slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥΠαραχώρηση του κτιρίου της πρώην Παιδικής Βιβλιοθήκης στο ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α. για τη στέγασή του και την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου ‘Ιάκωβος Καμπανέλλης’.

Τον περασμένο Μάρτιο χάθηκε ένα μεγάλος συμπατριώτης μας, ένας άνθρωπος του πολιτισμού γνωστός στο διεθνές κοινό.
 Ο πατέρας του νεοελληνικού θεάτρου, Ιάκωβος Καμπανέλλης.
 Ένας Ναξιώτης που τίμησε την γενέτειρά του και την προέβαλλε πάντοτε μέσα από το έργο του.
 Γνωρίζουμε όλοι πόσο αγάπησε τον τόπο που γεννήθηκε και.....
πόσο εμπνεύσθηκε από αυτόν.
 Αλλά και πόσο ενδιαφέρον έδειχνε για όλα τα θέματα και τα προβλήματα της Νάξου και τις προσπάθειες που κατέβαλλε να
συνδράμη  στην επίλυσή τους. 
 Ο Δήμος Νάξου ήδη από  χρόνια έχει τιμήσει τον Ιάκωβο Καμπανέλλη ζώντα, δίνοντας το όνομά του πρώτα στον δρόμο όπου βρίσκεται το σπίτι του και  όπου πέρναγε τα καλοκαίρια του και αργότερα   στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης μας, τον κυριότερο χώρο πολιτιστικών, πνευματικών αλλά και άλλων εκδηλώσεων του Δήμου μας. 
 Εγώ δε προσωπικά τον συνόδευσα στην τελευταία του κατοικία και τον σκέπασα στον τάφο του με χώμα από την γενέτειρά του, εκπληρώνοντας έτσι την επιθυμία του και ανταποδίδοντάς του μ' αυτόν τον τρόπο την αγάπη του προς τον τόπο του.

    Όμως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης γίνεται επωφελής στο νησί του και μετά το θάνατό του.
Η κόρη και κληρονόμος του, Κα Κατερίνα Καμπανέλλη, προσφέρει στο Δήμο μας όλα τα κινητά του κατάλοιπα δηλαδή βιβλία, δημοσιεύματα, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα, βραβεία, πίνακες, χειροτεχνήματα και άλλα διάφορα πράγματα προκειμένου να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός μουσείου που θα δημιουργηθεί και θα φέρει το όνομα του  πατέρα της.


Την δωρεά αυτή αποδεχόμαστε με ευχαρίστηση και ευγνώμονα  συναισθήματα.
 Είμαι βέβαιος ότι το Θεατρικό Μουσείο 'Ιάκωβος Καμπανέλλης'
θα αποτελέσει πόλο έλξεως στην πόλη μας όλων των θεατρόφιλων  Ελλήνων αλλά και ξένων, που θαύμαζαν  τον αείμνηστο συγγραφέα και το έργο του.
  Αναθέτουμε στο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ να προβεί σε όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου αυτού.
  Ήταν άλλωστε πρωτοβουλία και επιδίωξη του Προέδρου του το έργο αυτό και πρέπει να τον συγχαρούμε  για την επιτυχή κατάληξή του.
  Για το λόγο αυτό παραχωρούμε στο ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ το κτίριο της πρώην Παιδικής Βιβλιοθήκης στη 'Γρόττα'  προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητές του αλλά και το νέο Μουσείο της πόλης  μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: