slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Και όμως τα απίστευτα επιδόματα παραμένουν στο Δημόσιο!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Σε καιρούς χαλεπούς για τη χώρα μας, με την κρίση να έχει γονατίσει σχεδόν κάθε νοικοκυριό και τους ανέργους να σχηματίζουν στρατιές έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, κάποιοι επιμένουν στην άφρονα επιδοματική πολιτική.
Πράγματι παρά τη φιλολογία που καλλιεργήθηκε για κατάργηση όλων των επιμέρους πριμ και μπόνους που εισέπρατταν διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι του Δημοσίου, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, πολλά επιδόματα εξακολουθούν να παραμένουν και να προκαλούν...
Οπως το επίδομα κεραίας για εργαζόμενους στα ηλεκτροκίνητα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή αυτό της παρακολούθησης των προπελών.
Πολλά απ' αυτά αν κι επισήμως δεν καταγράφονται στο απολογιστικό σημείωμα που αποστέλλει κάθε δημόσιος οργανισμός στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, εν τούτοις εξακολουθούν να καταβάλλονται υπό τη μορφή εκτάκτων εισφορών ή χρηματικών επιβραβεύσεων.
Για να δικαιωθεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Προκόπης Παυλόπουλος που εδώ και χρόνια έχει καταγγείλει τη «λάθρα» χορήγηση επιδομάτων, την ώρα που το κοινωνικό σύνολο έχει μετατραπεί σε υποζύγιο των δυσβάσταχτων μέτρων της Τρόικας.
Η αλήθεια είναι πως σε όλα τα σχεδόν τα επιδόματα που παρουσιάζει σήμερα ο «Α.Τ.» -και θεωρούνται εκτός λογικής σε περίοδο μνημονίου- έχουν επέλθει μειώσεις της τάξεως του 33-35%, αλλά εξακολουθούν να δίνονται δημιουργώντας αίσθημα αδικίας στον μισθωτό του ιδιωτικού τομέα.
Από τον «λαβύρινθο» των συγκεκριμένων επιδομάτων επιχειρήσαμε μια «χαρτογράφησή» τους και παρουσιάζουμε ίσως τα πιο χαρακτηριστικά:
* Επίδομα περιποίησης πελατών (;) για τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας
* Επίδομα κεραίας στον ΗΣΑΠ ύψους 750 ευρώ το μήνα
* Ειδικό επίδομα φύλαξης για όσους εργάζονται πέραν του πενθημέρου
* Ειδική πρόσθετη αποζημίωση για πολιτιστική επιμόρφωση σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού
* Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (80 ευρώ το μήνα) σε εργαζομένους των δημοσίων συγκοινωνιών
* Επίδομα παιδικής φροντίδας που δίδεται σε υπαλλήλους διαφορετικών υπουργείων
* Επίδομα πλυσίματος... χεριών που αρχικώς ανερχόταν σε 420 ευρώ το μήνα και μετά έπεσε στα 280 για υπαλλήλους του ΟΣΕ.
Πάντως, οι τελευταίοι στο σύνολό τους διαμαρτύρονται ότι μετά τη νέα εργασιακή σύμβαση δεν θα το λάβουν καθόλου.
* Επίδομα παρακολούθησης των σπηλαιώσεων των προπελών για υπαλλήλους του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.
* Επίδομα μεταφοράς φακέλου που δίνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δημοσίου.
* Επίδομα παραλαβής παράδοσης λεωφορείων.
* Επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων.
* Επίδομα... φαξ ύψους 580 ευρώ τον μήνα για εκατοντάδες εργαζομένους στη ΔΕΗ.
* Επίδομα εξωδιδακτικής (;) απασχόλησης.
* Επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας, έρευνας και βιβλιοθήκης για το διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ.
* Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης.
* Επίδομα χρήσης του κυλικείου παρότι η χρήση του εστιατορίου των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν, ύψους 120 ευρώ τον μήνα στα Ελληνικά Πετρέλαια.
* Πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης.
Αυτά είναι λίγα από τα δεκάδες «περίεργα» επιδόματα που καταφέραμε να συλλέξουμε, γιατί η ευρηματικότητα των διοικούντων στους δημόσιους οργανισμούς (όλα «παιδιά» του ΠΑΣΟΚ) ξεπερνάει κάθε φαντασία, αφού εφηύραν τρόπους να δίνονται με πλάγιους τρόπους ώστε να συνεχίζουν να ξεγελούν τον αγρίως φορολογούμενο Ελληνα πολίτη!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

<>.
Δεν υπαρχει επιδομα Φαξ στην ΔΕΗ.Η εφημεριδα που το δημοσιευσε επρεπε να διασταυρωσει την πληροφορια και μετα να την καταχωρισει.Αλλα και αυτες λειτουργουν οπως και τα Μ.Μ.Ε.Ριχνουν λασπη στον ανεμιστηρα και οτι μεινει.Καθενας μας θα εχει ενα γνωστο του που εργαζεται στην ΔΕΗ.Ας τον ρωτησει αν ισχυει κατι τετοιο.