουμε εδώ, ότι στις δύο πρώτες ζώνες τα έγκυρα ψηφοδέλτια αντιστοιχούσαν στο 52,56% και στην τρίτη ζώνη (την υπόλοιπη Ελλάδα) το 47,44%.

Η πρώτη ζώνη είναι το Λεκανοπέδιο ήτοι Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιά και το Υπόλοιπο Αττικής. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σύνολο εγκύρων ψηφοδελτίων 1.948.905, έλαβε 409.746 ψήφους ή 21,02%, ενώ η Ν.Δ. πήρε 256.331 ή 13,15%. Είχε δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ μία διαφορά 153.415 ψήφων ή 7.87% από τη Ν.Δ.

Στη δεύτερη ζώνη περιλαμβάνονται επτά μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που άθροισαν 1.374.560 έγκυρα ψηφοδέλτια, στις εκλογές του Μαΐου. Αυτές οι περιφέρειες είναι: Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Αχαΐα, Ηράκλειο, Αιτωλοακαρνανία, Λάρισα και Σέρρες. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 239.158 ψήφους ή ποσοστό 17,40%, η δε Ν.Δ. 234.124 ή ποσοστό 17,03%. Η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου 5.000 ψήφοι.

Στην τρίτη ζώνη είναι η υπόλοιπη Ελλάδα, αυτό που λέμε σχηματικά περιφέρεια, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Εδώ τα δεδομένα ανατρέπονται. Σε σύνολο 3.000.639 εγκύρων ψηφοδελτίων η Ν.Δ. έλαβε 701.617 ψήφους ή 23,38%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 412.263 ψήφους και ποσοστό 13,74%. Υπολείπεται δηλαδή περίπου 10 μονάδες από τη Ν.Δ. που αντιστοιχούν σε 289.354 ψήφους.

Για να μπορέσει λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει τη διαφορά των 2 μονάδων που είχε η Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου, θα πρέπει να διατηρήσει αναλογικά το ποσοστό του στη δεύτερη ζώνη και ή να ανατρέψει το δυσμενές σκορ στην περιφέρεια ή να αυξήσει τη διαφορά στο Λεκανοπέδιο. Επειδή η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως στο Λεκανοπέδιο και τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι δύσκολο έως απίθανο να κλείσει την ψαλίδα της διαφοράς στην περιφέρεια. Του απομένει λοιπόν το Λεκανοπέδιο.

Από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διενεργούνται, μέχρι τώρα, δεν το επιτυγχάνει. Αντίθετα φαίνεται να είναι η Ν.Δ. αυτή που «ροκανίζει» τη διαφορά. Σύμφωνα με το μέσο όρο κυλιόμενων δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ στο Λεκανοπέδιο από το 21,02% του Μαΐου πάει στο 25,50%, ενώ η Ν.Δ. από το 13,15 πηγαίνει στο 18,30%. Δηλαδή η διαφορά από το 7,9% πέφτει στο 7,2%. Για να έχει όμως ελπίδες ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πάρει διαφορά τουλάχιστον 10% στο Λεκανοπέδιο και στην υπόλοιπη χώρα να παραμείνουν, αναλογικά, οι διαφορές με τη Νέα Δημοκρατία.

Εάν οι τάσεις των μυστικών κυλιόμενων δημοσκοπήσεων επιβεβαιωθούν και στην κάλπη, τότε το πιθανότερο είναι η διαφορά των 2 μονάδων που είχε η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές του Μαΐου, να παραμείνει και στην κάλπη του Ιουνίου. Και αντί για 19% – 17% να έχουμε 29% -27% ή κάτι παρόμοιο.

Βεβαίως τίποτε δεν έχει κριθεί. Ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων, περίπου 12% εμφανίζεται αναποφάσιστο. Αυτό ίσως κρίνει και το αποτέλεσμα. Είτε διευρύνοντας τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. είτε ανατρέποντας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ τα δεδομένα είτε καθιστώντας την αναμέτρηση εφιαλτικό θρίλερ με το νικητή να κρίνεται σε μία χούφτα ψήφους.

Πάντως προσώρας οι αριθμοί δεν ευνοούν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά τον Αντώνη Σαμαρά. Ως εκ τούτου, οι λίγες μέρες που απομένουν μέχρι στις 17 Ιουνίου, αναμένεται να θυμίζουν το γουέστερν «Για μία χούφτα δολλάρια», όπου δολλάρια οι ψήφοι….
Φελνίκος








Δεν υπάρχουν σχόλια: