slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ανακοίνωση απάντηση Περιφερειάρχη αναφορικά με δήλωση του Χ. Κόκκινου για Ενίσχυση ΜμΕ και του ΕΣΠΑ


Με αφορμή την ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου Νοτίου Αιγαίου και υποψήφιου βουλευτή Κυκλάδων Χαράλαμπου Κόκκινου, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:


“Όπως είναι γνωστό οι πόροι που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 ανέρχονται σε 280 εκ. €. Ο προϋπολογισμός των εντάξεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 543 εκ. €, δηλαδή έχει γίνει υπερδέσμευση της τάξης του 194%. Ειδικά για τον Άξονα στον οποίο περιλαμβάνονται οι δράσεις ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων η υπερδέσμευση έχει ξεπεράσει το 400%. Παρόλα αυτά και προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων των νησιών μας, έχει προγραμματιστεί νέος κύκλος προκήρυξης για την ενίσχυση ΜμΕ. Ο προϋπολογισμός της προκήρυξης αυτής μετά από προσωπική μου παρέμβαση αυξήθηκε σε 15 εκ. €, αντί των 9 εκ. € που είχε προταθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Να σημειωθεί εδώ ότι στην πρόταση αναθεώρησης που έχει υποβάλει η Περιφέρεια, έχει προβλεφτεί μεταφορά πόρων από δράσεις που παρουσιάζουν σχετικά χαμηλή απορρόφηση προς τον Άξονα όπου περιλαμβάνονται οι δράσεις ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε για ακόμη μια φορά ότι η Περιφέρειά μας οδηγεί την κούρσα της απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ, μεταξύ των δεκατριών Περιφερειών της χώρας, καθώς αυτή τη στιγμή η απορρόφηση ξεπερνά το 75%, με όριο ολοκλήρωσης του Προγράμματος τις 31/12/2015. Κάτι που αποδεικνύει και έμπρακτα ότι οι πόροι αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο για την ανάπτυξη των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Σύντομα, θα γίνει και ο γενικός απολογισμός και η σύγκριση των περιόδων διαχείρισης των πόρων για τα έτη 2000-2007, 2007-2010, 2010-2012.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: