slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Πως έγινε η προσέγγιση Σαμαρά-Ντόρας;

Για να γίνει το «συνοικέσιο» χρειάστηκαν να γίνουν δύο συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά με την Ντόρα Μπακογιάννη, ένα ραντεβού της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τον ......
Κώστα Καραμανλή και δεκάδες επαφές μεταξύ των στελεχών των δύο κομμάτων.
Τρίτη 8 Μαΐου κηδεία της Μαρίκας Μητσοτάκη

Η Ντόρα Μπακογιάννη από την επομένη των εκλογών έχει πάρει την απόφαση να συνεργαστεί με τον Στέφανο Μάνο κάτι που δεν είχε ολοκληρωθεί στην προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη δίνουν το παρών πλήθος πολιτικών από τον χώρο της κεντροδεξιάς, οι οποίοι μεταξύ συλλυπητηρίων της τονίζουν ότι θα πρέπει να επιστρέψει στην ΝΔ. Εκεί κλείνεται και το ραντεβού με τον Κώστα Καραμανλή. «Ντόρα πρέπει να τα πούμε» φέρεται να της είπε ο πρώην Πρωθυπουργός.

Τρίτη 8 Μαΐου στον «πρωινό καφέ» της ΝΔ


Ο Προβληματισμός είναι έντονος για τα ποσοστά που πήρε η ΝΔ. Στην πρωινή σύσκεψη συζητούν όλα τα σενάρια. Η διερευνητική εντολή που είχες πάρει ο Αντώνης Σαμαράς την έχει ήδη επιστρέψει και όλοι γνωρίζουν πλέον πως πολύ δύσκολα θα σχηματίζονταν κυβέρνηση. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Γιάννης Μιχελάκης εισηγούνται πως θα πρέπει να γίνει άνοιγμα προς τα κόμματα της κεντροδεξιάς προκειμένου να συσπειρωθούν οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι.

Τετάρτη 9 Μαΐου Συνεδρίαση εκτελεστικής Γραμματείας

Ο Πρόεδρος της ΝΔ κάνει το πρώτο επίσημο βήμα. Στην εισήγηση του στην συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας. «Είμαι λοιπόν, αποφασισμένος να πάρω πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού μετώπου της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα». Το μήνυμα Σαμαρά φτάνει λίγα μέτρα πιο πάνω στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας και η Ντόρα Μπακογιάννη «παγώνει» τις συνομιλίες που είχε με τον Στέφανο Μάνο.

Πέμπτη 10 Μαΐου Συνάντηση Καραμανλή – Μπακογιάννη

Η Ντόρα Μπακογιάννη πηγαίνει στην πλατεία Μαβίλης και συναντά τον Κώστα Καραμανλή. Συζήτησαν για αρκετή ώρα οι δυο τους. Η άποψη του πρώην Πρωθυπουργού ήταν ευθύς εξ αρχής πως θα έπρεπε να γυρίσει στην ΝΔ. «Ντόρα πρέπει να γυρίσεις» της είπε. Η Ντόρα Μπακογιάννη του εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις που είχε για αυτή την κίνηση αλλά στο τέλος και οι δύο συμφώνησαν πως αυτό που προέχει είναι το εθνικό συμφέρον.

Παρασκευή 11 Μαΐου ομιλία Σαμαρά στην ΚΟ

Δύο μέρες μετά ο Αντώνης Σαμαράς αλλάζει την φράση «κεντροδεξιό μέτωπο» και το κάνει «φιλοευρωπαϊκό μέτωπο» μία φράση που ικανοποιεί απόλυτα την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είχε τονίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα τέτοιο μέτωπο.

Παρασκευή 11 Μαΐου η πρώτη διερευνητική επαφή

Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών γίνεται στο ξενοδοχείο Holliday inn που βρίσκεται στην Αττική οδό απέναντι από τηλεοπτικό σταθμό.

Συμμετέχουν δύο άτομα ο Γιάννης Μιχελάκης και ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος είχε υποστηριχθεί και από την ΝΔ στις δημοτικές εκλογές για τον δήμο Καρπενησίου. Το κλίμα ήταν θετικό και προετοίμασαν το επόμενο στάδιο που ήταν και το πιο δύσκολο, τη συνάντηση των δύο αρχηγών.

Τρίτη 15 Μαΐου Συνάντηση Μπακογιάννη – Σαμαρά στο σπίτι του Γ. Μιχελάκη

Η συνάντηση γίνεται τελικά στο σπίτι του εκπροσώπου της ΝΔ. Αρχικά υπήρξε αμηχανία και η ατμόσφαιρα ήταν παγωμένη. Απέφυγαν ωστόσο τα πολλά λόγια, δεν μίλησαν καθόλου για το παρελθόν και μπήκαν αμέσως στο κυρίως θέμα που ήταν πάνω σε ποια πολιτικά πλαίσια θα κινηθεί η συνεργασία τους χωρίς να «διαλυθεί» η Δημοκρατική Συμμαχία

Τετάρτη 16 – 20 Μαΐου μπαίνουν και άλλα στελέχη στο «παιχνίδι»

Μετά την συνάντηση των δύο αρχηγών τα στελέχη των δύο κομμάτων έχουν πλέον συνεχείς επαφές και μπαίνουν στην ουσία του θέματος. Σχεδόν όλα τα ραντεβού έγιναν στο σπίτι της Αλεξίας Μπακογιάννη.

Στις συζητήσεις έχουν προστεθεί οι Βαγγέλης Μειμαράκης και Αντρέας Λυκουρέντζος από την ΝΔ και Γιάννης Οικονόμου από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

Κυριακή 20 Μαΐου νέα συνάντηση Σαμαρά – Μπακογιάννη στην Μουρούζη

Αυτή την φορά η συνάντηση γίνεται αργά το βράδυ στο πατρικό του Αντώνη Σαμαρά στην Μουρούζη. Πριν από το ραντεβού υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών και συμφωνία λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα, καθώς η ΝΔ φέρεται να μην είχε απαντήσει στην πολιτική πλατφόρμα που είχε θέσει η Ντόρα Μπακογιάννη για την συνεργασία των δύο κομμάτων και ο εκνευρισμός στο στρατόπεδο της Δημοκρατικής Συμμαχίας ήταν έκδηλος.

Χρειάστηκε νέα τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να οριστικοποιηθεί το ραντεβού των δύο αρχηγών. Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη συμφωνούν ότι θα πρέπει να ανασταλεί η λειτουργία του κόμματος της λόγω του εκλογικού νόμου ώστε να μην χαθεί το μπόνους των 50 εδρών.

Δευτέρα 21 Μαΐου Επικοινωνία Σαμαρά – Μπακογιάννη με Καραμανλή

Οι δύο αρχηγοί παίρνουν τον Κώστα Καραμανλή για να του ευχηθούν για την ονομαστική του εορτή και του ανακοινώνουν την επισημοποίηση της συνεργασίας τους. Την ίδια στιγμή Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνουν τα στελέχη των κομμάτων τους και τους ζητούν να μεταβούν στο ίδρυμα Κακογιάννη όπου θα γίνουν οι επίσημες δηλώσεις.

Σταθόπουλος Σωτήρης
real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: