slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

«ΠΑΓΙΔΑ» ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

H Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων με αφορμή το ατύχημα που συνέβη στις 16/6 στο λιμάνι της Τήνου, όπου το πλοίο «Νήσος Χίος» προσέκρουσε κατά την προσπάθεια απομάκρυνσης του από τη λιμενολεκάνη, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση για την κατάσταση του λιμένα της Τήνου, που το ονομάζει «λιμάνι παγίδα». 

Η ΠΕΠΕΝ τονίζει ότι «αρχικά, πρέπει να επαινέσουμε τον Πλοίαρχο γιατί, παρά τα εντονότατα καιρικά φαινόμενα, κατόρθωσε να βγάλει το πλοίο από το λιμάνι – παγίδα στο οποίο είχε.....
προσπαθήσει να προσεγγίσει σύμφωνα με το δρομολόγιο, ευτυχώς χωρίς τραυματισμούς ή να θρηνήσουμε θύματα και χωρίς να προξενηθεί καμίας μορφής και έκτασης ρύπανση». Επίσης, η ΠΕΠΕΝ τονίζει ότι «δυστυχώς, είναι άλλο ένα περιστατικό όπου η άποψη της Ένωσης Πλοιάρχων επαληθεύεται» και προσθέτει: «Οι «επιστήμονες» που σχεδίασαν και έχτισαν αυτό το λιμάνι-παγίδα, χωρίς να λάβουν υπ' όψη τις απόψεις και τις υποδείξεις των κατ'εξοχήν χρηστών των λιμανιών, των πλοιάρχων, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Οι θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Ε.Ν. (πάσης τάξεως) είναι καταγεγραμμένες στα διάφορα συμβούλια όπου έχουμε συμμετάσχει από πριν κατασκευαστεί αυτό το λιμάνι-φάκα, έως τώρα και οι απόψεις μας υπάρχουν σαφέστατες στην έκθεση που εκδίδουμε με αναφορά στα περισσότερα λιμάνια της χώρας».
Τέλος, η ΠΕΠΕΝ επισημαίνει ότι «ακόμα και τώρα, πρέπει να ολοκληρωθούν επιτέλους οι εργασίες κατασκευής του κυματοθραύστη, ούτως ώστε παρ' ότι είναι άκρως επικίνδυνος τουλάχιστον να φτάσει σε ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας» και καταλήγει: «Ανεξάρτητα όμως όλων η ΠΕΠΕΝ παραμένει σταθερή στη θέση της, η οποία είχε διατυπωθεί στις διάφορες συσκέψεις στις οποίες τονίστηκε σε όλους τους τόνους ότι τα έργα έτσι όπως είχαν σχεδιαστεί και εκτελούντο δεν προσέφεραν τίποτε παρά μόνο δυσκόλευαν την κατάσταση περισσότερο και μετέτρεπαν το «λιμάνι» σε παγίδα και ήταν τρόπος για να ξοδεύονται χρήματα του Ελληνικού λαού».
Εκτός δρομολογίων του Νήσος Χίος
Σε διαδικασία αποτίμησης των ζημιών μπήκε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Νήσος Χίος που έπεσε στα βράχια λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν το περασμένο Σάββατο στο λιμάνι της Τήνου. Το πλοίο ήδη  βρίσκεται στη δεξαμενή του ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου και είναι άγνωστο πόσο καιρό θα μείνει εκτός δρομολογίων στη γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη. Μετά από επιθεώρηση από τοπικού κλιμακίου επιθεώρησης πλοίων στο λιμάνι της Σύρου και με τη συνδρομή επαγγελματία δύτη διαπιστώθηκε ότι το πλοίο έχει υποστεί ρήγμα διαστάσεων 1,5 μέτρων ύψους και 1 μέτρου μήκους σε βάθος περίπου 2 μέτρων από την ίσαλο γραμμή, στην αριστερή πρυμναία πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι από το ρήγμα προέκυψε εισροή υδάτων με αποτέλεσμα την κατάκλιση διαμερισμάτων, καθώς και παύση λειτουργίας της αριστερής κύριας μηχανής λόγω ζημιάς στην αριστερή έλικα.\
http://www.matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: